Kesihatan

Ketahui 7 warna keputihan dan makna perubatan di belakangnya

Secara amnya, keputihan adalah kejadian biasa dan biasa yang dialami oleh setiap wanita. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa jenis keputihan yang dapat menunjukkan masalah kesihatan tertentu.

Pelepasan biasanya mempunyai warna yang tidak normal seperti kuning atau hijau, mempunyai konsistensi yang tebal, dan mempunyai bau yang tidak menyenangkan. Penting bagi anda untuk mengetahui warna keputihan dan maknanya.

Baca juga: Berhati-hatilah dengan Leukorrhea: Ciri dan Cara Mengatasi Tanda Kehamilan ini

Pelbagai warna keputihan dan makna perubatannya

Dilaporkan Garis Kesihatan, keputihan boleh dikategorikan berdasarkan warna dan konsistensinya. Berikut adalah penjelasan yang lebih terperinci:

1. Keputihan berwarna putih

Ini adalah warna keputihan yang sering berlaku. Jumlahnya biasanya kecil, dan sering muncul terutama pada awal atau akhir kitaran haid. Selain itu, warna putih cecair yang keluar dari faraj juga boleh disebabkan oleh penggunaan pelincir seks.

Perlu diperhatikan, jika keputihan jenis ini disertai dengan gatal dan mempunyai konsistensi seperti keju pondok tebal, berjumpa doktor dengan segera kerana ini mungkin merupakan tanda jangkitan yis.

2. Jelas dan berair

Sekiranya pelepasan dari vagina kelihatan jelas dan berair, maka ini adalah perkara biasa. Ini boleh berlaku pada bila-bila masa dalam sebulan, dan ini juga boleh berlaku kerana anda terlalu banyak bersenam.

3. Jelas dan sedikit tebal

Apabila keputihan kelihatan jelas tetapi mempunyai konsistensi yang sedikit tegang seperti lendir. Ini menunjukkan bahawa kemungkinan besar anda mengalami ovulasi. Warna keputihan seperti ini juga termasuk dalam kategori normal.

4. Penampilan coklat atau berdarah

Walaupun kelihatan 'mengerikan', tetapi keputihan berwarna coklat atau berdarah dapat dianggap normal, terutama jika terjadi semasa atau tepat selepas kitaran haid. Penyebab umum adalah darah haid yang keluar pada akhir haid.

Anda juga boleh mengalami keputihan dalam bentuk bintik darah segar. Dapatkan nasihat doktor sekiranya ini berlaku semasa haid normal dan selepas hubungan seks tanpa perlindungan. Bisa jadi bahawa bintik itu adalah tanda keguguran.

Dalam kes yang jarang berlaku, keputihan berwarna coklat atau berdarah juga boleh menjadi tanda pertumbuhan endometrium, serviks, dan lain-lain yang tidak normal.

Kitaran haid yang tidak teratur, kaedah kontraseptif, atau perubahan hormon juga boleh menyebabkan keputihan berwarna coklat atau berdarah.

5. Kuning atau hijau

Keputihan berwarna kuning atau hijau, terutamanya jika tebal, pekat, atau disertai dengan bau yang tidak menyenangkan, tidak normal. Pelepasan jenis ini mungkin merupakan tanda jangkitan trichomoniasis dan biasanya merebak melalui hubungan seksual.

Corak diet atau makanan tambahan yang anda makan juga boleh menyebabkan keadaan ini. Dilaporkan Garis KesihatanSebilangan wanita melaporkan perubahan warna ini berlaku setiap kali mereka mengambil vitamin baru atau mencuba makanan tertentu.

6. Merah jambu

Keputihan berwarna merah jambu, mulai dari warna merah terang hingga merah jambu tua, selalunya hanya merupakan tanda permulaan kitaran haid.

Tetapi itu juga boleh menjadi tanda masalah kesihatan yang serius, seperti pendarahan ringan dari hubungan seksual.

7. Kelabu

Apabila keputihan berubah menjadi kelabu, berjumpa doktor dengan segera. Ini boleh menjadi tanda vaginosis bakteria (BV), yang merupakan jangkitan yang sangat biasa pada wanita.

Doktor secara amnya akan menetapkan salap antibakteria atau antibiotik oral.

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Buat janji temu dengan doktor anda setiap kali pelepasan dari faraj disertai dengan gejala atau tanda berikut:

  1. Gatal
  2. Sakit
  3. Sensasi terbakar semasa membuang air kecil
  4. Bau yang kuat dan busuk
  5. Tekstur berbuih
  6. Tekstur yang sangat tebal
  7. Pendarahan faraj
  8. Kelabu
  9. Pendarahan tidak berkaitan dengan haid

Bincangkan warna, konsistensi dan bau pelepasan, serta gatal-gatal dan sama ada ia berkaitan dengan seks atau kitaran haid.

Sekiranya rawatan pertama tidak menghilangkan simptom anda, tanyakan kepada doktor anda untuk ujian lanjut.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!