Kesihatan

Levothyroxine

Levothyroxine (levothyroxine), juga dikenal sebagai levothyroxine sodium atau L-thyroxine, adalah garam sintetik tiroksin. Ubat ini adalah ubat hormon yang mempunyai fungsi yang hampir sama dengan garam beryodium.

Ubat ini pertama kali dikembangkan pada tahun 1927 dan telah dimasukkan dalam senarai ubat-ubatan penting organisasi kesihatan dunia (WHO).

Berikut ini adalah maklumat lengkap mengenai levothyroxine, faedahnya, dosnya, cara menggunakannya, dan risiko kesan sampingan yang mungkin berlaku.

Untuk apa levothyroxine?

Levothyroxine adalah hormon tiroid yang digunakan untuk merawat kekurangan tiroksin (hipotiroidisme), termasuk penyakit yang teruk. Ubat ini diberikan apabila kelenjar tiroid tidak dapat menghasilkan hormon dengan cukup.

Levothyroxine juga digunakan untuk merawat atau mencegah gondok yang disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon, rawatan radiasi, pembedahan, atau barah. Ubat ini juga boleh diberikan untuk merawat tumor tiroid tertentu.

Ubat ini boleh didapati sebagai ubat generik dalam bentuk tablet oral (diambil melalui mulut) atau melalui suntikan intravena.

Apa fungsi dan faedah ubat levothyroxine?

Levothyroxine berfungsi sebagai agen untuk membantu tubuh dalam merangsang hormon tiroksin. Pemberian hormon dari luar dilakukan kerana kelenjar tiroid tidak dapat mengeluarkan hormon ini.

Ubat ini akan berfungsi dengan mengikat protein reseptor tiroid dalam nukleus sel. Kemudian ia boleh menyebabkan kesan metabolik melalui kawalan transkripsi DNA dan sintesis protein.

Levothyroxine akan menggantikan atau menambah hormon tiroid semula jadi yang biasanya dihasilkan oleh kelenjar tiroid. Oleh itu, ia dapat membantu fungsi tubuh yang berkaitan dengan pertumbuhan dan tenaga yang diuruskan oleh hormon tiroid.

Levothyroxine biasanya digunakan untuk merawat kekurangan tiroid yang berkaitan dengan keadaan berikut:

Hipotiroidisme

Hipotiroidisme (tiroid yang tidak aktif) adalah keadaan di mana kelenjar tiroid tidak dapat menghasilkan cukup banyak hormon penting. Apabila kelenjar tiroid tidak menghasilkan hormon yang mencukupi, keseimbangan reaksi kimia dalam badan dapat terganggu.

Hipotiroidisme mungkin tidak menyebabkan gejala yang ketara pada peringkat awal. Seiring waktu, hipotiroidisme yang tidak dirawat dapat menyebabkan sejumlah masalah kesihatan, seperti kegemukan, sakit sendi, kemandulan, dan penyakit jantung.

Ujian fungsi tiroid yang tepat dapat dilakukan untuk mendiagnosis hipotiroidisme. Rawatan dengan hormon tiroid sintetik biasanya selamat dan berkesan setelah doktor anda mendapat dos yang tepat untuk anda gunakan.

Hormon tiroid sintetik, termasuk levothyroxine, boleh menjadi terapi utama dalam merawat hipotiroidisme.

Ubat ini digunakan secara lisan sebagai terapi pengganti atau tambahan dalam hipotiroidisme kongenital yang disebabkan oleh beberapa etiologi. Walau bagaimanapun, ia tidak dapat diberikan dalam kes hipotiroidisme sementara semasa fasa pemulihan tiroiditis subakut.

Levothyroxine secara khusus diberikan untuk merawat hipotiroidisme subklinikal dan primer (tiroidal), sekunder (hipofisis), dan tersier (hipotalamus).

Sebilangan profesional perubatan menganggap ubat ini sebagai pilihan yang disyorkan untuk rawatan hipotiroidisme kongenital (cretinism).

