Kesihatan

Fakta & Mitos Cara Membesarkan Zakar Anda: Dari Ubat ke Pam

Mitos yang berkaitan dengan cara membesarkan zakar tidak pernah berhenti bertiup, selalu ada produk dan teknik untuk membesarkan zakar lelaki. Namun, jangan terpedaya dengan janji-janji manis, produk dan teknik ini sebenarnya boleh mencederakan zakar anda.

Perkara pertama yang harus diingat adalah jangan pernah menganggap zakar anda kecil, sebenarnya zakar anda berukuran normal. Kedua, beberapa cara membesarkan zakar yang sering beredar sebenarnya palsu.

Inilah ulasan fakta dan mitos mengenai pembesaran zakar yang perlu anda ketahui!

Saiz apa zakar normal?

Tidak ada data rasmi yang dapat dijadikan rujukan untuk menentukan ukuran zakar yang normal. Ukuran zakar boleh dipengaruhi oleh banyak perkara, salah satunya adalah etnik atau bangsa.

Data yang sering dijadikan rujukan untuk ukuran zakar adalah panjang rata-rata alat kelamin beberapa lelaki di seluruh dunia.

Berdasarkan kajian yang melibatkan 15,521 lelaki pada tahun 2015, mengungkap fakta bahawa rata-rata ukuran zakar ketika tegak adalah 13.12 cm. Sementara itu, dalam keadaan tidak tegang adalah 9 cm.

Namun, ada satu keadaan yang disebut micropenis, di mana zakar mempunyai ukuran di bawah jumlah purata. Ukuran zakar yang termasuk dalam kategori ini adalah di bawah 4 cm ketika tegak pada kanak-kanak dan tidak lebih dari 9 cm pada orang dewasa.

Baca juga: Adakah Ukuran Zakar Anda Biasa? Ayuh, kenali bentuk dan teksturnya

Penyebab zakar kecil

Bercakap mengenai mikropenis, keadaan ini sebenarnya dapat dikesan sejak lahir. Kerana, menurut Berita Perubatan Hari Ini, Faktor utama penyebab zakar kecil adalah masalah hormon semasa kehamilan. Maksudnya, mikropenis terbentuk ketika janin masih dalam kandungan.

Hormon gonadotropin korionik manusia Rendah (hCG) pada wanita hamil boleh mempengaruhi tahap testosteron pada janin. Kerana, salah satu tugas hormon ini adalah untuk merangsang testosteron.

Bayi biasanya mengalami lonjakan testosteron sekitar 0 hingga 3 bulan selepas kelahiran. Ini adalah tempoh penting untuk pertumbuhan zakar. Sekiranya masih terganggu oleh faktor hormon, hampir pasti keadaan mikropenis akan berlanjutan hingga dewasa.

Pelbagai cara untuk membesarkan zakar secara semula jadi

Pelbagai cara untuk membesarkan zakar terus dicuba oleh sebilangan lelaki. Persoalannya, apakah benar ukuran zakar dapat diperbesar?

mengikut Persatuan Urologi Amerika, hampir tidak ada cara yang berkesan untuk membesarkan zakar. Sama seperti ketinggian, panjang zakar akan berhenti tumbuh ketika mencapai usia dewasa. Walaupun, beberapa kajian telah menemui fakta mengenai kejayaan pembesaran zakar.

Walau bagaimanapun, pembesaran hanya sementara dan hanya menambah jumlah panjang, bukan lilitan. Perkara yang boleh dilakukan adalah menjaga kesihatan zakar itu sendiri agar kelihatan lebih besar. Beberapa cara adalah:

1. Jaga berat badan anda

Setakat ini, tidak sedikit orang yang percaya bahawa lelaki gemuk cenderung mempunyai zakar kecil. Andaian ini tidak sepenuhnya benar. Obesiti dan bentuk badan inilah yang menjadikan zakar kelihatan lebih kecil.

Sekiranya anda berjaya membakar lemak, terutama di perut dan pangkal paha, cari perubahan pada zakar. Bukan ukuran, tetapi visualnya berubah.

Oleh itu, jika anda merasa mempunyai zakar kecil, cubalah mengira semula berat badan anda, sama ada sesuai atau tidak.

2. Pengambilan makanan berkhasiat

Perkara seterusnya yang boleh anda lakukan untuk mengekalkan zakar yang sihat adalah dengan memakan makanan berkhasiat. Sebahagian daripadanya adalah:

  • Bayam, mengandungi asid folik yang setara dengan 66 peratus daripada jumlah keperluan pemakanan harian. Nutrien ini berperanan penting dalam mengedarkan darah ke zakar.
  • Alpukat, Ia mengandungi vitamin E dan zink yang tinggi. Kedua-dua nutrien berperanan aktif dalam meningkatkan kadar testosteron dan kualiti sperma.
  • Tomato, mempunyai zat lycopene yang tinggi, dapat meminimumkan sejumlah masalah pada organ pembiakan yang dapat mengurangkan tahap ketegangan semasa ereksi.
  • Lobak, Mengandungi karotenoid yang dapat meningkatkan kadar testosteron dan meningkatkan jumlah sperma.

