Kesihatan

Tamsulosin

Tamsulosin adalah kelas ubat yang tergolong dalam golongan perencat alpha adrenergic derivatif sulfamoylphenethylamine.

Tamsulosin hanya diberikan untuk merawat keadaan yang berlaku pada lelaki. Berikut ini adalah maklumat lengkap mengenai faedah ubat, cara menggunakannya, dos dan risiko kesan sampingan yang mungkin berlaku.

Untuk apa tamsulosin?

Tamsulosin adalah ubat yang digunakan untuk merawat gejala prostat yang membesar pada lelaki, yang dikenal sebagai BPH. BPH atau Hiperplasia prostat jinak Ia adalah keadaan di mana prostat membesar tanpa barah.

Apa fungsi dan faedah ubat tamsulosin?

Tamsulosin mempunyai fungsi sebagai agen untuk mengendurkan otot di pundi kencing dan prostat. Oleh itu, ia dapat membantu meningkatkan aliran air kencing dan mengurangkan gejala prostat yang membesar.

Ubat ini cepat diserap oleh saluran gastrointestinal selama sekurang-kurangnya satu jam untuk persediaan tablet biasa dan enam jam untuk persediaan tablet yang diubahsuai. Dalam dunia perubatan, tamsulosin secara khusus mempunyai manfaat untuk merawat masalah kesihatan berikut:

Hiperplasia prostat jinak

Tamsulosin diberikan untuk membantu mengurangkan gejala prostat yang membesar atau juga dikenali sebagai hiperplasia prostat jinak.

Gejala termasuk kesukaran membuang air kecil, aliran air kencing yang perlahan atau terganggu, dan kerap membuang air kecil pada waktu malam.

Ubat ini diberikan kepada pesakit sekiranya pesakit tidak memerlukan pembedahan. Walaupun terapi tidak seefektif pembedahan, ada risiko kesan sampingan yang kurang serius daripada pembedahan.

Jenama dan harga Tamsulosin

Ubat ini hanya boleh didapati dengan preskripsi doktor. Beberapa jenama tamsulosin yang telah beredar di Indonesia adalah Harnal D, Harnal Ocas, Duodart, Prostam Sr.

Bagaimana cara mengambil ubat tamsulosin?

Baca dan ikuti arahan mengenai cara minum dan dos yang ditetapkan oleh doktor. Doktor boleh mengubah dos berdasarkan keadaan pesakit. Jangan mengambil ubat lebih lama, lebih banyak, atau kurang daripada dos yang disyorkan.

Tamsulosin boleh didapati sebagai tablet atau kapsul yang biasanya cukup untuk diminum sehari sekali. Cuba minum ubat secara berkala untuk mendapatkan kesan terapeutik maksimum.

Anda boleh mengambil kapsul 30 minit selepas makan. Sekiranya anda mengambil tablet, anda boleh mengambilnya dengan atau tanpa makanan.

Hubungi doktor anda jika anda mengalami pening yang teruk seolah-olah anda akan pingsan, terutamanya pada kali pertama anda mengambilnya. Ubat ini boleh menyebabkan tekanan darah anda turun, yang boleh menyebabkan anda pingsan.

Jangan bangun segera setelah anda berbaring. Duduk sebentar kerana ubat ini dapat membuat anda merasa pening ketika pertama kali bangun tidur.

Berapakah dos tamsulosin?

Dos dewasa

Dos biasa: 0.4mg diambil sekali sehari.

Dos maksimum: 0.8mg sehari.

Sekiranya rawatan dihentikan selama beberapa hari pada dos 0.4mg atau 0.8mg, rawatan harus dimulakan pada dos 0.4mg sekali sehari.

Adakah tamsulosin selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

Dilaporkan dari MIMS, A.S. Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) memasukkan tamsulosin dalam kategori kehamilan ubat-ubatan B.

Kajian penyelidikan pada haiwan menunjukkan bahawa ubat ini tidak menyebabkan reaksi buruk pada janin. Walau bagaimanapun, kajian terkawal pada wanita hamil masih belum mencukupi.

Tidak diketahui sama ada Tamsulosin boleh diserap dalam susu ibu sehingga tidak disyorkan untuk dimakan oleh ibu yang menyusu. Berunding dengan doktor sebelum memutuskan untuk menggunakan ubat ini.

Apakah kesan sampingan tamsulosin yang mungkin?

Hentikan rawatan dan segera hubungi doktor anda sekiranya terdapat kesan sampingan berikut:

 • Gejala reaksi alergi terhadap tamsulosin, seperti gatal-gatal, ruam merah pada kulit, sesak nafas, bengkak muka, bibir, lidah, atau tekak
 • Rasa pening seperti hendak pengsan
 • Sakit dada, degupan jantung yang cepat atau tidak teratur, sukar bernafas
 • Ereksi zakar yang menyakitkan
 • Reaksi hipersensitiviti dicirikan oleh ruam dengan mengelupas kulit atau lepuh pada bibir, mulut atau mata disertai demam

Kesan sampingan yang biasa berlaku semasa mengambil tamsulosin termasuk:

 • Tekanan darah rendah
 • Pening, mengantuk, kelemahan
 • Mual atau cirit-birit
 • Sakit kepala
 • Sakit dada
 • Ejakulasi tidak normal
 • Mengurangkan jumlah air mani
 • Sakit belakang
 • Penglihatan kabur
 • Kelainan pada gigi
 • Demam, menggigil, sakit badan, gejala selesema
 • Hidung berair atau kesesakan, sakit sinus, sakit tekak, batuk
 • Masalah tidur (insomnia)
 • Minat seks menurun

Amaran dan perhatian

Jangan gunakan tamsulosin jika anda mempunyai sejarah alahan sebelumnya terhadap ubat ini. Tamsulosin juga tidak ditunjukkan untuk wanita.

Anda juga tidak boleh mengambil tamsulosin dengan ubat yang serupa seperti alfuzosin, doxazosin, prazosin, silodosin, atau terazosin.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.