Kesihatan

Ibu, Catat Jadual Imunisasi supaya Anak Kecil Anda Mengelakkan Penyakit

Untuk ibu terutamanya ibu baru. Adakah anda menjemput dan menyelesaikan imunisasi anak kecil anda? Perlu diingat, Ibu, jadual imunisasi bayi yang teratur dan lengkap adalah penting, kamu tahu.

Mengapa imunisasi itu penting

Imunisasi adalah kaedah yang mudah dan berkesan untuk melindungi kanak-kanak dari penyakit serius. Ini bukan sahaja membantu melindungi individu, tetapi juga melindungi masyarakat luas dengan meminimumkan penyebaran penyakit.

Vaksin berfungsi dengan mencetuskan sistem imun untuk melawan penyakit tertentu. Sekiranya seseorang yang diberi vaksin bersentuhan dengan penyakit ini, sistem imun mereka dapat bertindak balas dengan lebih berkesan.

Malangnya, menurut data WHO pada tahun 2018, terdapat sekitar 20 juta kanak-kanak di dunia yang tidak mendapat imunisasi lengkap, bahkan ada yang sama sekali tidak mendapat imunisasi.

Di Indonesia saja, menurut data dari Direktorat Pencegahan dan Pengendalian Penyakit, Kementerian Kesehatan pada tahun 2014-2016 ada sekitar 1.7 juta anak yang belum menerima imunisasi atau status imunisasi mereka tidak lengkap.

Untuk itu, penting bagi Ibu untuk mengetahui senarai lengkap imunisasi dan kapan kanak-kanak harus mendapatkannya. Masalah keselamatan, tidak perlu takut kerana vaksin telah diuji dan ditinjau oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Jadual imunisasi bayi

Imunisasi asas mesti diberikan mengikut jadual yang telah ditentukan. Jadual imunisasi bayi itu sendiri terbahagi kepada dua jenis, iaitu jadual imunisasi asas lengkap dan jadual imunisasi lanjut.

Terdapat imunisasi yang cukup untuk dilakukan sekali sahaja, ada yang dilakukan berulang kali. Jadual imunisasi berdasarkan cadangan dari WHO dan organisasi profesional lain yang terlibat dalam imunisasi setelah melalui ujian klinikal.

Jadual imunisasi asas yang lengkap

Agar anda tidak ketinggalan, berikut adalah senarai lengkap dan jadual jenis imunisasi asas untuk bayi berdasarkan cadangan Kementerian Kesihatan:

  • 0-7 hari: Hepatitis B
  • 1 bulan: BCG, Polio 1
  • 2 bulan: DPT- HB1, Polio 2
  • 3 bulan: DPT-HB2, Polio 3
  • 4 bulan: DPT-HB3, Polio 4
  • 9 bulan: Campak.

1. Hepatitis B

Imunisasi asas pertama yang mesti diberikan kepada bayi adalah hepatitis B. Ini diberikan 12 jam selepas bayi dilahirkan, dan didahului dengan pemberian vitamin K1 sekurang-kurangnya 30 minit lebih awal.

Kemudian, disyorkan 4 minggu selepas imunisasi pertama. Manakala jarak imunisasi ke-3 dari ke-2 sekurang-kurangnya 2 bulan dan yang terbaik setelah 5 bulan.

Sekiranya anak anda belum menerima imunisasi hepatitis B sebagai bayi, dia dapat mendapat imunisasi hepatitis kapan saja, tanpa perlu memeriksa tahap anti-hepatitis B.

2. BCG

Seterusnya adalah imunisasi BCG. Ini adalah imunisasi penting memandangkan tingginya jumlah TB di Indonesia. Masa terbaik untuk memberi imunisasi ini ialah ketika anak berusia 2-3 bulan kerana pada bayi kurang dari 2 bulan sistem imun mereka belum matang.

3. Polio

Vaksin polio (OPV) diberikan pada usia 1,2, 4, 6, 18 bulan atau mungkin 2, 3, 4 bulan mengikut cadangan pemerintah. Sementara itu, vaksin polio suntikan (IPV) diberikan pada usia 2, 4, 6-18 bulan, dan 6-8 tahun.

4. DPT

Imunisasi DPT juga sangat penting untuk menghilangkan tetanus. Imunisasi diberikan 3 kali. Vaksin DPT pertama diberikan sebaik sahaja bayi berusia 6 minggu.

