Kesihatan

4 Teaser Otak yang boleh dimainkan oleh Moms dengan Anak-anak

Mengasah kemampuan otak pada kanak-kanak dapat dilakukan melalui permainan. Oleh itu, memilih jenis permainan adalah penting agar kecerdasan kanak-kanak terus berkembang.

Selain menajamkan otak, memilih permainan yang boleh dimainkan dengan ibu bapa juga mampu mewujudkan ikatan dan rasa selesa yang lebih baik bagi anak-anak kepada ibu bapa.

Permainan penggoda otak yang boleh dilakukan dengan ibu bapa dan anak-anak

Berikut adalah beberapa permainan otak yang anda dan anak-anak anda boleh mainkan bersama:

1. Permainan susun teka-teki

Mengajak kanak-kanak bermain teka-teki mempunyai banyak faedah untuk perkembangan otak dan mempertajam kecerdasan.

Melancarkan laman mengajar.com, ada 3 faedah istimewa yang dapat diperoleh anak-anak dalam bermain teka-teki, iaitu:

Menajamkan kemahiran fizikal

Bermain teka-teki dapat mengasah kemahiran fizikal dan pergerakan kanak-kanak, bermula dari cara memilih, mencari dan menahan potongan teka-teki, untuk memutar dan menyesuaikan teka-teki sehingga sesuai dengan posisinya.

Kemahiran kognitif

Bermain teka-teki memberi peluang kepada anak-anak belajar bagaimana menyelesaikan teka-teki, sehingga akhirnya keseluruhan teka-teki berjaya diselesaikan.

Kemahiran emosi

Bermain teka-teki menjadikan kanak-kanak belajar tentang kesabaran dan ketelitian dalam menyelesaikan semua teka-teki yang ada.

Meningkatkan keyakinan anak-anak

Permainan teka-teki boleh dimainkan oleh sesiapa sahaja. Oleh itu, ibu sebagai ibu bapa juga dapat bermain teka-teki dengan anak-anak.

Setelah anak berjaya meletakkan potongan teka-teki yang dia pilih ke bahagian yang betul, Moms dapat mengucapkan tahniah kepada anak itu.

Dengan cara itu, anak akan mendapat keyakinan untuk menyelesaikan permainan.

2. Rubik's Cube

Permainan kiub Rubik adalah permainan yang telah lama wujud. Permainan ini adalah sejenis permainan teka-teki mekanikal yang diciptakan pada tahun 1974 oleh seorang pemahat dan profesor seni bina Hungary, Erno Rubik.

Rubik cube terdiri daripada 27 bahagian kecil yang diputar dan bersandar pada paksinya. Setiap sisi kubus mempunyai sembilan wajah yang terdiri daripada enam warna yang berbeza.

Apabila ibu dan anak berjaya menyelesaikan permainan kiub Rubik ini, maka setiap sisi kubus akan menjadi satu warna dengan warna yang berbeza di setiap sisi.

Permainan kiub Rubik dapat diberikan ketika anak sudah mencapai usia 5 tahun. Bermain Rubik's Cube memberikan manfaat fizikal dan mental kepada kanak-kanak, seperti:

Faedah fizikal

  • Meningkatkan refleks semasa cuba menyelesaikan permainan
  • Tingkatkan ketangkasan dan ketangkasan jari anak anda
  • Meningkatkan koordinasi mata-tangan

Faedah mental

Melancarkan laman psychologytoday.com, bermain Rubik's Cube dapat membuat anak mengembangkan kemahiran otak mereka dalam menyelesaikan teka-teki.

Beberapa faedah mental yang boleh diperoleh adalah:

  • Membangunkan kemahiran dalam menyelesaikan masalah
  • Kembangkan kemampuan untuk menyusun semula masalah
  • Kembangkan kemampuan kognitif seperti ketekunan, kesabaran, keupayaan untuk fokus dan tumpuan

3. Permainan Congklak

Congklak adalah permainan tradisional Indonesia yang menggunakan kerang, batu atau biji.

