Kesihatan

Anak Kecil Anda Kurang Aktif Di Rahim? Ini adalah Tanda Bahaya!

Ketika memasuki usia kehamilan antara 16 hingga 24 minggu, secara amnya anda akan mula merasakan pergerakan anak kecil anda dalam kandungan.

Sekiranya ini adalah kehamilan pertama anda, mungkin anda akan mula merasakan pergerakan bayi di dalam rahim ketika mencecah 20 minggu.

Ada kalanya bayi menjadi sangat aktif dan tidak bergerak sama sekali. Sekiranya anak anda mula tidak aktif, perhatikan simptomnya, Moms. Ini boleh menjadi tanda janin yang tidak normal!

Bagaimana bayi bergerak dalam rahim?

Pergerakan anak kecil anda dalam rahim terasa seperti berpusing atau bergelombang dengan lembut. Semasa kehamilan anda mulai berkembang, anda mungkin merasakan pergerakan seperti tendangan dan sentakan.

Bayi sering lebih aktif pada waktu tertentu dalam sehari, seperti selepas anda makan atau ketika anda berbaring di tempat tidur.

Apabila perut anda kenyang (dan mengambil lebih banyak ruang), anda mungkin dapat merasakan pergerakannya lebih banyak.

Tetapi perlu diingat, setiap kehamilan adalah istimewa, Ibu. Oleh itu anak kecil anda boleh mempunyai waktu aktif mereka sendiri.

Baca juga: Tendangan pertama yang didengar, ini adalah perkembangan janin ketika hamil 4 bulan

Berapa kerap bayi normal bergerak di rahim?

Tidak ada pergerakan yang harus anda rasakan setiap hari, kerana setiap bayi berbeza. Anda tidak perlu mengira jumlah tendangan atau pergerakan yang anda rasakan setiap hari.

Perkara yang paling penting adalah mengetahui rutin bayi dari hari ke hari. Semua bayi adalah berbeza, tetapi dalam kebanyakan kes, bayi yang aktif adalah bayi yang sihat.

Jadi adakah bayi boleh bergerak terlalu banyak di dalam perut kita? Tidak mungkin bayi bergerak terlalu banyak. Perkara yang paling penting adalah menyedari corak pergerakan bayi yang biasa.

Baca Juga: Janin Lelaki Mengalahkan Lebih Lambat Daripada Janin Perempuan? Baca Penjelasan Perubatan!

Sekiranya bayi tidak aktif seperti biasa, apa yang perlu dilakukan?

Bila-bila masa anda merasakan anak anda tidak bergerak seperti biasa, terutamanya ketika anda sudah lama merasakan pergerakan yang kerap, anda harus segera menghubungi pakar sakit puan.

Kemungkinan besar tidak ada yang salah dengan bayi, tetapi penting untuk anda membincangkan sebarang perubahan pergerakan bayi anda dengan doktor atau bidan anda.

Dalam beberapa kes, pergerakan yang menurun mungkin merupakan tanda peringatan awal tentang kondisi yang dapat menyebabkan kelahiran mati, jadi berhati-hati harus dilakukan.

Sekiranya anda percaya pergerakan anak kecil anda menjadi lebih jarang daripada biasa, seperti jika anda telah mengawasi jumlah tendangan, maka anda perlu segera menghubungi dan membincangkannya dengan doktor atau bidan anda.

Baca juga: Janin berhenti bergerak di rahim, apa yang menyebabkannya?

Bilakah segera menghubungi doktor?

Hubungi doktor, bidan, atau doktor kesihatan anda dengan segera sekiranya anda melihat gejala berikut:

  • Bayi bergerak kurang dari biasa
  • Ibu tidak dapat merasakan bayi bergerak lagi
  • Terdapat perubahan pada corak pergerakan bayi anda

Doktor, bidan, atau ob-gyn harus memeriksa pergerakan dan degupan jantung bayi. Jangan tunggu sehingga keesokan harinya. Hubungi segera, walaupun tengah malam.

Mengapa pergerakan janin penting?

Sekiranya bayi tidak sihat, mereka tidak akan aktif seperti biasa. Ini bermaksud pergerakan yang kurang dapat menjadi tanda jangkitan atau masalah lain.

Semakin cepat ini diketahui, semakin baik anda dan anak anda dapat diberi rawatan yang tepat. Ini dapat menyelamatkan nyawa bayi anda.

Baca Juga: Periksa Pergerakan Refleks, Inilah Perkembangan Bayi 2 Bulan yang Perlu Diperhatikan oleh Ibu!

Kemungkinan penyebab bayi kurang aktif

Terdapat begitu banyak faktor yang boleh menjadikan anak kecil kurang aktif dalam rahim. Mulai dari keadaan bukan perubatan, hingga keadaan darurat perubatan.

Bermula dari pertumbuhan bayi yang mungkin perlahan. Atau mungkin ada masalah dengan plasenta bayi atau rahim anda. Ada kemungkinan tali pusat bayi dililitkan di lehernya, seperti yang disebut oleh doktor tali pusat.

Doktor anda mungkin ingin membuat penilaian lebih lanjut sekiranya jumlah tendangan anak anda menunjukkan penurunan pergerakan. Ujian yang paling biasa digunakan dalam keadaan ini adalah ujian bukan tekanan (NST).

Ujian ini memberikan maklumat yang lebih terperinci mengenai corak degupan jantung bayi. Doktor atau bidan akan menggunakan maklumat ini untuk membantu menentukan sama ada terdapat masalah dengan bayi.

Petua untuk meningkatkan pergerakan bayi

Sekiranya si kecil lebih pasif daripada biasa, anda boleh mencuba beberapa helah di bawah ini:

  • Makan makanan ringan atau minum sesuatu yang manis
  • Bangun dan bergerak
  • Bersinar lampu suluh di perut
  • Bercakap dengan anak kecil anda
  • Tolak atau gosokkan perut di mana anda dapat merasakan bayi

Ada soalan lebih lanjut mengenai kehamilan? Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!