Kesihatan

Kulit gatal seperti terbakar boleh menjadi Penyakit Ekzema, Kenali Sebabnya

Sekiranya anda mengalami gatal yang melampau yang terasa seperti terbakar, anda mungkin mengalami eksim. Agar tidak meneka salah, berikut adalah penjelasan lengkap mengenai penyakit kulit ini, lihat penjelasan di bawah!

Baca Juga: Sakit Kepala Yang Berterusan? Hati-hati, ini boleh menjadi gejala tumor otak

Definisi ekzema

Ekzema atau dermatitis atopik adalah keadaan yang menyebabkan kulit menjadi merah, gatal, kering dan terasa terbakar. Penyakit ini biasanya lebih kerap berlaku pada kanak-kanak, tetapi juga boleh berlaku pada orang dewasa.

Penyakit ini biasanya berlaku pada kulit kepala, tangan, muka, terutama pipi. Keadaan ini tentunya boleh menyebabkan rasa tidak selesa dan mengganggu penampilan anda.

Ekzema berbeza dengan penyakit kulit yang lain kerana ia kronik atau berterusan untuk jangka masa yang panjang.

Bukan hanya itu, penyakit ini akan hilang atau berulang. Secara umum, penghidap mempunyai riwayat asma dan rinitis alergi.

Biasanya penyakit ini akan menyerang bahagian badan seperti tangan, kaki, pangkal paha dan telinga. Gatal-gatal yang luar biasa akan membuat penghidap merasa seperti menggaru.

Tetapi anda tidak boleh melakukan ini kerana boleh menyebabkan jangkitan lain.

Bukan hanya itu, penyakit ini dalam jangka masa panjang boleh menyebabkan aktiviti dan tidur anda terganggu. Oleh itu, anda mesti mengetahui secara mendalam dari gejala, sebab dan rawatan penyakit yang satu ini.

Jenis eksim

Dari segi perubatan penyakit ini disebut dermatitis. Berikut adalah beberapa jenis dermatitis yang perlu anda ketahui, termasuk:

dermatitis atopik

Jenis eksim ini biasa berlaku pada kanak-kanak dan bayi. Jenis ini bersifat kronik yang boleh menyebabkan kulit kering dan bersisik di lutut, siku, leher, dan muka.

Dermatitis seborrheic

Jenis ini hampir sama dengan kelemumur pada umumnya dan sering berlaku di kawasan kepala. Biasanya ia akan menyebabkan ruam merah dan kulit kepala kering dan bersisik, menyebabkan serpihan putih serupa dengan kelemumur.

Hubungi dermatitis

Kelainan kulit jenis ini akan timbul apabila kulit anda terdedah atau terkena bahan tertentu yang boleh menyebabkan kerengsaan pada kulit.

Dermatitis nummular

Sekiranya eksim jenis ini adalah penyakit kulit yang sering disebut dermatitis discoid. Biasanya ruam pada kulit akan terbentuk seperti duit syiling atau bujur.

Dermatitis statik

Kelainan kulit jenis ini juga dikenali sebagai dermatitis vena. Biasanya banyak badan di kawasan kaki bawah.

Ekzema dyshodritik

Ekzema jenis ini boleh menyebabkan lecet pada jari, jari kaki, tapak tangan dan tapak kaki.

eksim tangan

Seperti namanya, jenis ini hanya mempengaruhi kawasan tangan.

Gejala ekzema

Ekzema akan berbeza bagi setiap orang. Banyak kes menyatakan bahawa penyakit ini sering muncul di wajah, kepala, leher, siku, lutut, dan pergelangan tangan atau kaki ke bahagian penting yang lain.

Tetapi kebanyakan kes merasakan bahawa penyakit ini akan menyebabkan rasa gatal pada waktu malam sehingga mengganggu tidur dan aktiviti yang dilakukan pada waktu malam.

Mungkin dalam beberapa kes, eksim akan hilang dengan sendirinya seiring bertambahnya usia, tetapi tidak jarang orang menderita penyakit ini seumur hidup.