Penindasan Hormon Merangsang Tiroid (TSH) kerana hipopituitarisme

Hipopituitarisme adalah gangguan yang jarang berlaku di mana kelenjar pituitari gagal menghasilkan satu atau lebih hormon, atau tidak menghasilkan hormon yang mencukupi.

Hipopituitarisme berlaku apabila tubuh kekurangan bekalan satu atau lebih hormon hipofisis, terutamanya Hormon Merangsang Tiroid (TSH). Kekurangan hormon ini boleh mempengaruhi sejumlah fungsi tubuh, seperti pertumbuhan, tekanan darah, atau pembiakan.

Levothyroxin digunakan terutamanya untuk rawatan atau pencegahan pelbagai jenis gondok euthyroid akibat hipopituitarisme. Penyakit ini termasuk nodul tiroid, tiroiditis limfositik subakut atau kronik (tiroiditis Hashimoto), dan gondok multinodular.

Kadang kala, levothyroxine diberikan sebagai tambahan kepada pembedahan dan terapi radioiodin. Ia diberikan terutamanya dalam rawatan barah tiroid yang membezakan bergantung kepada tirotropin.

Koma Myxedema

Myxedema koma adalah kehilangan fungsi otak akibat tahap hormon tiroid yang lama dalam darah (hipotiroidisme). Ini adalah komplikasi hipotiroidisme yang mengancam nyawa dan sisi serius penyakit tiroid.

Sebelum seseorang mengalami koma myxedema, tanda dan gejala hipotiroidisme biasanya ada dan mungkin tidak didiagnosis. Sebilangan besar pesakit koma myxedema mempunyai sejarah hipotiroidisme, pembedahan tiroid, atau rawatan yodium radioaktif.

Rawatan untuk pesakit, terutamanya membantu bernafas dan menghangatkan badan sehingga suhu badan menjadi normal. Kaedah penggantian hormon tiroid pada pesakit koma myxedema masih banyak diperdebatkan.

Namun, secara umum, rawatan awal dengan ubat hormon tiroksin, seperti levothyroxine boleh dilakukan. Rawatan biasanya diberikan melalui infus intravena, kerana pemberian oral mungkin tidak menyokong.

Jenama dan harga ubat levothyroxine

Levothyroxine adalah ubat kuat sehingga untuk mendapatkannya, anda mesti memasukkan preskripsi doktor. Anda boleh membaca beberapa jenama ubat dan harganya di bawah:

 • Tablet Euthyrox 100mcg. Penyediaan tablet mengandungi natrium levothyroxine yang dihasilkan oleh Merck. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 3,444 / tablet.
 • Tablet Tiavell 100mcg. Penyediaan tablet mengandungi levothyroxine 100mcg yang dihasilkan oleh Novell Pharmaceutical Lab. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp. 1,659 / tablet.
 • Tablet Euthyrox 50mcg. Penyediaan tablet mengandungi levothyroxine 50 mcg yang dapat Anda dapatkan dengan harga Rp. 1,939 / tablet.

Bagaimana cara mengambil ubat levothyroxine?

Baca dan ikuti semua arahan penggunaan dan dos ubat yang tertera pada label pembungkusan ubat preskripsi. Doktor kadang-kadang mengubah dos ubat agar sesuai dengan keadaan klinikal pesakit.

Ubat oral harus diminum semasa bentuk suntikan diberikan sebagai infus ke dalam urat. Levothyroxine biasanya diberikan melalui suntikan jika anda tidak boleh minum ubat itu dari mulut.

Levothyroxine oral berfungsi paling baik jika anda mengambilnya semasa perut kosong, 30 hingga 60 minit sebelum sarapan. Ikuti dos yang ditetapkan oleh doktor dan minum ubat pada masa yang sama setiap hari.

