Kesihatan

Perlu dicuba, inilah kaedah yang hebat untuk mendapatkan anak kembar

Impian beberapa pasangan yang sudah berkahwin adalah mempunyai anak kembar. Tetapi ramai yang berpendapat bahawa untuk mewujudkannya, anda harus mencuba cara kembar yang mahal dan sukar.

Terutama jika anda tidak mempunyai sejarah keluarga mengandung kembar sebelumnya, atau berjaya menjalani program kehamilan kembar.

Walaupun terdapat beberapa faktor yang cukup mudah untuk membuat peluang anda mendapatkan anak kembar lebih besar. Tidak ada salahnya mencuba, lihat maklumat berikut, ayuh!

Cara mendapatkan anak kembar

Dilaporkan Berita Perubatan Hari IniKehamilan kembar boleh berlaku apabila dua telur terpisah disenyawakan di rahim atau ketika telur yang disenyawakan terbelah menjadi dua embrio.

Saat ini mempunyai anak kembar telah menjadi perkara biasa, sebenarnya banyak pasangan ingin memilikinya.

Beberapa perkara di bawah boleh dilakukan sebagai cara untuk hamil dengan anak kembar dan meningkatkan kemungkinan wanita hamil dengan kembar, seperti:

1. Cara paling mudah untuk hamil dengan anak kembar: ubat kesuburan

Cara pertama yang dianggap cukup berkesan dalam meningkatkan peluang mengandung anak kembar adalah penggunaan ubat kesuburan. Pelbagai jenis rawatan kesuburan yang ada meningkatkan peluang kembar dengan cara yang berbeza.

Beberapa cara ubat ini berfungsi adalah dengan merangsang ovari wanita, yang kadang-kadang boleh menyebabkan mereka melepaskan lebih dari satu telur. Sekiranya sperma menyuburkan dua telur ini, sudah tentu ia dapat menghasilkan kembar.

2. Program kehamilan kembar melalui IVF

Persenyawaan in vitro (IVF) adalah salah satu jenis teknologi pembiakan dibantu. Ia melibatkan penggunaan campur tangan perubatan untuk membuat wanita hamil. Wanita yang menggunakan IVF juga boleh diberi ubat kesuburan sebelum prosedur untuk meningkatkan peluang mereka hamil.

Kaedah mengandung anak kembar ini dilakukan dengan menggabungkan telur dan sperma di bilik makmal, bukan di organ kelamin wanita. Selepas itu, melalui prosedur perubatan, doktor meletakkan embrio di rahim wanita yang diharapkan tumbuh menjadi janin.

Untuk meningkatkan kemungkinan embrio bertahan di rahim, lebih daripada satu embrio boleh dimasukkan semasa IVF. Ini kemudian meningkatkan peluang mengandung anak kembar.

3. Minum susu

Jangan lupa memasukkan susu sebagai pengambilan harian, ya. Susu juga meningkatkan peluang anda mengandung anak kembar. Ini kerana sebilangan hormon pertumbuhan terdapat dalam susu dan produk tenusu lain.

4. Penggunaan ubi jalar

Anda harus tahu bahawa makan ubi jalar dapat meningkatkan peluang mengandung anak kembar.

Pengambilan makanan ini dapat merangsang ovulasi berganda

Baca juga: Ingin tahu bagaimana proses berlakunya kembar? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

5. Perhatikan usia ketika program mengandung

Sekiranya anda ingin mempunyai anak kembar, perhatikan usia ketika program hamil, ya. Wanita berusia lebih dari 35 tahun mempunyai peluang lebih tinggi untuk mengandung anak kembar.

Perubahan hormon yang berlaku ketika anda menghampiri menopaus boleh mendorong tubuh anda melepaskan lebih dari satu telur semasa ovulasi.

Nah, itulah beberapa maklumat mengenai bagaimana mendapatkan kembar di rahim dengan keadaan sihat yang boleh anda cuba. Sekiranya perlu, lakukan rundingan dengan pakar sakit puan juga, ya.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!