Kesihatan

Ingin mempunyai bayi tidak lama lagi? Ini Pelbagai Program Kehamilan yang Boleh Anda Cuba!

Bagi pasangan yang sudah berkahwin, kehadiran bayi tentunya adalah perkara yang paling dinantikan. Kehamilan itu sendiri boleh berlaku cepat atau lambat. Tidak perlu risau, kerana terdapat pelbagai promil (program kehamilan) yang dapat anda coba untuk mendapatkan bayi, apakah itu?

Baca juga: Sukar mendapatkan bayi? Ayuh, periksa 6 cara untuk hamil dengan cepat

Pelbagai program untuk hamil secara semula jadi

Setiap pasangan mempunyai alasan berbeza untuk hamil dengan cepat.

Perkara yang paling penting bagi wanita yang ingin hamil adalah mengenali tubuhnya, terutamanya kitaran haidnya. Penting untuk mengetahui jarak kitaran haid supaya seorang wanita dapat melakukan hubungan seksual dengan lebih tepat untuk mencari kehamilan.

Nah, berikut adalah pelbagai promosi semula jadi yang boleh anda cuba.

1. Catat kekerapan kitaran haid

Seorang wanita yang ingin mempunyai bayi harus memantau apakah hari-hari pertama haidnya cenderung datang dengan jumlah hari yang sama setiap bulan (biasa), atau sebaliknya, iaitu haid mungkin tidak teratur.

Dengan mengetahui maklumat ini melalui kalendar, seorang wanita mempunyai ramalan yang lebih baik tentang kapan dia akan mula ovulasi, iaitu ketika ovari melepaskan telur.

Bilakah masa yang tepat untuk melakukan hubungan seks?

Kitaran haid anda berlangsung dari hari pertama haid anda hingga hari terakhir sebelum haid anda seterusnya. Biasanya, tempoh ini berlangsung selama 28 hari tetapi anda juga boleh mempunyai kitaran yang lebih lama atau lebih pendek, antara 21 hingga 40 hari.

Dalam kitaran itu, telur dilepaskan dan bergerak ke bawah tiub fallopio. Biasanya fenomena ini berlaku 10-16 hari sebelum haid berikutnya.

Dengan merakam kekerapan kitaran haid anda, anda dapat mengira masa yang tepat untuk pembuahan. Telur hanya bertahan 24 jam selepas ovulasi dan sperma mesti memenuhi telur dalam jangka masa tersebut agar anda hamil.

Anda boleh hamil dalam masa 2 hari selepas ovulasi. Namun, jika anda melakukan hubungan seks 7 hari sebelum ovulasi, kemungkinan ini masih ada kerana sperma dapat tetap hidup di dalam badan anda sehingga 7 hari setelah dibebaskan dari zakar pasangan anda.

2. Mengekalkan berat badan yang sihat

Berat badan berlebihan boleh mengurangkan peluang wanita hamil. Walau bagaimanapun, kekurangan berat badan lebih sukar untuk hamil.

Dilaporkan dari Sains Langsung, kajian menunjukkan bahawa wanita yang berlebihan berat badan memerlukan dua kali lebih lama untuk hamil daripada wanita yang mempunyai berat badan normal.

Sementara itu, wanita dengan berat badan yang terlalu rendah memerlukan empat kali lebih lama untuk hamil.

Terlalu banyak lemak dalam badan dapat menghasilkan estrogen berlebihan, yang boleh mengganggu ovulasi. Wanita yang kurang berat badan mungkin tidak menjalani kitaran haid biasa atau bahkan berhenti ovulasi.

3. Makan makanan yang sihat

Makan pelbagai makanan sihat dapat membantu tubuh wanita bersiap sedia untuk hamil. Ini kerana makan makanan yang sihat dapat memberi tubuh nutrien penting seperti kalsium, protein, dan zat besi.

Anda boleh makan makanan berkhasiat seperti buah-buahan dan sayur-sayuran, protein tanpa lemak, biji-bijian, produk tenusu, dan sumber lemak sihat.

4. Program kehamilan semula jadi dengan memanfaatkan suhu badan

Promil ini digunakan dengan memanfaatkan kenaikan suhu badan yang berlaku selepas ovulasi.

Perkhidmatan Kesihatan Nasional (NHS) di United Kingdom mengesyorkan agar anda menggunakan termometer digital atau termometer yang direka khusus untuk perancang keluarga. Kerana termometer yang biasanya digunakan di telinga atau dahi cukup tepat.

Untuk menjalankan program kehamilan semula jadi ini, anda mesti mengira suhu badan anda setiap pagi sebelum bangun dari tidur. Langkah ini harus dilakukan sebelum anda makan, minum atau merokok. Lakukan pada waktu yang sama setiap pagi.

Tonton selama 3 hari berturut-turut apabila terdapat kenaikan suhu yang lebih tinggi daripada 6 hari sebelumnya. Kenaikan suhu ini sangat kecil, biasanya sekitar 0.2 darjah celcius.

5. Program kehamilan semula jadi dengan melihat rembesan serviks

Terdapat perubahan dalam jumlah dan tekstur rembesan serviks atau lendir serviks yang berlaku pada waktu-waktu tertentu dalam tempoh haid. Anda boleh memeriksanya dengan meletakkan jari tengah ke atas faraj anda dan menekannya di sekitar buku jari tengah anda.