Telan tablet atau kapsul keseluruhan, dengan segelas air. Tablet larut dengan cepat sehingga anda tidak perlu larut, mengunyah, atau menghancurkan tablet.

Dos Levothyroxine berdasarkan berat badan pada kanak-kanak. Keperluan dos kanak-kanak boleh berubah apabila anak bertambah atau menurunkan berat badan.

Mungkin diperlukan beberapa minggu sebelum tubuh mula bertindak balas terhadap rawatan. Terus menggunakan ubat ini walaupun anda berasa sihat. Anda juga boleh mengambil ubat ini seumur hidup anda.

Anda memerlukan ujian perubatan yang kerap semasa mengambil levothyroxine. Beritahu doktor, doktor gigi atau pakar bedah yang merawat anda bahawa anda mengambil ubat ini.

Simpan levothyroxine pada suhu bilik dari kelembapan dan panas selepas digunakan.

Berapakah dos ubat levothyroxine?

Dos dewasa

Koma Myxoedema

Dos biasa dengan suntikan: 200-500mcg, diikuti dengan 100-300mcg pada hari ke-2 jika perlu.

Hipotiroidisme

 • Dos biasa: 50-100mcg sehari.
 • Dos dapat ditingkatkan sebanyak 25-50 mcg pada selang waktu sekitar 3 hingga 4 minggu sehingga peningkatan keadaan kekurangan tiroid diperoleh.
 • Dos penyelenggaraan: 100-200mcg sehari.

Penindasan TSH

Dos biasa: 2mcg per kg sehari boleh diberikan sebagai dos tunggal untuk menekan TSH hingga kurang dari 0.1 MIU / L.

Hipotiroidisme teruk dan kronik

 • Untuk dos biasa: 12.5-25mcg sehari.
 • Dos boleh ditingkatkan dalam kenaikan 25mcg selang 2-4 minggu.

Dos anak

Hipotiroidisme

 • Dos awal: 10-15mcg per kg sehari.
 • Selaraskan dos setiap 4-6 minggu.

Hipotiroidisme teruk dan kronik

 • Untuk dos biasa: 25mcg sehari.
 • Dos boleh ditingkatkan dalam kenaikan 25mcg pada selang 2 hingga 4 minggu.

Dos warga tua

Hipertiroidisme

 • Dos awal: 25-50mcg sehari.
 • Laraskan dos dalam kenaikan 12.5-25mcg pada selang 6 hingga 8 minggu.

Adakah levothyroxine selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

A.S. Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) memasukkan ubat ini dalam kategori kehamilan A.

Ini bermaksud bahawa ubat ini selamat digunakan oleh wanita hamil kerana kajian menunjukkan bahawa levothyroxine tidak menunjukkan risiko kesan sampingan yang membawa maut kepada janin semasa trimester pertama. Walau bagaimanapun, tidak ada data mengenai risiko ubat pada trimester berikutnya dan kemungkinan ubat tersebut selamat.

Ubat ini diketahui dapat diserap dalam susu ibu sehingga boleh mempengaruhi bayi yang menyusu. Rujuk lebih lanjut dengan doktor anda sekiranya anda ingin mengambil ubat ini semasa mengandung atau menyusu.

Apakah kesan sampingan levothyroxine yang mungkin?

Berhenti menggunakan ubat dan hubungi doktor anda dengan segera sekiranya anda mengalami kesan sampingan berikut setelah menggunakan levothyroxine:

 • Tanda-tanda reaksi alergi, seperti gatal-gatal, sukar bernafas, bengkak muka, bibir, lidah, atau tekak.
 • Denyutan jantung yang cepat atau tidak teratur
 • Sakit dada yang memancar ke rahang atau bahu
 • Susah bernafas
 • Demam
 • Berpeluh
 • Gegaran, atau anda berasa sangat sejuk
 • Kelemahan, keletihan, masalah tidur (insomnia)
 • Memori terganggu, berasa tertekan atau mudah marah
 • Sakit kepala, kekejangan kaki, sakit otot
 • Rasa gugup atau mudah marah
 • Kulit kering atau rambut
 • Keguguran rambut
 • Tempoh haid yang tidak teratur
 • Muntah, cirit-birit, perubahan selera makan, perubahan berat badan.

