Kesihatan

Yakin Kembali Lagi! Berikut adalah Kaedah Yang Betul untuk Menghilangkan Ketuat di Ketiak

Kemunculan ketuat di tempat-tempat tertentu, seperti ketiak, sering kali membuat penderita merasa tidak selamat. Nah, bagaimana cara menghilangkan ketuat pada ketiak yang berkesan?

Inilah ulasan penuh, mari kita lihat!

Baca Juga: Ketuat Muncul di Badan, Bagaimana Mengubati?

Cara semula jadi untuk menghilangkan ketuat di ketiak

Ketuat adalah pertumbuhan berlebihan kulit yang disebabkan oleh virus. Biasanya, ia kelihatan seperti kembang kol dan dikelaskan sebagai tumor jinak. Sebilangan besar penyebab keadaan ini adalah: Virus Papilloma Manusia (HPV).

Berikut adalah beberapa bahan yang boleh digunakan sebagai cara menghilangkan ketuat di ketiak secara semula jadi, termasuk:

Lemon

Bukan hanya bermanfaat untuk kesihatan kulit, ternyata lemon dapat digunakan sebagai cara menghilangkan ketuat di ketiak dan bahagian tubuh yang lain.

Kandungan vitamin C dalam lemon berguna untuk meningkatkan imuniti dalam badan dan juga sangat berkesan terhadap virus yang menyebabkan ketuat.

Ia mudah! Anda hanya menggunakan jus buah ini setiap hari sehingga ketuat mengecut dan hilang dengan sendirinya.

Kulit pisang

Selain lemon, kulit pisang juga boleh digunakan sebagai penghilang ketuat semula jadi, anda tahu. Kulit pisang mengandungi enzim proteolitik yang dapat membantu tisu ketuat hilang.

Tetapi ingat, apa yang boleh digunakan hanyalah bahagian dalam kulit pisang yang putih, ya.

epal sider cuka

Pasti anda sering mendengar bahawa cuka sari apel mempunyai manfaat yang sangat baik untuk kesihatan kulit. Kandungan asid dalam cuka sari apel dipercayai mengeringkan kulit di sekitar daging yang tumbuh, sehingga dagingnya akan keluar.

Caranya adalah dengan menggunakan cuka sari apel pada daging yang tumbuh dan membalutnya dengan pembalut. Setelah membiarkannya selama 15-30 minit, lepaskan pembalut dan basuh kulit sehingga bersih.

Sayang

Tidak syak lagi bahawa madu mempunyai manfaat yang sangat baik untuk kesihatan, salah satunya adalah untuk kulit. Untuk menghilangkan ketuat, anda boleh menggunakan madu.

Komponen semula jadi dalam madu dapat menyekat pembebasan oksigen dari kulit yang dijangkiti virus ketuat. Diharapkan virus ini akan mati dengan perlahan.

Bawang putih

Rempah dapur ini, yang mempunyai rasa khas, mengandungi allicin, yang menghancurkan enzim dari virus ketuat. Selain itu, bawang putih juga mempunyai sifat antivirus dan antibakteria untuk membunuh virus herpes.

Untuk menggunakannya sebagai ubat semula jadi untuk menghilangkan ketuat, hancurkan cengkih bawang putih, kemudian sapukan pada daging yang tumbuh dan balut dengan pembalut semalaman. Apabila anda bangun pada waktu pagi, basuh kawasan tersebut dengan bersih.

Minyak pokok teh

Minyak pokok teh Ia mempunyai sifat antivirus dan antiseptik sehingga sangat efektif dalam menangani virus yang menyebabkan ketuat.

Bagaimana nak guna Putik kapas untuk menyapukan minyak ini pada ketuat, kemudian tutup dengan plaster semalaman. Lakukan ini selama beberapa hari sehingga ketuat kering dan hilang sendiri.

Serbuk penaik

Bukan hanya dijadikan kuih muih. Baking soda mengandungi sifat antiseptik dan anti-radang untuk menghilangkan ketuat. Campurkan sesudu cuka dan baking soda. Kemudian, sapukan campuran pada ketuat.

Teksturnya seperti salap boleh digunakan dua kali sehari sehingga ketuat hilang.

Air nanas

Asid dan enzim yang terdapat dalam jus nanas dapat membantu memusnahkan benjolan ketuat pada kulit.

Untuk mendapatkan hasil yang maksimum anda harus menggunakan air nanas secara berkala sehingga ketuat hilang dengan cepat, ya.

Minyak oregano

Minyak Oregano mempunyai sifat antibiotik yang bagus untuk melawan bakteria dan mengawal jangkitan. Minyak ini sering digunakan untuk menghilangkan ketuat di leher, tangan, kaki, dan ketiak secara semula jadi dan berkesan.

Tetapi jika anda mempunyai kulit sensitif anda tidak boleh menggunakan minyak oregano. Bahan-bahan ini boleh menyebabkan kerengsaan dan sensasi terbakar pada kulit.

Daun Basil

Daun selasih mengandungi sifat antivirus yang terdapat pada daun selasih yang secara efektif digunakan untuk memusnahkan virus yang menyebabkan ketuat.

Cara menggunakan daun selasih sebagai penghilang ketuat cukup tumbuk hingga rata dan tambahkan sedikit air. Selepas itu, sapukan pada bahagian ketuat yang ingin anda buang.

Berikut adalah beberapa bahan dan cara semula jadi untuk menghilangkan ketuat ketiak. Sekiranya ketuat berterusan dan bertambah buruk, anda harus segera berjumpa dengan pakar dermatologi.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found