Kesihatan

7 Ubat Sinusitis: Rumah Farmasi

Sinusitis adalah gangguan kesihatan yang biasa. Walaupun begitu, penderita sering keliru mengenainya, kerana mereka tidak menemui ubat sinusitis yang berkesan.

Adakah anda juga mengalami perkara yang sama? Sekiranya demikian, maka tidak ada salahnya untuk mengetahui beberapa cadangan ubat sinusitis berikut.

Apa itu sinusitis?

Sinus adalah rongga kecil di tengkorak yang biasanya dipenuhi udara. Tugasnya adalah membuat lendir, yang membantu membersihkan saluran hidung daripada alergen dan bahan pencemar.

Sinusitis adalah keradangan tisu yang melapisi rongga. Dalam beberapa kes, bengkak ini menyekat sinus, memerangkap lendir dan udara di dalamnya, menyebabkan rasa sakit.

Baca juga: Mencabut Rambut Hidung Dengan Tidak Bisa Boleh Berbahaya, Apa Risiko?

Ubat sinusitis

Secara amnya, jangkitan sinus akan menjadi lebih baik dengan sendirinya. Tetapi anda juga dapat membantu mempercepat proses penyembuhan, dengan pelembapan, pembersih hidung, dekongestan, antibiotik, dan kaedah rawatan lain.

Ubat rumah untuk resdung

Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda cuba bantu melegakan simptom jangkitan sinusitis, dengan menggunakan ramuan yang boleh anda temui di rumah.

1. Minum banyak air

Untuk membantu membuang virus dari sistem anda, pastikan anda cukup terhidrasi. Oleh itu, cuba minum sekurang-kurangnya 0.2 liter air setiap 2 jam.

2. Makan makanan dengan sebatian antibakteria

Untuk melawan virus, tambahkan makanan antibakteria seperti bawang putih, halia, dan bawang ke dalam masakan anda.

Anda juga boleh mencuba minum teh jahe dan menambahkan madu mentah, untuk mengoptimumkan kemampuan antibakteria dan antijamurnya.

3. Pastikan suhu bilik sentiasa lembap

Menjaga penghidratan sinus anda juga dapat membantu melegakan kesakitan yang anda alami. Cuba tidur menggunakan pelembap di dalam bilik, untuk membantu melegakan kesesakan hidung pada waktu malam.

Pada siang hari dan sebelum tidur, gunakan semburan hidung yang mengandungi cecair masin seperti air garam, untuk membantu memecahkan hidung yang tersumbat.

4. Ambil pancuran air panas secara berkala dan hirup udara lembap

Sangat mudah, anda hanya perlu mengisi mangkuk dengan air mendidih dan bersandar selama 10 minit. Tutup kepala dan mangkuk anda dengan tuala tebal, dan jangan lupa untuk menjaga hidung anda sekitar 25 cm di atas air.

5. Bersihkan sinus dengan minyak

Minyak kayu putih juga dapat membantu membuka sinus dan membersihkan lendir. Satu kajian mendapati bahawa bahan utama dalam minyak kayu putih, cineole, dapat membantu penghidap sinusitis akut untuk sembuh lebih cepat.

Untuk melegakan jangkitan sinus atau saluran pernafasan atas, gunakan minyak kayu putih secara luaran di pelipis atau dada. Anda juga boleh menghirupnya melalui peresap semasa minyak ditambahkan ke dalam air mendidih.

Baca juga: Dadah Alergi Chlorphenamine Maleate: Ketahui Cara Ia Berfungsi, Dos, dan Kesan Sampingan

Ubat perubatan

Sekiranya selepas melakukan rawatan di rumah anda tidak merasa lebih baik, cubalah membeli beberapa ubat di kaunter (OTC) seperti berikut.

1. Ubat resdung over-the-counter

Ubat-ubatan, seperti pseudoephedrine (sudafed), diketahui dapat melegakan gejala sinusitis dengan menyempitkan saluran darah.

Tetapi jika anda mempunyai tekanan darah tinggi, berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum memutuskan untuk mengambil ubat ini, ya. Biasanya orang yang mempunyai tekanan darah tinggi akan diberi ubat sinusitis khas yang disebut Coricidin HBP.

Untuk mengurangkan kesakitan yang disebabkan oleh penumpukan tekanan pada saluran hidung, anda boleh minum ubat seperti aspirin, acetaminophen (Tylenol), dan ibuprofen (Advil, Motrin).

2. Ubat antibiotik untuk resdung

Antibiotik umumnya tidak diresepkan melainkan anda menghidap sinusitis kronik, atau jika jangkitan sinus anda terbukti disebabkan oleh bakteria.

Ini kerana penggunaan antibiotik tidak akan membantu jangkitan sinus yang disebabkan oleh virus atau perengsa udara.

Ubat antibiotik untuk sinusitis biasanya terdiri daripada amoksisilin (Amoxil) yang diresepkan untuk jangkitan sinus akut. Selain itu, amoxicillin-clavulanate (Augmentin) juga dapat diberikan untuk jangkitan sinus yang disebabkan oleh bakteria.

Bergantung pada jenisnya, antibiotik untuk sinusitis boleh diambil dari 3 hingga 28 hari. Penting untuk mengambil antibiotik mengikut jangka waktu yang disarankan oleh doktor, agar proses pemulihan dapat berjalan dengan optimum.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.