Juga boleh diberikan DPTw atau DPTa, juga dapat digabungkan dengan vaksin lain. Sekiranya anak diberi vaksin DPTa, selang waktu selepas vaksin adalah 2, 4, dan 6 bulan.

5. Campak

Imunisasi campak diberikan pada usia 9 bulan, dan dos berulang (peluang kedua pada kemalangan program campak) pada usia 6-59 bulan dan semasa sekolah rendah darjah 1-6.

Sekiranya anda belum diberi imunisasi campak ketika bayi anda berumur 9-12 bulan, ia boleh diberikan pada bila-bila masa semasa imunisasi. Atau jika anak berusia lebih dari 1 tahun, vaksin MMR boleh diberikan.

Jadual imunisasi susulan

Selain 5 jenis vaksin untuk bayi di atas, anak anda juga mesti mendapat imunisasi lebih lanjut sehingga usia 18 tahun, anda tahu.

IDAI atau Persatuan Pediatrik Indonesia mempunyai cadangan mengenai jenis imunisasi asas yang harus dilakukan oleh kanak-kanak sehingga mereka berumur 18 tahun.

Jenis imunisasi untuk kanak-kanak merangkumi vaksin TT, hepatitis B, MMR, tifoid, hepatitis A, varicella, influenza, pneumococcal, HPV.

1. Vaksin pneumokokus (PCV)

IDAI mengesyorkan agar anda memberi anak anda jenis imunisasi ini untuk mencegah meningitis dan radang paru-paru. Sekiranya diberikan pada usia 7-12 bulan, PCV diberikan 2 kali dengan selang 2 bulan.

Pada usia lebih dari 1 tahun diberikan 1 kali, tetapi kedua-duanya memerlukan penggalak 1 kali pada usia lebih dari 12 bulan atau sekurang-kurangnya 2 bulan setelah dos terakhir. Pada kanak-kanak berumur lebih dari 2 tahun, PCV diberikan sekali sahaja.

2. Jenis imunisasi dengan vaksin rotavirus

Terdapat dua jenis vaksin rotavirus, monovalent dan pentavalent. Vaksin rotavirus monovalen diberikan 2 kali, vaksin rotavirus pentavalent diberikan 3 kali. Dos pertama vaksin rotavirus monovalen diberikan pada usia 6-14 minggu, dos kedua diberikan pada selang waktu sekurang-kurangnya 4 minggu.

Sebaiknya vaksin rotavirus monovalen diberikan sebelum usia 16 minggu dan tidak melebihi usia 24 minggu. vaksin pentavent rotavirus: dos pertama diberikan pada usia 6-14 minggu, selang dos ke-2 dan ke-3, 4-10 minggu; dos ke-3 diberikan pada usia kurang dari 32 minggu (selang sekurang-kurangnya 4 minggu).

Rotavirus adalah virus yang boleh mengganggu sistem pencernaan. Oleh itu, dengan memberi imunisasi jenis ini kepada anak atau bayi anda, anda dapat membantu badan anda mencegah cirit-birit daripada jangkitan rotavirus.

3. Vaksin Varicella

Jenis imunisasi seterusnya yang mesti diberikan kepada kanak-kanak adalah vaksin varicella. Jenis vaksin atau imunisasi varicella ini boleh diberikan kepada kanak-kanak setelah berumur 12 bulan.

Sebaik-baiknya kanak-kanak mendapat imunisasi vaksin varicella sebelum mereka memasuki sekolah rendah. Sekiranya diberikan pada usia lebih dari 12 tahun, perlu mengambil 2 dos dengan selang waktu sekurang-kurangnya 4 minggu.

Jenis imunisasi vaksin varicella ini berguna untuk mengelakkan kanak-kanak jatuh sakit varicella zoster atau cacar air.

4. Vaksin Influenza

Vaksin influenza diberikan pada usia sekurang-kurangnya 6 bulan, diulang setiap tahun. IDAI mengesyorkan imunisasi pertama kali (imunisasi primer) pada kanak-kanak berumur kurang dari 9 tahun diberikan dua kali dengan selang waktu sekurang-kurangnya 4 minggu.

Untuk kanak-kanak 6 - <36 bulan, dosnya ialah 0.25 mL. Jenis imunisasi ini dapat mengelakkan kanak-kanak terkena pelbagai jenis selesema.

5. Vaksin papillomavirus manusia (HPV)

Jenis imunisasi asas terkini untuk kanak-kanak mengikut IDAI adalah vaksin HPV atau vaksin papillomavirus manusia. Jenis imunisasi ini diberikan semasa anak berusia 10 tahun.

