Kesihatan

Suka makan jengkol tapi tidak sama bau? Jangan Keliru, Hapuskan Dengan Cara Ini!

'Bagaimana menghilangkan bau mulut setelah makan jengkol', adakah maklumat ini anda cari di mesin pencari? Ya, setelah membaca artikel ini, anda boleh mula menggunakan kaedah untuk menghilangkan aroma jengkol yang tersisa di mulut.

Walaupun mempunyai aroma yang tidak menyenangkan, jengkol masih disukai oleh banyak orang. Kemudian, bagaimana, teruskan membaca artikel di bawah.

Baca juga: Kenali Punca Nafas Buruk yang Membuat Anda Tidak Selamat

Cara menghilangkan bau mulut setelah makan jengkol

Jengkol yang mempunyai nama Latin Archidendron pauciflorum adalah tanaman khas di rantau Asia Tenggara. Biji jengkol banyak diproses menjadi pelbagai menu makanan seperti yang sering anda temui hari ini.

Walaupun jengkol disukai oleh banyak orang, bau jengkol yang menyakitkan kadang-kadang dapat membuat anda merasa tidak aman. Namun, tidak perlu risau, kerana anda boleh mencuba cara menghilangkan bau mulut setelah makan jengkol di bawah.

1. Gosok gigi

Penumpukan plak di dalam gigi boleh menyebabkan bakteria terkumpul di dalam mulut, menyebabkan bau mulut. Makanan yang terperangkap di dalam gigi juga boleh menyebabkan masalah ini.

Gosok gigi bukan sahaja dapat mencegah penumpukan plak dan bau, tetapi juga menggosok dan menggosok gigi membersihkan gigi anda (flos) Ia juga dapat mengekalkan kesihatan gigi dan gusi.

2. Gunakan ubat kumur

Untuk menghilangkan bau yang tidak menyenangkan yang ditinggalkan oleh jengkol, anda juga boleh mencuba bagaimana menghilangkan bau mulut setelah makan jengkol dengan ubat kumur, anda tahu.

Tidak hanya dapat membuat nafas anda lebih segar, ubat kumur juga dapat memberikan perlindungan tambahan dengan menyingkirkan bakteria. Rasa cuci mulut yang menyegarkan dapat menjadikan anda lebih selesa.

Sentiasa pastikan ubat kumur yang anda pilih dapat membunuh kuman yang menyebabkan bau mulut.

3. Gula-gula getah

Menghilangkan bau mulut dengan permen karet adalah kaedah yang paling popular dan paling mudah untuk melakukannya.

Gula-gula kunyah dengan pemanis semula jadi atau xylitol dapat mencegah pertumbuhan bakteria yang menyebabkan bau mulut. Gula-gula kunyah dapat membantu mulut anda mengeluarkan air liur, yang dapat membantu membersihkan makanan dan bakteria dari gusi dan lidah anda.

Oleh itu, jika anda tidak selesa dengan aroma yang dikeluarkan oleh jengkol, tidak ada salahnya mengunyah permen karen untuk menghilangkan bau.

4. Bersihkan lidah

Bukan sahaja menggosok gigi adalah penting, membersihkan lidah juga penting jika anda ingin menghilangkan bau jengkol.

Lapisan yang biasanya terbentuk di lidah boleh menjadi tempat pembiakan bakteria yang menyebabkan bau mulut. Untuk menyingkirkannya, anda boleh menyikat lidah dengan lembut menggunakan berus gigi.

Sekiranya berus gigi anda terlalu besar untuk mencapai bahagian belakang lidah anda, lebih baik menggunakan pencuci lidah khas.

Pembersih lidah direka khas untuk memberikan tekanan merata ke seluruh permukaan lidah. Ini dapat membantu menghilangkan bakteria, serpihan makanan, dan sel mati.

5. Pengambilan buah-buahan yang mengandungi vitamin C

Vitamin C adalah sumber yang baik untuk mencegah pertumbuhan bakteria di mulut. Dengan memakan buah-buahan yang mengandung banyak vitamin C seperti jeruk, beri, dan tembikai dapat membantu mengurangkan bau mulut yang disebabkan oleh jengkol.

Bukan hanya itu, vitamin C juga dapat membantu mencegah jangkitan gusi, yang seterusnya dapat mengurangkan bau mulut.

6. Minum susu

Cara menghilangkan bau mulut setelah memakan jengkol, perkara seterusnya yang boleh anda cuba ialah minum segelas susu. Susu mempunyai sifat peneutralan yang dapat membantu anda mengurangkan bau jengkol yang tidak menyenangkan.

Baca Juga: Penting! Ini adalah 7 cara untuk menghilangkan bau mulut yang menjengkelkan

7. Pengambilan banyak air adalah cara menghilangkan bau mulut setelah makan jengkol

Nafas berbau setelah makan jengkol juga dapat dihilangkan dengan minum air secukupnya. Air dapat membantu membersihkan serpihan makanan dan bakteria yang menjadi penyebab utama bau mulut. Oleh itu, air dapat mengawal bau mulut.

Pastikan untuk selalu minum air secukupnya sebanyak 6-8 gelas setiap hari, ini berguna untuk mengelakkan mulut kering.

Itulah beberapa cara untuk menghilangkan bau mulut yang perlu anda ketahui. Sekiranya jengkol menjadi menu kegemaran anda, anda tidak perlu bimbang lagi dengan bau, mari cuba bagaimana menghilangkan bau mulut seperti yang dijelaskan di atas.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found