Kesihatan

Berhati-hati, Adakah Mungkin Mengisi Rongga Sendiri?

Mempunyai rongga pasti menyebabkan kesakitan yang cukup serius, malah boleh mengubah warna gigi anda. Keadaan ini menghendaki anda melakukan pengisian gigi. Tetapi adakah mungkin untuk mengisi rongga sendiri? Inilah penjelasannya.

Baca juga: 7 Cara Mengatasi Sakit Gigi Tanpa Dadah yang Selamat dan Berkesan

Apakah isi gigi?

Dilaporkan dari WebMDUntuk merawat rongga, doktor secara amnya akan membuang bahagian gigi yang reput. Kemudian isikan atau tampal kawasan rongga gigi.

Isi gigi juga digunakan untuk memperbaiki gigi yang retak atau patah. Bukan hanya itu, biasanya rawatan pengisian ini juga digunakan untuk gigi yang rosak kerana tabiat buruk seperti menggigit kuku.

Anda harus tahu bahawa rawatan pengisian gigi adalah prosedur perubatan yang dijalankan dengan tujuan mengisi rongga.

Rongga gigi timbul kerana pembentukan plak pada gigi. Keadaan ini berlaku apabila bakteria di dalam mulut menghasilkan asid yang berfungsi untuk mencerna makanan, kemudian bergabung dengan sisa makanan untuk membentuk plak pada gigi.

Pengisian gigi adalah salah satu prosedur yang paling biasa dilakukan, dan pesakit boleh memilih kaedah pengisian dan bahan pengisian yang akan digunakan. Tetapi adakah mungkin untuk mengisi rongga sendiri?

Jenis rongga. Foto: //icardandstreinfamilydentistry.com

Bolehkah anda mengisi rongga sendiri?

Apabila anda mempunyai rongga, mendapatkan tampalan adalah cara yang paling berkesan. Tetapi jika dibiarkan ia boleh mencetuskan radang gusi, bau mulut dan juga jangkitan pada saraf.

Sekiranya jangkitan telah merebak ke saraf, anda mesti mengeluarkan gigi hingga ke akar.

Mengendalikan rongga gigi anda pasti dapat dilakukan dengan pelbagai cara. Biasanya akan dirawat mengikut keadaan gigi, usia dan kesihatan badan secara keseluruhan.

Penjelasan Institut Kesihatan Nasional, Apabila anda mengalami rongga, ini bermaksud kerosakan gigi kekal dan anda mesti mendapatkan rawatan segera dari doktor.

Sekiranya anda mengisi rongga sendiri, alias tanpa prosedur perubatan yang betul, ini sebenarnya berisiko memperburuk keadaan.

Baca juga: Selalunya diremehkan, ini adalah penyebab berlakunya rongga yang mesti anda ketahui

Proses pengisian gigi oleh doktor gigi

Seperti yang dijelaskan di atas, bukannya mengisi rongga sendiri, sangat disyorkan untuk segera berjumpa doktor. Pemeriksaan perubatan membolehkan anda mendapatkan rawatan dan rawatan yang betul untuk mencegah jangkitan.

Semasa mengisi rongga dengan doktor, seperti yang dilaporkan oleh WebMD, doktor gigi akan menggunakan ubat bius tempatan untuk mengelupas kawasan di sekitar rongga dan tentunya lebih selamat.

Seterusnya adalah melakukan instrumen lelasan udara, atau laser akan digunakan untuk membuang kawasan gigi yang reput.

Pemilihan instrumen bergantung pada tahap keselesaan, latihan, dan pelaburan doktor gigi pada peralatan tertentu dan lokasi dan tahap kerosakan.

Sebelum mengisi gigi, doktor secara amnya akan menerangkan mengenai bahan pengisian yang boleh digunakan.

1. Periksa rongga

Anda perlu tahu bahawa doktor tidak akan ceroboh untuk segera memberi tampalan tanpa memeriksanya terlebih dahulu.

Semasa membuat pemeriksaan, doktor akan membersihkan rongga gigi. Sebabnya adalah kerana terdapat banyak kotoran di rongga.

Kawasan ini perlu dibersihkan dengan sempurna. Tujuannya agar bakteria dapat hilang sepenuhnya. Sehingga apabila gigi diisi kemudian, tidak akan ada karies sekunder atau rongga lebih lanjut kerana bakteria yang tinggal.

Pada peringkat ini, anda biasanya akan merasa sakit kerana ketika membersihkan rongga, doktor menggunakan alat yang disebut bur dental.

Namun, anda tidak perlu risau kerana doktor akan memberi ubat bius pada kawasan gigi yang ingin anda isi untuk mengurangkan rasa sakit.

2. Hakisan gigi

Setelah tahap pembersihan rongga selesai, doktor akan mengikis gigi menggunakan larutan asid. Tujuannya adalah agar bahan pengisi lebih mudah melekat pada gigi.

3. Proses pengisian gigi

Secara amnya, sebelum mengisi gigi, doktor akan mengasingkan kawasan yang akan diisi dengan pelekat.

Proses ini dilakukan untuk mengelakkan pelbagai perkara yang boleh mengganggu proses ikatan antara gigi dan bahan pengisian.

Sekiranya terdapat kotoran di dekat akar, doktor terlebih dahulu menggunakan lapisan yang diperbuat daripada resin komposit atau ionomer kaca.

Penggunaan bahan-bahan ini untuk melindungi saraf gigi dari jangkitan. Seterusnya, doktor gigi akan mengisi rongga dengan bahan pengisian.

4. Menyikat gigi

Pada akhirnya doktor akan menggosok atau menggosok gigi yang telah diisi.

Penting untuk diperhatikan bahawa lebih baik melakukan pemeriksaan dengan segera daripada mengisi rongga itu sendiri agar jangkitan tidak terjadi pada akarnya.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!