Kesihatan

5 Petua untuk Mengatasi Makanan Yang Terjebak di Esofagus

Apabila tersedak dan makanan tersekat di kerongkong, kita mesti segera mendapatkan langkah rawatan. Kerana jika tidak, makanan yang tersekat juga boleh membahayakan, anda tahu.

Makanan yang tersekat di kerongkong boleh menyebabkan kerengsaan dan batuk kronik, serta ketidakupayaan untuk menelan atau disfagia.

Untuk mengetahui cara menangani makanan yang tersekat di kerongkong, mari kita lihat ulasan berikut!

Apa itu disfagia?

Disfagiaadalah istilah perubatan untuk kesukaran menelan. Keadaan ini dapat meningkatkan risiko seseorang tersedak.

Terdapat beberapa penyebab disfagia yang berbeza, tetapi yang biasa berlaku ialah memakan sesuatu dan membuatnya tersekat di kerongkongan (juga dikenali sebagai penyumbatan makanan).

Apabila disfagia berlaku kerana penyumbatan makanan, orang masih boleh bernafas, tetapi biasanya sakit, tidak selesa, dan berpotensi sangat berbahaya. Kebanyakan orang dapat mengenal pasti sesuatu yang baru mereka makan yang menyebabkan kesesakan.

Baca Juga: Bayi Tercekik Susu Payudara, Apa yang Menyebabkannya dan Apa Yang Harus Anda Lakukan?

Gejala seseorang tersedak makanan

Berikut adalah beberapa gejala tersedak pada makanan yang harus anda fahami. Serta untuk diri sendiri, ia juga berguna apabila anda menemuinya di tempat awam:

  • Batuk senyap atau tercekik
  • Mengi
  • Menahan kerongkong
  • Ketidakupayaan untuk bercakap atau bernafas
  • Warna biru pada kulit, disebut sianosis
  • Membuat suara memicit ketika cuba menarik nafas
  • Menjadi merah, kemudian menjadi pucat atau kebiruan
  • Kehilangan kesedaran

Baca Juga: Jangan Panik! Ini adalah kaedah pertolongan cemas yang betul ketika tersedak makanan

Petua mengatasi makanan yang tersekat di kerongkong

Apabila anda tersedak makanan dan tersekat di kerongkongan anda, cuba tunggu sebentar.

Makanan yang tersekat di kerongkong biasanya akan keluar dengan sendirinya, jika diberi masa. Beri badan peluang untuk melakukan tugasnya.

Tetapi jika makanan yang tersekat tidak masuk, anda boleh melakukan beberapa muslihat di bawah!

1. Minum air

Cara paling mudah yang boleh anda lakukan ialah minum air secukupnya. Biasanya, air liur memberikan pelinciran yang mencukupi untuk membantu makanan masuk ke kerongkongan dengan mudah.

Sekiranya makanan tidak dikunyah dengan betul, ia mungkin terlalu kering. Minum air berulang kali dapat melembapkan makanan yang tersekat, sehingga lebih mudah tenggelam.

2. Trik menggunakan minuman berkarbonat

Satu kajian menunjukkan bahawa minum minuman berkarbonat dapat membantu mengeluarkan makanan yang tersekat di kerongkongan. Doktor dan pekerja kecemasan sering menggunakan teknik mudah ini untuk memecah makanan.

Walaupun mereka tidak tahu betul bagaimana ia berfungsi, doktor percaya bahawa gas karbon dioksida dalam soda membantu memecah makanan.

Juga difikirkan bahawa sebahagian soda masuk ke dalam perut, yang kemudian mengeluarkan gas. Tekanan gas dapat mengeluarkan makanan yang tersekat di kerongkong.

3. Ambil ubat untuk sakit gas

Anda juga boleh menggunakan ubat-ubatan di farmasi yang dirancang untuk merawat sakit gas seperti simethicone.

Sama seperti soda berkarbonat, ubat-ubatan yang mengandungi simethicone (Gas-X) memudahkan perut anda menghasilkan gas. Gas ini meningkatkan tekanan di kerongkongan dan boleh mengeluarkan makanan.

4. Menelan makanan lembap

Apabila terdapat makanan yang tersekat di kerongkong anda, anda pasti akan merasa malas atau sukar makan makanan lain.

Tetapi anda boleh mencuba cara makan makanan lembap untuk membantu mengeluarkan makanan yang tersekat.

Cuba celupkan sekeping roti ke dalam air atau susu untuk melembutkannya, dan makan sedikit. Pilihan lain yang berkesan ialah mengunyah makanan bertekstur lembut seperti pisang.

5. Pengambilan mentega

Apabila makanan tersekat, kadang-kadang esofagus memerlukan pelinciran tambahan. Seperti yang tidak menyenangkan, makan satu sudu mentega mungkin membantu.

Ini kadang-kadang dapat membantu melembapkan lapisan esofagus anda dan memudahkan makanan yang terperangkap masuk ke dalam perut anda.

Baca Juga: Jangan Panik! Lihat 9 cara mengatasi tercekik pada tulang belakang ikan di bawah

Bila hendak memanggil doktor?

Tercekik makanan di kerongkong sering kali mengancam nyawa. Lancarkan Garis Kesihatan, beribu-ribu orang mati akibat tersedak setiap tahun. Ia sangat biasa di kalangan kanak-kanak kecil dan orang dewasa yang berumur lebih dari 74 tahun.

Sekiranya anda tidak dapat menelan air liur dan mengalami tekanan, segera pergi ke jabatan kecemasan tempatan. Sekiranya anda tidak menghadapi masalah tetapi makanan masih tersekat, anda boleh menjalani prosedur endoskopi untuk membuang makanan dalam masa 24 jam.

Selepas itu, terdapat risiko kerosakan pada lapisan esofagus. Sebilangan doktor mengesyorkan datang selepas 6 hingga 12 jam untuk mengurangkan kemungkinan kerosakan dan membuat pengekstrakan lebih mudah.

Makanan yang tersekat di kerongkong boleh membuat anda kecewa dan sakit. Sekiranya perkara ini kerap berlaku, berbincanglah dengan doktor anda mengenai kemungkinan penyebabnya.

Ada soalan lebih lanjut mengenai kesihatan? Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!