Kesihatan

Hati-hati, ini menyebabkan saluran darah mata pecah semasa melahirkan

Tidak sedikit ibu yang mengalami pecahnya saluran darah di mata semasa melahirkan anak. Apabila ini berlaku, anda mungkin tidak merasa sakit, tetapi ini boleh menjengkelkan selepas proses kelahiran.

Apa sebenarnya yang menyebabkan saluran darah mata pecah semasa melahirkan?

Apa yang menyebabkan saluran darah di mata pecah semasa melahirkan?

Lancarkan penjelasan halaman Garis KesihatanSaluran darah yang pecah semasa melahirkan disebabkan oleh desakan kuat semasa bersalin. Ia boleh pecah saluran darah kecil atau saluran yang disebut kapilari di mata.

Keadaan ini tentu saja menjadikan darah terkumpul di bahagian putih mata. Ini juga mungkin berlaku jika anda mempunyai tekanan darah tinggi.

Dengan kata lain, pecahnya saluran darah di mata semasa melahirkan juga boleh disebabkan oleh tekanan yang salah semasa bersalin.

Saluran darah mata yang pecah semasa melahirkan sering tidak membuat anda merasa sakit. Tetapi keadaan ini akan menjadi sangat tidak selesa kerana anda melihat bayangan merah di mata anda ketika anda melihat ke depan.

Selain itu, gangguan retina disebabkan oleh minus besar sebelum melahirkan juga meningkatkan risiko pecahnya saluran darah mata semasa melahirkan.

Adakah berbahaya untuk pecah saluran darah mata setelah melahirkan?

Seperti yang dilaporkan oleh halaman Apa Yang HarapkanSaluran darah di mata cenderung pecah. Ini kerana saluran darah di mata adalah kapilari yang sangat halus dengan diameter yang sangat kecil dan dinding yang sangat nipis.

mengikut Pusat Bayi, apabila saluran darah mata pecah, tidak diperlukan rawatan perubatan khas. Ini kerana kemerahan akan hilang dengan sendirinya kerana badan menyerap kembali darah.

Walau bagaimanapun, keadaan ini masih harus diperiksa oleh doktor terlebih dahulu. Jangan gunakan ubat tetes mata tanpa resep kerana terdapat risiko kesan lain, termasuk proses pemulihan yang lebih lama.

Berapa lama masa untuk kemerahan mata hilang?

Saluran darah di mata biasanya memerlukan masa untuk sembuh, sekurang-kurangnya 1-2 minggu.

Sekiranya selepas waktu itu kemerahan di mata tidak bertambah dan malah bertambah buruk, segera lakukan pemeriksaan kepada doktor.

Bagaimana cara mengatasi mata merah setelah melahirkan?

Lancarkan penjelasan halaman Garis Kesihatan, saluran darah mata yang biasanya pecah semasa melahirkan akan sembuh sendiri dalam masa 7-14 hari. Proses ini berlaku secara beransur-ansur dan tidak boleh berlaku seketika.

Untuk membantu meringankan keluhan, Ibu boleh memampatkan mata dengan air sejuk beberapa kali sehari selama 10 minit.

Jangan menangguhkan pemeriksaan lebih lanjut kepada doktor sekiranya keadaan ini berlaku kerana tekanan darah tinggi atau gangguan pendarahan. Umumnya Moms akan diberi ubat mengikut keputusan pemeriksaan.

Baca juga: Setelah melahirkan, kapan waktu yang tepat untuk mula menggunakan alat kawalan kelahiran?

Apakah kaedah yang selamat untuk mendorong semasa melahirkan?

Untuk mengelakkan berlakunya perkara-perkara yang tidak diingini seperti saluran darah mata yang pecah semasa melahirkan, cubalah menolak dengan selamat.

Inilah cara untuk mendorong yang betul seperti yang dilaporkan di halaman Apa Yang Harapkan:

  • Cari kedudukan yang paling selesa semasa menolak, misalnya berbaring di sebelah anda
  • Letakkan dagu di atas dada dan tarik kaki ke arah dada
  • Tarik nafas dalam-dalam ketika anda mula merasakan pengecutan, kemudian tahan
  • Kencangkan otot perut anda dan mulailah menekan 10
  • Tarik nafas cepat dan tekan kembali ke kiraan 10
  • Cuba tolak tiga kali dengan setiap pengecutan
  • Gunakan perasaan dan semua kekuatan anda semasa mendorong
  • Tidak disyorkan untuk menegangkan wajah anda sambil menekan
  • Ingatlah untuk berehat antara kontraksi untuk meningkatkan tenaga semasa bersalin
  • Semasa anda menekan, anda juga boleh menggunakan otot yang anda gunakan semasa anda buang air besar. Otot-otot ini sangat kuat dan berkesan mendorong bayi keluar.

Demikianlah tinjauan mengenai pecahnya saluran darah di mata semasa melahirkan. Ingat, segera berjumpa doktor jika keadaan ini tidak hilang dan mengganggu aktiviti harian, ya.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baikdi sini!