Kesihatan

Boleh Menghambat Kencing, Berhati-hati dengan Punca Prostat Yang Membesar

Pembesaran prostat adalah penyakit serius yang sering dialami oleh lelaki dewasa. Adalah sangat penting untuk mengetahui apa yang menyebabkan prostat membesar, supaya langkah pencegahan lebih mudah diambil.

Prostat yang membesar tidak boleh dipandang ringan. Kerana, lokasinya di bawah pundi kencing dapat menyekat aliran air kencing. Apakah penyebab pembesaran prostat? Ayuh, lihat ulasan berikut.

Baca juga: Beberapa Gejala Kanser Prostat Yang Anda Perlu Tahu dan Waspadalah

Faktor-faktor yang menyebabkan pembesaran prostat

Perbezaan antara prostat yang sihat dan BPH. Sumber gambar: www.miamiroboticprostatectomy.com

Dalam dunia perubatan, prostat yang diperbesar dikenali sebagai Hiperplasia prostat jinak (BPH). Keadaan ini boleh dicetuskan oleh banyak perkara, tetapi yang paling biasa adalah faktor hormon. Walau bagaimanapun, BPH juga boleh disebabkan oleh beberapa faktor lain.

1. Ketidakseimbangan hormon

Penyebab pertama pembesaran prostat adalah ketidakseimbangan hormon. Pada lelaki dewasa, testosteron boleh berkembang menjadi dihydrotestosteron (DHT). Hormon ini mempengaruhi gairah seksual atau libido, serta perkembangan jisim otot.

Malangnya, terlalu banyak DHT juga boleh menyebabkan pembengkakan prostat. Hormon ini biasanya akan lebih berpengaruh apabila seorang lelaki mula memasuki usia tua (tua).

2. Kegemukan

Obesiti boleh menjadi penyebab pembesaran prostat. Orang yang mempunyai berat badan berlebihan boleh menghasilkan hormon estrogen berlebihan yang pada lelaki boleh menyebabkan prostat membesar.

Obesiti adalah penyakit yang disebut penyakit sindrom metabolik, yang juga dikaitkan dengan prostat yang membesar.

Baca juga: Lemak tidak selalu sihat, mungkin kanak-kanak benar-benar mengalami penyakit ini

3. Diabetes

Penyebab lain pembesaran prostat adalah diabetes. Petikan Garis Kesihatan, penghidap diabetes hampir pasti mengalami ketahanan terhadap insulin. Insulin tidak dapat mengubah glukosa menjadi tenaga secara optimum. Kesannya, kadar gula dalam darah akan meningkat.

Untuk mengatasinya, pankreas akan menghasilkan lebih banyak insulin. Peningkatan tahap insulin ini merangsang hati untuk mengeluarkan pertumbuhan seperti insulin (IGF). IGF sahaja boleh menyebabkan pembesaran prostat dalam jangka masa tertentu.

Baca juga: Ketahui Gejala Diabetes Jenis 1 Lebih Awal, Mari Juga Lihat Cara Mengubatnya!

Nah, itulah tujuh penyebab pembesaran prostat yang perlu anda ketahui. Mengabaikan prostat yang bengkak boleh menyebabkan beberapa komplikasi, seperti penyakit buah pinggang, pembentukan batu ginjal, dan jangkitan saluran kencing. Kekal sihat, ya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!