Kesihatan

Ayuh, kenali 10 cara untuk menghilangkan komedo putih di wajah

Komedi putih boleh berkembang menjadi keadaan yang lebih teruk atau bahkan menjadi bisul. Sekiranya anda mengalaminya, berikut adalah beberapa cara untuk menghilangkan whitehead yang perlu anda ketahui.

Apa itu whiteheads?

Komedi putih adalah sejenis jerawat yang terbentuk ketika kulit mati sehingga minyak dan bakteria terperangkap di liang-liang kulit.

Pori-pori yang tersumbat adalah penyebab utama whiteheads. Biasanya penyumbatan pori-pori ini berlaku di sekitar kulit hidung, dagu dan dahi atau apa yang dikenali sebagai zon T.

Untuk mengatasinya, anda boleh melakukan pelbagai cara semula jadi. Atau anda juga boleh menggunakan ubat bebas di farmasi dan kedai ubat.

Cara menghilangkan whitehead

Komedi putih dianggap sebagai jenis jerawat ringan. Jadi cara menghilangkan whitehead agak mudah berbanding jenis jerawat yang lain. Cara yang boleh dilakukan merangkumi:

1. Menggunakan wap suam

Apabila kulit terkena wap hangat, ia akan mendorong pori-pori yang tersumbat untuk terbuka. Sehingga penyumbatan mudah keluar dan whiteheads dapat hilang dari kulit.

2. Menggunakan Cuka Apple Cider

Cuka sari apel dipercayai dapat membantu mengeringkan dan mengecilkan liang pori. Sekiranya anda ingin menggunakannya sebagai cara untuk menghilangkan whiteheads, anda hanya perlu mencampurkan dua sudu cuka sari apel dengan 250 ml air suam.

Campurkan kedua-dua bahan tersebut dan sapukan pada kulit yang ditumbuhi whiteheads. Biarkan selama 20 minit dan bilas hingga bersih. Lakukan secara berkala untuk mendapatkan hasil yang maksimum.

3. Menggunakan jus lemon

Sifat asam jus lemon boleh berfungsi untuk mengeringkan kulit dan menyerap minyak yang berlebihan. Jus lemon juga bersifat antibakteria dan membantu mengurangkan keradangan.

Sekiranya anda ingin menggunakannya untuk menghilangkan whiteheads, anda perlu memerah lemon dan kemudian oleskan pada kawasan komedo. Biarkan selama 20 minit dan bilas. Lakukan ini sehingga whiteheads hilang dari kulit.

4. Memakai topeng madu

Anda boleh menggunakan topeng madu di wajah anda untuk merawat whiteheads. Sapukan madu yang telah dihangatkan selama 15 minit di wajah. Sifat antibakteria madu akan membantu mengeluarkan whiteheads dari permukaan kulit anda.

5. Hazel penyihir astringen

Astringents adalah produk kecantikan seperti toner. Dalam bentuk cair dengan fungsi membantu mengecilkan liang pori. Menggunakan astringen yang mengandungi witch hazel dapat merawat whiteheads pada kulit.

Kerana kandungan witch hazel dapat menghilangkan minyak berlebihan dan mampu memaksimumkan fungsi astringen dalam menangani whiteheads.

6. Minyak pokok teh

Banyak pencuci muka, toner atau produk muka lain mengandungi minyak pokok teh. Ini kerana kandungannya dikenali sebagai anti-radang dan antimikroba.

Kerana sifat anti-radang dan antimikroba, minyak pokok teh juga dianggap dapat mengangkat pori-pori yang tersumbat dan whiteheads dari permukaan kulit.

7. Asid salisilik

Yang ini termasuk dalam ubat yang dijual bebas. Anda boleh menggunakan asid salisilat untuk merawat whiteheads kerana ia dapat mengurangkan pengeluaran minyak dan membantu mendorong penyumbatan keluar dari pori-pori kulit.

Selain itu, penggunaan asid salisilik pada komedo juga dapat menyingkirkan sel-sel kulit mati. Tetapi penggunaan asid salisilik dapat menyebabkan kulit kering, jadi lebih baik hanya menggunakannya sesekali dan tidak berlebihan.

8. Benzoil peroksida

Seperti asid salisilik, benzoil peroksida juga merupakan ubat bebas. Kandungannya juga terdapat di sabun muka, toner hingga krim penjagaan wajah.

Benzoil peroksida berfungsi dengan mengurangkan keradangan dan mengeringkan minyak berlebihan. Sifat antibakterianya juga dipercayai dapat menghilangkan penyumbatan yang menyebabkan whiteheads muncul di kulit wajah.

Walau bagaimanapun, ubat ini juga boleh menyebabkan kulit kering. Oleh itu, anda perlu memilih produk dengan teliti. Pilih produk yang mengandungi hanya 2 peratus benzoil peroksida dan gunakannya hanya sekali sehari pada mulanya.

9. Gunakan krim retinoid ringan

Krim retinoid mengandungi vitamin A yang kuat. Di mana vitamin A dapat mengurangkan keradangan dan membantu mempromosikan pertumbuhan kulit.

Untuk menyokong kesihatan kulit dan merawat whiteheads, anda boleh mencuba krim retinoid ringan seperti adapalene, yang boleh didapati secara percuma di farmasi atau kedai ubat.

Anda hanya menggunakan krim mengikut arahan penggunaan. Lakukan secara berkala sehingga whitehead hilang dari kulit anda.

10. Asid hidroksi alfa (AHA)

Anda mungkin sudah biasa dengan kandungan AHA dalam produk kecantikan. Kerana kandungannya sangat berguna.

AHA dapat membantu membuang sel kulit mati dan mengurangkan kemungkinan sel kulit mati menyumbat liang. Dengan kata lain, AHA dapat merawat whiteheads dan menghalangnya daripada kembali.

Berikut adalah beberapa cara untuk menghilangkan whitehead yang boleh anda cuba di rumah. Juga, cuba jangan menyentuh kawasan komedo dengan tangan anda, apalagi memerahnya. Kerana tangan yang kotor akan menambahkan bakteria pada kulit dan boleh menyebabkan kerengsaan.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!