Kesihatan

Air mani mempunyai bintik coklat? Ini 7 Sebab yang Diketahui Jarang!

Warna air mani anda dapat memberitahu anda mengenai keadaan kesihatan anda. Perubahan warna seperti coklat boleh menjadi petunjuk keadaan tertentu. Penting untuk mengetahui apa yang menyebabkan bintik coklat dalam air mani, supaya lebih mudah bagi anda untuk mengatasinya.

Oleh itu, adakah bintik coklat pada air mani berbahaya? Apakah penyebabnya? Ayuh, cari jawapannya dengan ulasan berikut!

Air mani mempunyai bintik coklat, adakah ia berbahaya?

Air mani adalah cecair yang diperlukan untuk membawa sperma dari testis. Biasanya, air mani mempunyai warna putih keabu-abuan dengan tekstur seperti jeli. Jadi, perubahan warna air mani, termasuk adanya bintik-bintik coklat, dapat menunjukkan keadaan tertentu.

Perubahan warna air mani yang berlangsung sebentar tidak perlu dibimbangkan, kerana boleh dipengaruhi oleh faktor makanan dan diet. Walau bagaimanapun, jika keadaan berlaku secara berterusan, anda tidak boleh mengabaikannya.

Berbicara mengenai bahaya atau tidak, semuanya bergantung pada faktor pencetus. Oleh itu, adalah penting untuk memeriksa diri anda untuk mengetahui sebab sebenar.

Baca juga: Adakah Warna Sperma Mempengaruhi Kesihatan? Inilah penjelasannya!

Penyebab air mani mempunyai bintik coklat

Terdapat banyak sebab mengapa air mani mungkin mempunyai bintik coklat. Mungkin, bintik-bintik coklat muncul karena campuran darah yang berasal dari dalam tubuh. Warna coklat atau oren dapat menunjukkan darah yang telah teroksidasi atau terkena oksigen.

Berikut adalah tujuh penyebab bintik coklat dalam air mani:

1. Keradangan prostat

Air mani dengan bintik coklat boleh disebabkan oleh prostatitis atau radang prostat. Keadaan ini berlaku apabila kelenjar prostat, yang berada tepat di bawah pundi kencing, terdedah kepada bakteria.

Sebagai tambahan kepada kemunculan bintik-bintik coklat dalam air mani, gejala prostatitis yang paling biasa yang sering dialami oleh beberapa lelaki termasuk:

 • Rasa seperti selalu kencing
 • Sakit ketika membuang air kecil
 • Sakit perut di bahagian bawah
 • Sakit berhampiran rektum
 • Merasa sakit ketika ejakulasi
 • Letih dengan mudah
 • Demam
 • Menggigil

2. Biopsi atau pembedahan prostat

Bukan hanya keradangan, biopsi dan prosedur pembedahan yang sebenarnya dapat membuat air mani mempunyai bintik-bintik coklat. Biopsi dilakukan dengan mengambil sampel tisu kecil dari kelenjar prostat.

Begitu juga dengan prosedur pembedahan, membiarkan darah keluar ke saluran ejakulasi. Darah kemudian bercampur dengan zat di prostat. Ini akan menyebabkan air mani keluar dengan bintik-bintik berwarna lain, termasuk coklat.

3. Tekanan darah tinggi

Salah satu penyebab bintik coklat dalam air mani yang kurang diketahui adalah hipertensi atau tekanan darah tinggi, terutama jika tidak dirawat dengan baik. Selain air mani yang berlumuran darah, lelaki dengan hipertensi juga biasanya mengalami gejala lain, seperti:

 • Susah bernafas
 • Hidung berdarah
 • Sakit kepala

4. Penyakit kelamin

Sekiranya anda cukup aktif secara seksual, penampilan bintik-bintik coklat di dalam air mani anda dikhuatiri akan menjadi petunjuk penyakit kelamin (STD). Kehadiran darah dalam air mani adalah gejala utama beberapa STD pada lelaki, seperti klamidia, herpes, dan gonorea.

Bukan hanya perubahan warna air mani, orang dengan penyakit kelamin juga biasanya mengalami gejala lain, seperti:

 • Terdapat rasa sakit atau sensasi terbakar ketika membuang air kecil
 • Bengkak zakar
 • Pelepasan kuning atau berwarna yang tidak biasa dari zakar
 • Ruam, gatal-gatal, dan kerengsaan muncul

Baca juga: 13 Jenis Penyakit Menular Seksual dan Gejala yang Menyertainya

5. Penyakit barah

Walaupun jarang, air mani dengan bintik coklat dapat menjadi tanda barah. Kanser boleh berkembang di prostat, testis, atau uretra. Ketiga-tiga jenis barah biasanya dapat diubati, walaupun pada peringkat akhir.

Kanser ini juga boleh menyebabkan ketidakselesaan di skrotum, perut bawah, punggung, dan kawasan sekitar alat kelamin.

6. Kecederaan saraf tunjang

Kecederaan pada saraf tunjang boleh menjadikan air mani berwarna coklat gelap atau hitam. Menurut satu kajian, keadaan ini mungkin ada kaitan dengan kerosakan pada vesikel mani, yang merupakan kelenjar yang menghasilkan beberapa zat yang membentuk air mani.

7. Pendedahan logam

Satu kajian pada tahun 2013 mendapati bahawa tahap tinggi logam berat dalam darah, seperti timbal, mangan, dan nikel, dapat membuat air mani kelihatan lebih gelap. Logam ini dapat memasuki tubuh melalui pendedahan kepada air, makanan, atau faktor persekitaran.

Itulah antara penyebab bintik coklat dalam air mani yang perlu anda ketahui. Agar keadaannya tidak bertambah buruk, jangan teragak-agak untuk berjumpa doktor, okey!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!