Ibu boleh mengajak anak-anak bermain congklak pada masa lapang. Selain memperkenalkan permainan tradisional yang telah dilupakan oleh banyak orang, terdapat beberapa faedah lain yang dapat diperoleh oleh anak-anak, seperti:

Latih anak untuk belajar mengira

Bermain congklak akan melatih anak-anak belajar mengira kerana setiap kali mereka mendapat giliran untuk bermain, anak akan mengira bilangan biji congklak yang mereka ada.

Latih anak-anak untuk bersikap jujur

Setiap kali mereka mendapat giliran untuk bermain, anak akan memasukkan satu biji ke dalam setiap lubang yang dilaluinya.

Oleh kerana peraturan yang berlaku adalah tidak memasukkan lebih dari satu biji, maka peraturan ini akan melatih anak-anak untuk bersikap jujur.

Latih saraf motor

Bermain congklak akan membuatkan kanak-kanak menggerakkan tangan mereka untuk mengambil dan memasukkan biji congklak ke dalam lubang yang ada.

Aktiviti ini akan memberi reaksi pada saraf motorik anak dan meningkatkan daya tumpuan agar tidak memasukkan lebih dari satu biji congklak ke dalam lubang.

Cara bermain congklak

Kajian mengenai permainan tradisional Indonesia menceritakan cara bermain congklak yang biasa dilakukan oleh masyarakat dan dapat diajarkan kepada anak-anak.

Ibu boleh mengajak anak-anak bermain congklak dengan menyediakan satu papan congklak yang diperbuat daripada kayu atau plastik dan 98 biji congklak untuk dimainkan.

Semasa memulakan, isi setiap lubang kecil dengan 7 biji congklak. Selepas itu, kedua pemain bersama-sama memindahkan setiap biji congklak dalam satu lubang ke lubang yang lain dan juga ke dalam lubang besar sehingga salah satu pemain memasukkan biji congklak ke dalam lubang kosong.

Sekiranya anda adalah orang yang memasukkan biji congklak ke dalam lubang kosong, maka anda mesti berhenti bermain dan membiarkan anak meneruskan permainan.

Pemenang ditentukan biji congklak di lubang kecil habis dan berpindah ke lubang besar. Pemain yang mendapat jumlah biji congklak tertinggi di hujung lubang besar adalah pemenang.

4. Permainan penyusun bentuk

Permainan penyusun bentuk adalah mainan klasik yang membantu kanak-kanak belajar bagaimana mengenali bentuk seperti segitiga atau kubus, kotak atau bulatan. Cara bermain sangat mudah.

Ibu boleh memberi blok berbentuk kepada anak-anak berusia 1 hingga 3 tahun, kemudian membiarkannya memasukkan blok ke dalam kotak tiga dimensi yang berlubang dan mempunyai bentuk dan ukuran yang sesuai dengan blok yang dipegang anak.

Faedah bermain penyusun bentuk:

Kembangkan kemahiran motor halus

Kembangkan kemahiran motor halus, iaitu kemampuan untuk mengawal pergerakan otot-otot kecil di dalam badan. Otot-otot ini membantu anak anda melakukan perkara seperti mengambil barang dan memegang pensil atau pen.

Membantu kanak-kanak belajar menyelesaikan masalah

Ibu dapat membantu memperkenalkan anak ke blok yang telah dipilih oleh anak, kemudian membiarkan anak merasakan dan mempelajari kotak dengan lubang sama ada bentuk lubang itu sesuai dengan bentuk blok yang telah dipilih oleh anak itu.

Sesekali anak akan memilih lubang yang salah dan blok yang dipilih tidak sesuai. Ibu boleh berperanan dalam mendorong dan mengarahkan lubang yang sesuai agar anak lebih yakin.

Membangunkan persepsi visual

Permainan penyusun bentuk sangat membantu kanak-kanak dalam mengembangkan kemahiran persepsi visual mereka. Melalui persepsi visual ini, anak akhirnya akan belajar mengenai bentuk, warna, dan lain-lain.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai penggoda otak yang boleh dilakukan dengan ibu bapa dan anak-anak, sila berbincang terus dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!