Kesihatan

Cara Melakukan manuver Heimlich: Ini adalah Petua untuk Mengatasi Tercekik untuk Bayi & Orang Dewasa

Tercekik boleh berlaku kepada sesiapa sahaja dan pada bila-bila masa. Keadaan ini boleh mengakibatkan kematian sekiranya tidak diberi pertolongan secepat mungkin. Atas sebab ini, mengetahui bagaimana melakukan manuver Heimlich adalah langkah pertolongan cemas yang penting bagi seseorang yang tersedak.

Tercekik sendiri berlaku apabila ada objek yang menyekat saluran udara dan membuat anda merasa seperti tercekik. Laman kesihatan Garis Kesihatan, menamakan tercekik penyebab kematian keempat utama di seluruh dunia.

Apakah manuver Heimlich?

Dilaporkan Garis Kesihatan, banyak orang mati kerana tersedak pada benda asing yang menyumbat saluran udara setiap tahun. Keadaan ini dapat dibantu melalui teknik sederhana yang disebut manuver Heimlich.

Manuver Heimlich adalah teknik menolak ke perut atau perut untuk menaikkan diafragma dan mengeluarkan udara dari paru-paru. Ini akan menghilangkan objek asing yang tersumbat di saluran udara.

Bagaimana melakukan manuver Heimlich?

Cara melakukan manuver Heimlich bergantung pada siapa yang anda bantu. Teknik ini boleh digunakan untuk membantu wanita hamil dan kanak-kanak, orang dewasa dan diri anda sendiri.

Sesiapa sahaja yang anda bantu dengan teknik ini masih perlu mendapatkan bantuan perubatan. Ini untuk memastikan bahawa tidak ada kerosakan fizikal pada tekak dan saluran pernafasan mereka.

Cara melakukan manuver Heimlich pada orang dewasa

Sebelum memberi pertolongan, anda mesti terlebih dahulu memperhatikan sama ada orang yang tersedak batuk dan sedar. Dalam keadaan ini, mereka biasanya dapat membersihkan penyumbatan saluran udara dengan sendirinya.

Walau bagaimanapun, jika orang yang tersedak menunjukkan tanda-tanda berikut, maka anda harus segera menggunakan manuver Heimlich:

 • Tiada batuk
 • Tidak dapat bercakap atau bernafas
 • Menunjukkan tanda bahawa mereka memerlukan pertolongan, biasanya mereka akan meletakkan tangan di leher mereka

apa yang anda perlu buat?

Sekiranya terdapat orang lain di sekitar anda, minta orang itu meminta bantuan perubatan semasa anda menggunakan manuver Heimlich seperti berikut:

 • Berdiri orang itu
 • Letakkan diri anda di belakang orang yang tersedak
 • Bengkokkan orang ke hadapan kemudian berikan 5 pukulan ke belakang dengan tumit tangan
 • Balut lengan anda di pinggang orang itu
 • Buat penumbuk dan letakkan tepat di atas pusar dengan ibu jari menghadap ke dalam
 • Pegang penumbuk dengan tangan yang lain, kemudian tekan ke dalam dan ke atas pada masa yang sama. Lakukan lima kali gerakan menolak perut ini
 • Ulangi sehingga objek yang menyekat pernafasan seseorang keluar dan dia boleh bernafas lagi atau batuk

Atau jika orang itu tidak tahan, anda boleh melakukan langkah ini semasa duduk tetapi pastikan pinggang orang yang tersedak lurus.

Cara melakukan manuver Heimlich pada kanak-kanak

Cara menggunakan manuver Heimlich pada kanak-kanak berumur kurang dari 1 tahun

Sekiranya anak yang tercekik berusia kurang dari 1 tahun, anda harus mengambil langkah yang berbeza seperti berikut:

 • Duduk dan pegang si kecil ke bawah di lengan bawah, dan anda akan bersandar di paha
 • Beri pukulan halus dengan tumit tangan ke punggung si kecil
 • Sekiranya tidak berfungsi, letakkan si kecil menghadap ke atas dan bersandar pada lengan bawah dan paha sehingga kepalanya lebih rendah daripada badan
 • Letakkan dua jari di tengah sternum dan sapukan lima tekanan dada yang cepat
 • Ulangi pukulan di belakang dan tekan ke dada sehingga objek yang tersedak si kecil keluar dan kemudian dia boleh bernafas dan batuk sendiri

Terapkan manuver Heimlich pada diri anda

Sekiranya anda bersendirian dan tersedak, cuba ikuti langkah berikut:

 • Buat penumbuk dan letakkan di atas pusar dengan ibu jari menghadap ke dalam
 • Ambil penumbuk dengan tangan yang lain dan tekan ke dalam dan ke atas pada masa yang sama. Lakukan langkah ini lima kali
 • Ulangi sehingga objek yang menyekat saluran udara anda keluar dan anda boleh bernafas atau batuk

Anda juga boleh menekan bahagian atas perut pada sudut yang keras, seperti tepi meja atau bahagian belakang kerusi.

Ini adalah pelbagai cara untuk menerapkan teknik manuver Heimlich yang boleh menjadi langkah penting dalam pertolongan cemas bagi seseorang yang tersedak. Jangan lupa dapatkan bantuan perubatan, OK!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.

Copyright unitygulfshores.com 2022