Kesan sampingan yang biasa berlaku akibat penggunaan levothyroxine termasuk yang berikut:

 • Sakit dada
 • Denyutan jantung tidak teratur
 • Susah bernafas
 • Gegaran
 • Kesakitan atau kelemahan otot
 • Sakit kepala
 • kaki kejang
 • Rasa gugup atau mudah marah, mengalami masalah tidur
 • Selera makan bertambah
 • Terasa panas
 • Pengurangan berat
 • Perubahan tempoh haid
 • Cirit-birit
 • Ruam kulit, rambut gugur separa.

Amaran dan perhatian

Levothyroxine tidak boleh digunakan untuk merawat masalah kegemukan atau berat badan.

Kesan sampingan atau kematian yang berbahaya boleh berlaku akibat penyalahgunaan levothyroxine. Ini benar terutamanya jika anda mengambil berat badan atau selera makan.

Anda mungkin tidak dapat mengambil ubat ini jika anda mempunyai keadaan perubatan tertentu. Beritahu doktor anda terutamanya jika anda mempunyai sejarah perubatan berikut:

 • Gangguan kelenjar adrenal yang tidak dirawat atau tidak terkawal
 • Gangguan tiroid yang disebut tirotoksikosis
 • Gejala serangan jantung (sakit dada atau berat, sakit merebak ke rahang atau bahu, loya, berpeluh, berasa tidak sihat).

Untuk memastikan levothyroxine selamat untuk anda ambil, beritahu doktor anda jika anda mempunyai sejarah penyakit berikut:

 • Nodul tiroid
 • Penyakit jantung
 • Masalah pembekuan darah
 • Diabetes (dos ubat insulin atau oral mungkin perlu diubah semasa anda mula mengambil ubat ini)
 • Penyakit buah pinggang
 • Anemia
 • Osteoporosis
 • Masalah dengan kelenjar pituitari
 • Sebarang alahan makanan atau ubat.

Beritahu doktor anda jika anda baru sahaja menerima terapi radiasi dengan iodin (seperti I-131).

Sekiranya anda hamil semasa mengambil levothyroxine, jangan berhenti mengambil ubat tanpa arahan doktor anda. Tahap hormon tiroid yang rendah semasa mengandung boleh membahayakan ibu dan bayi.

Keperluan dos mungkin berbeza semasa kehamilan. Rujuk lebih lanjut mengenai perkara ini dengan doktor anda.

Beritahu doktor anda jika anda menyusu. Keperluan dos anda mungkin berbeza semasa anda menyusu.

Jangan berikan ubat ini kepada sesiapa yang berumur di bawah 6 tahun. Penggunaan pada kanak-kanak harus di bawah arahan doktor.

Elakkan jus anggur, susu formula, tepung kedelai, tepung kapas, walnut, dan makanan berserat tinggi semasa anda mengambil levothyroxine.

Interaksi dengan ubat lain

Sekiranya anda mengambil salah satu ubat berikut, elakkan mengambilnya dalam masa 4 jam sebelum atau 4 jam selepas anda mengambil levothyroxine:

 • Kalsium karbonat
 • Cholestyramine, colesevelam, colestipol
 • Makanan tambahan zink atau besi sulfat
 • Sucralfate
 • Natrium polistirena sulfonat
 • Ubat-ubatan asid perut, seperti esomeprazole, lansoprazole, omeprazole, rabeprazole, Nexium, Prilosec, Prevacid, Protonix, Zegerid, dan lain-lain
 • Antasid yang mengandungi aluminium atau magnesium, seperti Gaviscon, Maalox, Mintox, Mylanta, Pepcid Complete, dan lain-lain.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.