Berikut adalah beberapa gejala eksim yang harus anda ketahui, termasuk:

 • Kulit akan terasa kering
 • Kemerahan muncul di sekitar kulit, terutama pada tangan, kaki, dada, dan kelopak mata
 • Kulit gatal, biasanya bertambah teruk pada waktu malam
 • Sekiranya terkena eksim atopik, kulit akan menebal, retak, dan bersisik
 • Ada benjolan yang berisi cairan atau nanah, maka akan pecah ketika tergores dan menjadi jangkitan atau luka
 • Biasanya kulit akan menjadi bengkak, lebih sensitif, dan berasa sakit akibat calar
 • Ketidakselesaan dan penyebaran ruam ini biasanya akan berlangsung selama 3 minggu
 • Pada bayi dan kanak-kanak, gatal yang kuat akan menjadikan mereka rewel dan gelisah.

Punca ekzema

Pada dasarnya, penyakit ini tidak diketahui dengan tepat apa yang menyebabkannya. Walau bagaimanapun, banyak pakar mengesyaki bahawa penyakit ini berlaku kerana ketidakupayaan kulit untuk memperbaiki kerosakan yang disebabkan oleh mutasi pada gen filaggrin.

Di samping itu, penyakit ini biasanya berlaku dalam keluarga, walaupun ini tidak selalu berlaku.

Penyakit ini sebenarnya hampir sama dengan reaksi alergi, kerana ia disebabkan oleh faktor yang datang dari dalam atau luar badan. Ini menyebabkan kulit menyebabkan ruam merah dan gatal.

Berikut adalah beberapa penyebab orang yang terkena penyakit ini, iaitu:

 • Seseorang yang mengalami penurunan jumlah atau bentuk protein yang disebut filaggrin pada kulit. Protein ini berfungsi mengekalkan penghidratan kulit sehingga tetap normal
 • Mempunyai alergi terhadap makanan, cuaca, atau objek tertentu
 • Seseorang yang mempunyai sistem imun yang lemah
 • Faktor genetik, di mana salah seorang ibu bapa mempunyai sejarah penyakit ekzema ini
 • Mempunyai kulit yang cenderung kering, mudah berkeringat, dan mempunyai kebiasaan menggaru
 • Menggunakan sabun atau pembersih kulit yang mengandungi bahan kimia yang menyebabkan kerengsaan kulit
 • Penderita akan cenderung menghidap penyakit kaki kulat, jangkitan bakteria staphylococcal, dan bahkan dapat menyebarkan herpes di bibir dan mulut.
 • Faktor cuaca terlalu kering atau terlalu sejuk.

Tetapi anda mesti tahu bahawa faktor-faktor yang boleh menyebabkan penyakit ini berulang dan memburukkan lagi penyakit ini berbeza bagi setiap orang.

Diagnosis ekzema

Biasanya doktor akan memeriksa dan melihat sejarah perubatan keseluruhan. Diagnosis penyakit ini boleh menggunakan ujian patch atau ujian lain. Ujian dilakukan untuk mengenal pasti keadaan yang mengiringi eksim.

Sekiranya anda merasakan makanan tertentu menyebabkan ruam ini muncul, beritahu doktor anda dengan segera. Tetapi penyakit ini, tidak memerlukan ujian makmal.

Biasanya diagnosis penyakit ini dibuat jika anda mengalami gejala sehingga 12 bulan dan beberapa keadaan berikut, termasuk:

 • Mempunyai sejarah kerengsaan kulit yang biasanya berlaku di kawasan yang sama
 • Mempunyai riwayat keluarga asma
 • Menyebabkan kulit merah kerana kerengsaan pada lipatan kulit, seperti bahagian dalam siku, belakang lutut, dan bahagian luar siku
 • Kulit terasa kering selama 12 bulan terakhir.

Rawatan ekzema

Sayangnya hingga kini tidak ada ubat yang berkesan untuk menyembuhkan penyakit ini. Tetapi ada beberapa ubat dan langkah perubatan lain yang dapat mengawal dan melegakan gejala penyakit ini.