Vaksin HPV bivalen diberikan tiga kali pada selang 0, 1, 6 bulan; Vaksin HPV tetravalent pada selang 0.26 bulan.

Jenis imunisasi ini dapat mengelakkan kanak-kanak mendapat penyakit yang disebabkan oleh virus papillomavirus manusia, salah satunya ialah ketuat.

Bagaimana jika terlambat untuk jadual imunisasi bayi

Kerana pelbagai keadaan, mungkin anda boleh melangkau jadual imunisasi, adakah jika anda melewatkannya, ia akan memberi kesan buruk kepada kesihatan anak anda?

Selagi anak itu belum mendapat imunisasi, sistem imun anak terhadap penyakit akan lemah. Oleh itu, ia akan lebih mudah diserang penyakit.

Sekiranya sudah terlambat untuk memberi imunisasi, apa yang mesti dilakukan adalah memberi imunisasi lebih lanjut, tidak perlu diberikan sejak awal. Hubungi pekerja kesihatan untuk mendapatkan maklumat yang lebih lengkap mengenai imunisasi lebih lanjut yang perlu dilakukan untuk si kecil anda.

Bagaimana jika anda tidak mahu menyuntik imunisasi anak anda?

Seperti yang ditulis di laman web IDAI, banyak kajian di pelbagai negara membuktikan bahawa bayi dan balita yang tidak mempunyai suntikan imunisasi lengkap tidak mempunyai kekebalan. Kanak-kanak ini mudah dijangkiti penyakit dan boleh menjadi sakit parah.

Kanak-kanak yang sakit juga boleh menyebarkan penyakit ini kepada kanak-kanak lain, merebak secara meluas sehingga menjadi wabak. Sekiranya wabak berlaku, ia boleh menyebabkan kecacatan dan juga kematian anak.

Keadaan ini telah berlaku di Indonesia. Pada tahun 2003 desas-desus beredar bahawa vaksin yang digunakan adalah berbahaya, dengan sumber dari sumber berita tahun 1950-an dan 1960-an, sumber dari buku-buku asing. Teknologi ketika itu sangat berbeza dari hari ini.

Setelah disiasat, ternyata masalah vaksin berbahaya hanyalah pendapat peribadi yang tidak disertakan dengan metodologi dan penyelidikan, dan beberapa sumber asalnya tidak dapat dijumpai. Akibatnya, ini mempengaruhi jumlah ibu bapa yang mengambil bahagian dalam suntikan imunisasi anak mereka.

Kesan jika anda tidak menyuntik imunisasi anak anda

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, isu vaksin berbahaya telah mencegah banyak anak Indonesia dari diberi imunisasi terhadap polio. Walau bagaimanapun, masalah ini tidak dapat dibuktikan benar. Akibatnya, pada tahun 2005 dan 2006 terdapat wabak polio di beberapa wilayah.

Begitu juga dengan munculnya wabak difteria di Indonesia pada tahun 2007 hingga 2013, yang berlaku kerana banyak kanak-kanak tidak diimunisasi dengan DPT. Pada masa itu, dipetik dari laman web IDAI, terdapat 2,869 kanak-kanak yang dirawat di hospital dan 131 kanak-kanak meninggal dunia akibat difteria.

Di samping itu, kerana salah maklumat mengenai imunisasi, banyak kanak-kanak tidak mendapat vaksin campak. Hasilnya, dari tahun 2010 hingga 2014 terdapat 1.008 wabah campak dan menyerang 83.391 bayi dan anak-anak Indonesia.

Kerana penting untuk menyuntikkan imunisasi kanak-kanak, untuk mendapatkan kekebalan terhadap penyakit tertentu. Hingga kini, semua profesion di institusi penyelidikan nasional dan antarabangsa menyatakan bahawa imunisasi terbukti selamat dan berguna dalam mencegah wabak, penyakit serius, kecacatan dan kematian.

Oleh itu, sangat penting bagi Moms untuk memperhatikan jadual agar mereka dapat memberi imunisasi tepat pada waktunya. Dengan cara itu anak dapat dilindungi dari pelbagai penyakit.

Supaya Moms tidak ketinggalan memberikan jadual imunisasi bayi. Berikut adalah jadual imunisasi yang boleh dimuat turun.

Jaga kesihatan ibu dan keluarga dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found