Kesihatan

Mimisan pada Anak: Punca dan Cara Mengatasinya

Mimisan (epistaxis) adalah fenomena yang boleh berlaku pada kanak-kanak berumur 3 hingga 10 tahun. Tetapi, jangan panik, ada cara untuk mengatasi masalah mimisan pada anak yang boleh dilakukan di rumah.

Penyebab utama mimisan adalah pengambilan hidung dan udara kering. Mimisan menakutkan, tetapi biasanya tidak serius.

Walau bagaimanapun, terdapat kes di mana seorang kanak-kanak boleh mengalami mimisan yang teruk yang sukar dihentikan. Dalam keadaan ini, anak mesti segera dibawa ke doktor untuk mendapatkan rawatan perubatan.

Mimisan pada kanak-kanak

Dalam banyak kes, mimisan pada kanak-kanak berlaku di anterior, itu bermaksud pendarahan sedang berlaku di bahagian depan hidung yang licin. Bahagian hidung ini terdiri dari banyak saluran darah kecil yang dapat terkoyak dan sakit ketika jengkel.

Sementara itu, untuk mimisan posterior berlaku di bahagian belakang hidung dan jarang berlaku pada kanak-kanak. Jenis ini adalah mimisan yang teruk dan pendarahan sukar dihentikan.

Cara mengatasi masalah mimisan

Mengatasi masalah mimisan pada kanak-kanak boleh dilakukan dengan langkah mudah. Kunci untuk rawatan ini adalah tetap tenang, kerana kebanyakan mimisan singkat dan tidak menunjukkan masalah yang serius.

Anda boleh mengikuti langkah-langkah berikut:

  • Mulakan dengan meletakkan anak dalam posisi duduk tegak dan sedikit condong ke depan.
  • Jangan melakukan posisi berbaring atau berbaring. Kerana ini akan membuat mereka menelan darah mereka dan mengakibatkan batuk dan muntah.
  • Picit perlahan hujung hidung anak dengan tisu atau tuala kering, dan dorong mereka bernafas melalui mulut.
  • Terus tekan selama 10 minit, walaupun pendarahan berhenti.
  • Jangan pasangkan hidung anak dengan kain kasa atau tisu dan elakkan menyemburkan cecair ke hidung.

Setelah pendarahan berhenti, cubalah agar anak berehat atau bermain dengan lebih tenang dan berhati-hati, mengingatkan anak untuk tidak menggaru hidungnya terlalu keras.

Perkara yang perlu diingat adalah bahawa mimisan tidak berbahaya, tetapi mengetahui langkah-langkah yang tepat untuk mencegah dan menghentikannya sangat penting bagi semua ibu bapa.

Setelah berjaya menghentikan mimisan, kanak-kanak tersebut biasanya akan diperiksa lebih lanjut untuk mengetahui penyebabnya. Dalam beberapa kes, pembedahan mungkin dilakukan untuk memperbaiki masalah saluran darah di hidung.

Cara mengatasi masalah mimisan yang kerap

Sekiranya anak anda kerap mengalami mimisan, buat lapisan hidung anak lembab dengan:

  • Sapukan semburan hidung masin ke dalam lubang hidung beberapa kali sehari.
  • Sapukan krim atau losyen seperti vaseline atau lanolin ke bahagian dalam lubang hidung anda menggunakan swab kapas atau jari.
  • Gunakan vaporizer atau vaporizer di bilik kanak-kanak untuk melembapkan udara di sana.
  • Potong kuku anak anda dengan kerap untuk mengurangkan calar dan kerengsaan dari memetik hidungnya.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!