Kesihatan

Senarai Penyakit Yang Menular Melalui Gigitan Nyamuk, Apakah Jenisnya?

Nyamuk adalah salah satu haiwan yang perlu diperhatikan. Kerana ada sejumlah penyakit yang menular melalui nyamuk, salah satunya adalah malaria. Dilaporkan dari laman web WHO, pada tahun 2015 malaria menyebabkan 438,000 kematian.

Angka ini tidak termasuk penyakit lain. Lalu penyakit apa yang dapat ditularkan melalui nyamuk yang perlu diperhatikan, dan seberapa berbahaya penyakit ini? Inilah penjelasan penuh.

Senarai penyakit yang disebarkan oleh nyamuk

Terdapat sekurang-kurangnya enam jenis penyakit yang ditularkan melalui nyamuk. Enam penyakit tersebut adalah:

Demam denggi

Demam denggi adalah penyakit yang ditularkan oleh nyamuk Aedes aegypti. Sekiranya seseorang mendapat virus ini dari nyamuk, ia akan menunjukkan simptom dalam empat hingga enam hari selepas dijangkiti.

Gejala penyakit ini termasuk demam tinggi, sakit kepala, sakit otot atau sendi dan juga bintik-bintik merah pada kulit. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, ia boleh menjadi perkara yang membawa maut dan boleh mengakibatkan kematian.

Malaria

Malaria ditularkan oleh nyamuk Anopheles dan merupakan penyakit yang mengancam nyawa. Apabila nyamuk menggigit manusia, ia melepaskan parasit plasmodium ke dalam darah.

Dalam 48 hingga 72 jam, parasit akan membiak dan menjangkiti sel darah merah. Setelah dijangkiti, orang tersebut akan menunjukkan simptom seperti demam tinggi, menggigil, berpeluh, sakit kepala, loya, muntah dan sejumlah gejala lain.

Malaria juga boleh menyerang otak dan komplikasi lain seperti pembengkakan akibat penumpukan cecair di paru-paru, buah pinggang, hati atau limpa, anemia dan gula darah rendah.

Chikungunya

Sama seperti demam denggi, chikungunya juga dapat menular melalui nyamuk Aedes aegypti dan Aedes albopictus. Chikungunya menyebabkan orang yang menderita demam tinggi dan sakit sendi.

Selain itu, gejala yang muncul akibat chikungunya boleh merangkumi sakit kepala dan ruam. Dan kebanyakan penghidap dapat sembuh.

Chikungunya biasa berlaku di Asia dan juga India. Beberapa kes juga merebak ke Eropah dan Amerika. Walaupun telah merebak ke berbagai daerah, sampai sekarang belum ada vaksin untuk mencegah penyakit ini.

Demam kuning

Demam kuning adalah penyakit yang disebabkan oleh flavivirus yang memasuki tubuh melalui gigitan nyamuk. Sekiranya anda mengalaminya, anda akan menunjukkan simptom yang serupa dengan selesema yang teruk.

Gejala termasuk sakit kepala, menggigil, demam, sakit sendi dan otot. Sekiranya berada dalam tahap yang teruk, ia juga akan menunjukkan gejala sakit belakang dan hilang selera makan.

Sebilangan orang akan pulih setelah melalui tahap yang teruk, tetapi ada juga yang menunjukkan gejala yang semakin teruk atau yang disebut fasa berbahaya. Di mana orang tersebut akan mengalami masalah irama jantung, kekejangan berdarah di hidung, mulut dan mata.

Selain itu, fasa berbahaya juga akan membuat orang mengalami penurunan jumlah air kencing, sakit perut dan sawan. Fasa ini boleh membawa maut. Tetapi menurut Garis Kesihatan, setakat ini hanya 15 peratus orang yang menghidap demam kuning yang mengalaminya.

Sungai Nil barat

Tidak seperti yang lain, apabila gigitan nyamuk membuat anda dijangkiti penyakit ini, kemungkinan besar anda tidak akan segera menyedarinya. Kerana 8 daripada 10 orang dengan nil barat tidak menunjukkan sebarang gejala.

Sementara itu, beberapa orang mungkin menunjukkan gejala seperti sakit kepala, sakit sendi, muntah, cirit-birit dan ruam kulit. Walaupun penyakit ini dapat disembuhkan tetapi komplikasi mungkin berlaku.

Walaupun jarang terjadi, beberapa komplikasi yang mungkin terjadi termasuk jangkitan otak yang disebut ensefalitis atau meningitis.

Zika

Zika juga disebarkan melalui gigitan nyamuk dan boleh menyebabkan gejala demam, ruam, sakit sendi dan mata merah. Tetapi ini akan membahayakan wanita hamil.

Kerana boleh menyebabkan janin dilahirkan cacat, dengan keadaan yang disebut microcephaly. Di mana kecacatan ini menjadikan kepala bayi mengecut dan menyebabkan kerosakan otak.

Penyakit bawaan nyamuk lain

Walaupun tidak umum seperti enam penyakit yang telah disebutkan, penyakit berikut juga disebabkan oleh nyamuk. Walau bagaimanapun, ia hanya berlaku di kawasan tertentu.

  • Encephalitis La Crosse. Biasanya berlaku pada musim bunga hingga awal musim gugur di Amerika. Gejala termasuk demam, loya dan sakit kepala.
  • Demam Lembah Rift. Penyakit ini sering berlaku di Afrika dan mungkin juga berlaku di Arab Saudi dan Yaman. Gejala adalah pening dan kelemahan.
  • Virus Jamestown Canyon. Gejala seperti selesema dan boleh menular melalui beberapa jenis nyamuk sekaligus dan jarang berlaku. Biasanya berlaku di Amerika.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!