Kesihatan

Gula Darah Tinggi: Gejala dan Komplikasi

Tanda-tanda gula darah tinggi, anda harus tahu lebih awal sehingga anda dapat menjangkakan timbulnya komplikasi lain. Jadi, apa sebenarnya gula darah tinggi? Ayuh, lihat ulasan berikut.

Ketahui apa itu gula darah

Gula darah adalah bahan bakar untuk organ dan fungsi tubuh, tetapi gula darah tinggi tidak memberikan peningkatan tenaga.

Secara semula jadi, tubuh manusia mempunyai gula, atau glukosa, dalam darah. Jumlah gula darah yang betul akan memberi tenaga kepada sel dan organ badan.

Hati dan otot menghasilkan gula darah, yang kebanyakannya berasal dari makanan dan minuman yang mengandungi karbohidrat.

Untuk menjaga kadar gula darah dalam kisaran normal, tubuh memerlukan insulin. Insulin adalah hormon yang mengarahkan sel-sel tubuh mengambil glukosa dan menyimpannya.

Sekiranya insulin tidak mencukupi, atau insulin tidak berfungsi dengan baik, gula darah akan bertambah. Dan tanda darah tinggi, boleh menyebabkan masalah kesihatan.

Gula darah terlalu banyak dikenali sebagai hiperglikemia (hiperglikemia). Hiperglikemia adalah istilah perubatan untuk kadar gula darah (glukosa) yang tinggi.

Hiperglikemia adalah masalah biasa bagi penderita diabetes, diabetes jenis 1 dan jenis 2, termasuk wanita hamil dengan diabetes kehamilan.

Simptomdan tanda-tanda gula darah tinggi

Gejala hiperglikemia pada orang yang menghidap diabetes cenderung berkembang secara perlahan selama beberapa hari atau minggu. Dalam beberapa kes, mungkin tidak ada gejala, hingga kadar gula darah sangat tinggi.

Gejala hiperglikemia termasuk:

 • Tahap glukosa darah lebih tinggi daripada 130 miligram per desiliter (mg / dl) sebelum makan, atau di atas 180 mg / dl kira-kira 2 jam selepas makan.
 • Peningkatan dahaga atau dehidrasi.
 • Mulut kering.
 • Kerap membuang air kecil.
 • Keletihan.
 • Penglihatan kabur.
 • Penurunan berat badan yang tidak disengajakan.
 • Jangkitan berulang, seperti jangkitan sariawan, pundi kencing (cystitis) dan jangkitan kulit.
 • Sakit perut.
 • Nafas berbau.
 • Sakit kepala dan kesakitan atau kesakitan yang lain.
 • Sukar untuk menumpukan perhatian.
 • Degupan jantung pantas.
 • Kekeliruan dan disorientasi.
 • Gag.
 • Koma.
 • Gejala hiperglikemia yang jelas adalah tahap gula sekitar atau melebihi 250 mg / dl.

Komplikasi

Komplikasi diabetes selalunya merupakan kesan hiperglikemia yang berpanjangan. Apabila tahap gula dalam darah tinggi secara konsisten, pelbagai masalah kesihatan dapat berkembang seperti masalah berikut.

Komplikasi kulit

Orang dengan hiperglikemia yang berpanjangan lebih cenderung kepada jangkitan bakteria dan kulat, seperti bisul, ruam di kawasan pangkal paha, kaki atlet atau jangkitan kulat yang muncul pada kulit kaki (jari kaki), kurap, dan keadaan kulit lain yang menyebabkan sakit dan gatal.

Kerosakan saraf

Gula darah yang tinggi secara konsisten juga boleh merosakkan saraf dalam beberapa cara, seperti: neuropati periferal, yang merupakan kerosakan saraf pada kaki dan tangan.

Juga di sana neuropati autonomi, ia mempengaruhi proses automatik dalam badan, seperti kawalan pundi kencing, fungsi seksual, dan pencernaan. dan taip neuropati yang lain, di mana peningkatan gula darah secara berterusan boleh menyebabkan femoral, toraks, kranial, atau neuropati fokus.

Komplikasi mata

Diabetes juga mungkin mengalami retinopati diabetes. Ini menyebabkan kerosakan pada saluran darah di bahagian belakang mata, kehilangan penglihatan, atau kebutaan.

Menghidap diabetes dan tekanan darah tinggi secara konsisten juga meningkatkan risiko glaukoma sebanyak 40% dan katarak sebanyak 60%.

Ketoasidosis diabetes (DKA)

Sekiranya seseorang yang menghidap diabetes tidak mengambil langkah-langkah untuk mengawal kadar gula darah mereka, sel-sel mereka akan menjadi kurang sensitif terhadap insulin.

Apabila tidak ada cukup insulin di dalam badan atau sel-sel tubuh tidak bertindak balas, dan glukosa tidak dapat mengakses sel, tubuh menggunakan lemak sebagai tenaga. Badan juga menghasilkan keton daripada memecahkan lemak.

Tubuh tidak dapat menangani keton dalam jumlah tinggi, walaupun beberapa tahap mungkin hilang dalam air kencing, tetapi jika keton akhirnya dapat menumpuk, darah menjadi terlalu berasid, dan ini boleh menyebabkan komplikasi, seperti DKA.

DKA meningkatkan tahap asid di dalam badan, dan jika tidak dirawat, boleh menyebabkan koma diabetes.

Rawatan

Sangat penting untuk dapat mengenali dan mengobati hiperglikemia, kerana boleh menyebabkan masalah kesihatan yang serius jika tidak dirawat lebih awal.

Sekiranya anda didiagnosis menghidap diabetes dan mempunyai gejala hiperglikemia, anda perlu mengikuti nasihat doktor. Termasuk jenis makanan yang akan anda makan.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!