Dalam beberapa hari pertama haid anda, anda mungkin menyedari bahawa vagina anda kering dan anda tidak merasakan lendir di sana. Walau bagaimanapun, dengan peningkatan hormon dan tubuh bersiap untuk ovulasi, akan ada perubahan.

Anda akan melihat penampilan lendir yang melekit, lembab, putih dan lembut. Ini menandakan permulaan tempoh subur dalam kitaran haid anda.

Sejurus sebelum ovulasi berlaku, lendir ini akan kelihatan lebih basah, jernih dan licin (serupa dengan putih telur mentah). Ini menunjukkan bahawa anda berada dalam tempoh yang sangat subur. Lendir ini akan menjadi lebih tebal dan melekit dan dalam masa 3 hari anda tidak lagi subur.

6. Pengambilan asid folik

Asid folik adalah vitamin B. Sekiranya anda mempunyai tahap asid folik yang mencukupi di dalam badan, sekurang-kurangnya 1 bulan sebelum dan semasa kehamilan, maka ini dapat mencegah kecacatan kelahiran di otak dan tulang belakang bayi.

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Amerika Syarikat (CDC) mengesyorkan agar anda mengambil 400 mikrogram asid folik setiap hari.

7. Elakkan terkena bahan toksik

Anda harus mengelakkan bahan kimia berbahaya, pencemaran alam sekitar, dan bahan toksik lain seperti bahan kimia sintetik, logam, baja, semburan serangga, kotoran kucing atau tikus di sekitar rumah dan tempat kerja anda.

Semua perkara ini boleh mempengaruhi sistem pembiakan wanita dan lelaki. Kesannya, anda akan sukar hamil.

Pendedahan dalam jumlah kecil ketika anda hamil, pada masa bayi, masa kanak-kanak atau baligh boleh menyebabkan penyakit. Oleh itu, sayangi diri anda dan orang yang anda sayangi dari pendedahan ini, ya!

Sejauh manakah keberkesanan program kehamilan semula jadi ini?

Sekiranya arahan untuk program kehamilan semula jadi ini dijalankan dengan betul, keberkesanan kaedah ini dikatakan 99 peratus oleh NHS. Ini bermaksud bahawa 1 dari 100 wanita yang tidak dapat hamil mengambil arahan ini dengan tidak betul.

Pelbagai program kehamilan dengan rawatan perubatan

Terdapat beberapa perkara yang boleh menyebabkan kehamilan tidak datang, antaranya ovulasi tidak teratur, masalah struktur dalam sistem pembiakan, jumlah sperma yang rendah, atau masalah perubatan lain yang mendasari.

Sekiranya anda menghadapi masalah ketidaksuburan dan memerlukan bantuan untuk hamil, terdapat pelbagai masalah perubatan yang boleh anda cuba, termasuk:

1. Inseminasi buatan

Pelbagai jenis promil secara perubatan melibatkan inseminasi buatan. Inseminasi intrauterin (IUI) atau juga dikenali sebagai inseminasi buatan adalah prosedur sederhana yang melibatkan memasukkan sperma terus ke rahim, yang dapat membantu sperma yang sihat mendekati telur.

Sebelum melakukan prosedur ini, anda disarankan untuk mengambil ubat kesuburan yang membantu telur matang dan siap disenyawakan. Doktor akan melakukan prosedur ini semasa ovulasi.

2. Bayi tabung uji

Persenyawaan in vitro (IVF) adalah prosedur seterusnya yang boleh anda lakukan untuk melahirkan bayi.

Semasa IVF, telur yang diambil dari ovari disenyawakan oleh sperma di makmal. Kemudian telur yang disenyawakan (embrio) dipindahkan ke rahim.

Prosedur ini boleh dilakukan dengan menggunakan telur anda sendiri dan sperma pasangan anda, atau boleh melibatkan telur, sperma, atau embrio dari penderma yang diketahui atau tidak diketahui.

Kemungkinan melahirkan bayi yang sihat dari prosedur ini bergantung pada banyak faktor, seperti usia dan penyebab kemandulan. Bukan hanya itu, prosedur IVF juga memerlukan masa dan tidak murah.

Baca juga: Senjata Terbaik untuk Mempunyai Bayi, Ini adalah Proses IVF yang Harus Anda Ketahui!

3. Terapi kesuburan

Untuk meningkatkan peluang hamil jika anda menghadapi masalah ketidaksuburan adalah dengan menggunakan terapi kesuburan. Ia adalah rawatan untuk masalah kemandulan. Beberapa terapi kesuburan yang boleh anda lakukan adalah:

Dadah

Ubat kesuburan dapat membantu merangsang dan mengatur ovulasi. Merupakan rawatan utama bagi wanita yang mengalami kemandulan akibat gangguan ovulasi. Ubat-ubatan ini termasuk:

  • Clomiphene sitrat
  • Gonadotropin
  • Metformin
  • Letrozole
  • Bromokriptin

Operasi

Terdapat beberapa jenis prosedur pembedahan yang boleh digunakan untuk menyiasat masalah kesuburan, termasuk:

  • Pembedahan tiub fallopio
  • Laparoskopi
  • Pembedahan untuk memperbaiki penyumbatan epididimis dan pembedahan untuk mengumpulkan sperma

Nah, itu maklumat mengenai pelbagai promil. Adalah idea yang baik, sebelum melakukan promil seperti ini, berjumpa doktor terlebih dahulu. Doktor akan memberikan nasihat terbaik agar anda dapat melahirkan bayi dengan cepat.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!