Kesihatan

10 Punca Jari Bengkak, Bukan Hanya Gigitan Serangga!

Jari yang bengkak kadang-kadang menyebabkan kekakuan di kawasan sekitarnya, jadi anda mungkin mengalami pergerakan yang terbatas semasa menjalankan aktiviti. Penting untuk mengetahui punca jari bengkak untuk memudahkan rawatan.

Jadi, apakah perkara-perkara yang boleh menjadi penyebabnya? Ayuh, cari jawapannya dengan ulasan berikut!

Baca juga: Bibir Bengkak Tiba-tiba? 7 Sebab & Cara Mengatasinya!

Pelbagai penyebab jari bengkak

Terdapat banyak perkara yang boleh membuat jari anda membengkak. Bermula dari gigitan serangga, kecederaan, hingga gejala penyakit tertentu seperti arthritis hingga tahap asid urik yang tinggi. Berikut adalah 10 penyebab jari bengkak yang perlu anda ketahui:

1. Gigitan serangga

Gigitan serangga adalah penyebab jari bengkak yang paling biasa. Dikutip dari NHS, gigitan ini dapat meninggalkan bekas air liur dari serangga yang merengsakan kulit, menjadi merah dan bengkak.

Bahan beracun dalam air liur serangga juga sering menyebabkan gatal. Walaupun boleh menyakitkan, dalam kebanyakan kes gigitan serangga tidak berbahaya. Antihistamin dan losyen dapat membantu menghilangkan rasa sakit.

Walau bagaimanapun, gigitan ini kadang-kadang boleh mencetuskan keadaan serius sehingga seseorang mengalami gejala seperti sesak nafas. Sekiranya tanda-tanda ini muncul, segera pergi ke kemudahan kesihatan terdekat untuk mendapatkan rawatan perubatan.

2. Kecederaan

Setelah cedera, tubuh menghantar banyak darah dan lebihan cecair ke kawasan yang terjejas untuk proses penyembuhan. Pada masa yang sama, keadaan ini juga boleh membuat jari membengkak.

Pergerakan jari mungkin terhad, serta berdenyut dan sakit akibat tekanan dalaman.

3. Pengekalan air

Pengekalan air boleh menjadi penyebab jari bengkak, anda tahu. Keadaan ini disebabkan oleh lebihan cairan dalam badan, boleh dipicu oleh diet kepada keadaan kesihatan tertentu seperti angioedema (penumpukan cecair di bawah kulit) dan limfadema (penyumbatan sistem limfa).

Apabila badan menyimpan lebihan cairan, ia dapat membuat tisu membengkak, terutama di jari. Simptom lain yang mungkin anda rasakan adalah kembung perut.

4. Faktor suhu

Suhu boleh mencetuskan pembengkakan jari. Ia boleh berlaku apabila anda menghabiskan banyak masa di luar rumah dengan peningkatan panas badan. Panas di sini boleh datang dari dalaman (dari dalam badan) atau luaran (dari persekitaran).

Secara amnya, edema panas (edema panastidak berbahaya, tetapi boleh menunjukkan ketidakseimbangan bendalir dan elektrolit. Anda boleh melegakannya dengan memastikan badan anda tetap terhidrat dan menyejukkan secepat mungkin.

Baca juga: Ketahui Alergi Sejuk, Reaksi Kulit kerana Pendedahan kepada Suhu Rendah

5. Jangkitan

Punca jari bengkak seterusnya adalah jangkitan. Keadaan ini boleh menyebabkan sakit jari, kemerahan, dan juga luka di bahagian yang terkena nanah. Jangkitan lebih kerap berlaku pada kanak-kanak, biasanya disebabkan oleh pendedahan kepada bakteria Streptokokus dan Staphylococcus aureus.

Rawatan dengan antibiotik cukup berkesan dalam proses penyembuhan, bersamaan dengan penggunaan pembalut dan menjaga kebersihan kawasan yang terkena.

6. Artritis

Bengkak di jari boleh menjadi gejala artritis, juga dikenal sebagai arthritis. Bukan hanya itu, orang yang mengalami artritis biasanya juga merasa sakit dan kekejangan di kawasan yang terjejas.

Walaupun boleh berlaku di banyak bahagian badan, artritis sering timbul pada sendi tangan, menyebabkan jari membengkak.

7. Tendonitis

Penyebab jari bengkak seterusnya adalah tendonitis, iaitu keadaan ketika otot tendon meradang. Bukan hanya pada jari, tendonitis juga sering terjadi di kawasan badan yang lain, seperti bahu, lengan, dan kaki.

Perkara pertama yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan kesakitan adalah menggunakan kompres sejuk. Selain melegakan kesakitan, suhu sejuk dapat mengurangkan aliran darah, yang dapat membuat pembengkakan bertambah buruk.

8. Gout

Tahap asid urik yang tinggi di dalam badan boleh menyebabkan jari bengkak. Biasanya, badan mengeluarkan asid ini melalui air kencing. Walau bagaimanapun, penurunan fungsi buah pinggang dapat meningkatkan tahap dan menyebabkan gejala lain.

Walaupun pada umumnya menyerang kaki, gejala gout juga dapat memicu pembengkakan pada sendi jari. Seseorang mungkin mengalami kesakitan yang tidak tertahankan, benjolan keras muncul, hingga kemerahan di kawasan yang terjejas.

9. Faktor hormon

Perubahan hormon, terutamanya semasa haid dan kehamilan, boleh menyebabkan bengkak jari. Perkara yang sama biasanya boleh menyebabkan kembung perut dan berubah mood atau mood.

Ubat penahan sakit boleh digunakan. Anda juga boleh bersenam secara teratur, mengamalkan diet seimbang, dan menguruskan tekanan dengan baik untuk mengurangkan keadaan ini.

10. Kedudukan tidur

Pembengkakan jari boleh berlaku ketika anda bangun pada waktu pagi. Walaupun boleh dipicu oleh keadaan tertentu seperti arthritis, kedudukan tidur dapat membuat keadaan menjadi lebih buruk.

Sekiranya anda sering mendapati jari anda sering bengkak pada waktu pagi, cubalah ubah posisi tidur berikut agar tangan dan tangan anda tidak hancur:

  • berbaring di belakang anda, gunakan bantal di bawah setiap lengan untuk terus mengangkat tangan
  • berbaring di sebelah, gunakan bantal sebagai alas dari lengan agar tidak hancur

Nah, itu 10 perkara yang boleh menyebabkan bengkak jari. Sekiranya keadaan tidak bertambah baik, jangan ragu untuk berjumpa doktor, OK!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!