Kesihatan

Berhati-hatilah dengan Kesalahan! Inilah Perbezaan Antara Gondok dan Gondok

Walaupun kedua-duanya menyebabkan gejala bengkak di kawasan leher, gondok dan gondok mempunyai perbezaan yang sangat besar.Salah satu daripadanya adalah faktor penyebab.

Di samping itu, mereka juga memerlukan pengendalian yang berbeza. Oleh itu, diagnosis yang tepat diperlukan.

Agar tidak tersilap, mari kita pelajari perbezaan antara gondok dan gondok melalui penjelasan di bawah!

Perbezaan antara gondok dan gondok

Sebelum membincangkan secara lebih terperinci mengenai beguk dan gondok, mari kita bincangkan perbezaan asas terlebih dahulu. Gondok dan gondok mempunyai sebab yang sama sekali berbeza.

Bengkak pada gondok disebabkan oleh kelenjar tiroid yang membesar di leher. Penyebabnya boleh berlaku kerana kelenjar tiroid yang membesar atau kekurangan pengambilan nutrien tertentu seperti yodium.

Sementara pembengkakan pada beguk disebabkan oleh jangkitan virus berjangkit yang menyerang kelenjar air liur dan kelenjar getah bening. Sebabnya sahaja berbeza, jadi rawatan mesti betul.

Apa itu gondok?

goiter atau gondok adalah penyakit yang menyebabkan pembesaran kelenjar tiroid. Tiroid adalah kelenjar berbentuk rama-rama yang terdapat di leher, tepat di bawah epal Adam.

Kelenjar ini mengeluarkan hormon yang membantu mengatur fungsi badan. Ini termasuk metabolisme, proses yang mengubah makanan menjadi tenaga. Ini juga mengatur detak jantung, pernafasan, pencernaan, dan suasana hati.

Goiter boleh mempengaruhi sesiapa sahaja, tetapi ia lebih biasa berlaku pada wanita. Walaupun gondok biasanya tidak menyakitkan, gondok besar boleh menyebabkan batuk dan menyukarkan anda menelan atau bernafas.

Punca gondok

Dilaporkan Klinik MayoPenyebab gondok yang paling biasa adalah kekurangan pengambilan yodium dari makanan yang anda makan.

Iodin sangat penting untuk membantu kelenjar tiroid menghasilkan hormon tiroid. Apabila anda tidak mempunyai cukup yodium, tiroid bekerja lebih keras untuk membuat hormon tiroid, akibatnya kelenjar membesar.

Selain kekurangan yodium, kelenjar tiroid beras juga boleh disebabkan oleh penyakit lain. Seperti penyakit Graves, tiroiditis Hashimoto, keradangan tiroid, barah tiroid, dan juga kehamilan.

Gejala gondok

Tidak semua orang yang mempunyai gondok menyebabkan tanda dan gejala. Apabila tanda dan gejala muncul, anda mungkin melihat:

 • Bengkak di pangkal leher yang mungkin kelihatan jelas ketika anda melihat di cermin
 • Leher atau tekak terasa sesak
 • Batuk
 • Serak
 • Kesukaran menelan
 • Kesukaran bernafas
 • Anda berasa pening ketika mengangkat tangan di atas kepala

Rawatan gondok

Rawatan bergantung pada ukuran gondok, gejala, dan penyebabnya. Gondok kecil yang tidak kelihatan dan tidak menimbulkan masalah biasanya tidak memerlukan rawatan.

Sekiranya anda merasa gondok mengganggu aktiviti anda, doktor anda mungkin mengesyorkan beberapa rawatan, termasuk:

 • Pengambilan ubat-ubatan tertentu. Sekiranya anda mempunyai sejarah hipotiroidisme atau hipertiroidisme, ubat untuk penyakit ini dapat mengurangkan ukuran gondok
 • Operasi. Sekiranya saiz gondok terlalu besar, dan tidak bertambah baik selepas rawatan, doktor boleh melakukan pembedahan membuang tiroid atau tiroidektomi
 • Iodin Radioaktif. Sekiranya anda mempunyai gondok multinodular toksik, terapi iodin radioaktif (RAI) boleh menjadi pilihan. Terapi oral ini dapat memusnahkan lapisan tiroid yang terlalu aktif

Apa itu beguk?

Gondok adalah penyakit berjangkit yang disebabkan oleh jangkitan virus yang ditularkan dari satu orang ke orang lain melalui air liur, rembesan hidung, dan kontak dekat dengan orang yang dijangkiti.

Virus ini menjangkiti kelenjar penghasil air liur atau parotid, yang terletak di belakang dan di bawah telinga anda. Gondok boleh menyebabkan pembengkakan pada salah satu atau kedua-dua kelenjar ini.

Punca penyakit beguk

Perbezaan antara gondok dan gondok dapat dilihat dari penyebabnya. Gondok disebabkan oleh virus yang mudah merebak dari satu orang ke orang lain melalui air liur yang dijangkiti.

Sekiranya anda tidak kebal, anda boleh mendapat beguk dari menghirup titisan air liur dari pesakit gondok yang baru bersin atau batuk.

Anda juga boleh mendapat beguk ketika berkongsi peralatan peribadi dengan orang yang membawa virus gondok. Suka berkongsi peralatan makan atau cawan untuk diminum.

Gejala penyakit beguk

Gejala gondong biasanya muncul dalam masa dua minggu setelah terdedah kepada virus. Gejala pertama yang mungkin anda rasakan serupa dengan selesema.

Tanda utama penyakit gondok adalah pembengkakan kelenjar air liur yang menyebabkan pipi membengkak. Tanda dan gejala lain mungkin termasuk:

 • Keletihan
 • sakit
 • Sakit kepala
 • Hilang selera makan
 • Demam ringan
 • Sakit pada kelenjar air liur yang bengkak pada satu atau kedua-dua belah muka
 • Sakit ketika mengunyah atau menelan

Saiz beguk itu sendiri boleh bertambah besar secara berkala. Pembengkakan biasanya bermula dengan demam tinggi pada suhu sekitar 39 darjah Celsius.

Apabila anda menghidap penyakit gondok, anda juga berpotensi menyebarkan penyakit ini kepada orang lain. Ia bahkan boleh berlaku apabila anda belum menunjukkan simptom.

Rawatan beguk

Kerana gondok adalah virus, ia tidak bertindak balas terhadap antibiotik atau ubat lain. Namun, anda dapat merawat simptom agar lebih selesa ketika sakit.

Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan di rumah semasa menghidap beguk sehingga anda dapat pulih dengan cepat:

 • banyak berehat
 • Sekiranya demam tidak turun, anda boleh mengambil ubat seperti acetaminophen dan ibuprofen
 • Kompres sejuk menggunakan ais untuk mengurangkan bengkak
 • Minum air secukupnya untuk mengelakkan dehidrasi akibat demam
 • Apabila anda mengalami penyakit gondok, anda mungkin merasa sakit ketika anda makan, mengunyah, dan menelan. Kemudian anda boleh memilih makanan ringan seperti sup dan yogurt
 • Elakkan makanan dan minuman berasid yang boleh menyebabkan lebih banyak kesakitan pada kelenjar air liur

Apabila anda mengalami simptom gondok, anda harus menghubungi doktor anda kerana ini adalah penyakit berjangkit.

Masih ada pertanyaan lebih lanjut mengenai beguk dan gondok? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!