Berikut adalah beberapa cara untuk mengubati eksim yang boleh anda lakukan, seperti:

Terapi

Berpakaian basah

Rawatan ini adalah rawatan yang berkesan untuk melegakan eksim yang cukup teruk. Rawatan ini dilakukan dengan membungkus kawasan yang terkena dengan kortikosteroid topikal dan pembalut basah. Biasanya ini dilakukan oleh doktor di hospital.

terapi cahaya

Biasanya rawatan ini dilakukan oleh orang yang sering berulang. Satu bentuk terapi sederhana (fototerapi) di mana kulit terdedah kepada jumlah cahaya matahari yang semula jadi.

Selain cahaya matahari, anda juga boleh menggunakan sinar ultraviolet buatan seperti ultraviolet A (UVA) dan ultraviolet band sempit (UVB) sama ada bersendirian atau dengan ubat-ubatan.

Tetapi jika dalam jangka masa panjang, terapi ini juga tidak baik untuk kesihatan. Ini boleh menyebabkan penuaan pramatang dan peningkatan risiko barah kulit. Tetapi ini biasanya hanya dilakukan untuk orang dewasa.

Kaunseling

Ini dapat dilakukan dengan berbincang dengan ahli terapi atau kaunselor untuk membantu penderita yang merasa malu atau kecewa dengan keadaan kulit mereka.

Dadah

Tidak hanya terapi, terdapat beberapa ubat yang dapat melegakan penyakit ini, iaitu:

Antihistamin

Ubat ini dapat melegakan eksim yang disebabkan oleh alahan. Kerana ubat ini akan memberi kesan mengantuk, anda tidak boleh mengambilnya semasa memandu atau melakukan aktiviti berisiko.

kortikosteroid topikal

Ubat ini biasanya digunakan untuk menekan keradangan pada eksim. Tetapi anda tidak boleh menggunakannya di kawasan terbuka atau ada luka kerana boleh menyebabkan jangkitan.

Pelembap kulit

Anda boleh menggunakan pelembap kulit pada kawasan kulit yang terasa kering. Ini berguna untuk menjaga kelembapan kulit anda.

Baca juga: Berikut adalah beberapa makanan sihat untuk penghidap gout

Rawatan untuk eksim yang boleh dilakukan di rumah

Selain menggunakan terapi dan ubat-ubatan, terdapat beberapa rawatan yang dapat membantu mengurangkan gatal dan gejala lain, termasuk:

Jangan menggaru

Ekzema akan menyebabkan rasa gatal yang teruk. Ini tentu akan membuatkan anda ingin menggaruknya.

Tetapi anda tidak harus melakukan itu. Semakin anda menggaru, kulit anda akan lebih jengkel dan dijangkiti.

Anda boleh melakukan cara lain untuk mengatasi gatal di kawasan eksim, anda boleh memampatkan dengan air sejuk di kawasan kulit gatal. Kompres selama 10-15 minit dan lakukannya 2-3 kali sehari.

Elakkan pencetus

Anda mesti tahu apa penyebab timbulnya atau berulang penyakit ini. Anda harus mengelakkan asap rokok, bulu binatang, dan debunga dari bunga kerana ia biasanya menjadikan keadaan kulit menjadi lebih teruk.

Mengubah diet

Terdapat beberapa makanan yang mencetuskan gejala penyakit ini, seperti telur dan susu lembu. Tetapi anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu agar lebih tepat.

Terdapat beberapa makanan yang mencetuskan berulang keadaan ini dan biasanya doktor dapat memberikan maklumat mengenai alternatif dengan kandungan nutrisi yang masih bagus.

Elakkan tekanan

Penyakit ini boleh timbul kerana anda mengalami tekanan dan mood yang buruk dan juga kemurungan. Anda harus melakukan perkara positif untuk mengelakkan tekanan.

Mandi dengan kerap

Anda diminta mandi secara berkala agar tidak bersih dan bebas dari kuman. Anda boleh berendam di dalam tab mandi selama 10 minit. Selepas itu, anda biasanya disarankan untuk menggunakan pelembap agar kulit tidak kering.

Cuba jaga kesihatan kulit anda agar tetap bersih untuk mengelakkan pelbagai penyakit kulit yang boleh mengganggu aktiviti dan penampilan anda. Anda juga harus mengamalkan gaya hidup sihat untuk mengelakkan penyakit.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!