Pelbagai mitos mengenai cara membesarkan zakar

Hingga kini, terdapat banyak mitos mengenai cara membesarkan zakar yang masih dipercayai oleh ramai lelaki. Bermula dari pengambilan ubat, hingga terapi khas menggunakan pam. Berikut adalah beberapa mitos berikut:

1. Ubat dan losyen pembesaran zakar

Losyen dan ubat pembesaran zakar sering dianggap mempengaruhi ukuran zakar lelaki.

Sebenarnya, petikan Klinik Mayo, tidak ada ubat pembesaran zakar dan losyen yang terbukti dapat meningkatkan ukuran alat kelamin lelaki.

Ubat-ubatan ini biasanya memberikan daya tarikan dengan maklumat yang mengandungi vitamin, mineral, herba, dan penambah hormon. Sentiasa ingat bahawa tidak ada satu produk yang terbukti dapat membesarkan zakar. Sebaliknya, mungkin anda akan merasakan kesan buruknya.

2. Teknik Jelqing

teknik jelqing. Sumber gambar: www.alicdn.com

Jelqing adalah langkah yang diyakini oleh banyak orang untuk meningkatkan ukuran zakar secara semula jadi.

Teknik ini dilakukan dengan mengurut menggunakan tangan untuk menggerakkan aliran darah di kepala zakar dan meregangkannya. Kaedah ini biasanya disebut sebagai gerakan 'memerah'.

Sebenarnya, tidak ada kajian yang cukup yang dapat membuktikan teknik ini dalam pembesaran zakar. Teknik ini selamat, tetapi boleh menyebabkan rasa sakit, lepuh atau kerosakan pada tisu pada zakar jika dilakukan terlalu kerap atau agresif.

3. Pemanjang Zakar

Pemanjangan zakar ini adalah alat bukan invasif yang menggunakan daya tarikan untuk meregangkan zakar. Berdasarkan kajian di Iran, alat ini dikatakan mampu meningkatkan panjang zakar lebih dari 1.5 cm setelah 3 bulan penggunaan.

Sebenarnya, tidak ada bukti lain yang menyokong keberkesanan penyelidikan, termasuk tahap keselamatan. Menggunakan alat ini adalah rumit dan menyusahkan. Juga, jika terlalu banyak diregangkan, lebam, kerosakan saraf atau pembekuan darah dapat terjadi pada saluran darah di zakar.

4. Pam vakum

Mitos bagaimana membesarkan zakar yang satu ini dilakukan dengan menggunakan alat silinder yang kadang-kadang digunakan untuk merawat disfungsi ereksi. Sebilangan orang menggunakannya untuk melatih zakar dengan sengaja.

Alat ini berfungsi dengan menarik atau menghisap lebih banyak darah ke dalam zakar, kemudian membuatnya tegak dan kelihatan lebih besar. Anda kemudian akan menjepit zakar dengan cincin yang ketat untuk mengelakkan darah kembali ke badan.

Sebenarnya, sekiranya penjepit dikeluarkan, kesan alat ini akan hilang. Sebenarnya, penggunaan alat tersebut selama lebih dari 20 hingga 30 minit boleh menyebabkan kerosakan tisu pada zakar.

5. Regangan dengan berat

Berat gantung pada zakar dipercayai membuat batang kemaluan meregang sedikit. Walau bagaimanapun, kaedah ini tidak meningkatkan jisim pada zakar, termasuk otot.

Kaedah ini menghendaki anda melekatkan berat pada zakar sehingga 8 jam selama 6 bulan.

Sebenarnya, walaupun mungkin terdapat peningkatan yang ketara sepanjang setengah inci, kaedah ini berisiko merosakkan tisu dan saluran darah zakar. Akibatnya, bukannya menjadi lebih besar, zakar sebenarnya dapat mengalami kecacatan dan kesukaran mendapatkan ereksi.

6. Pembedahan zakar

Mitos terakhir mengenai cara membesarkan zakar adalah dengan pembedahan. Operasi ini dipercayai dapat meningkatkan ukuran batang alat kelamin lelaki.

Sebenarnya, Pembedahan pada zakar sebenarnya bertujuan untuk memperbaiki kerosakan, merawat kecederaan, atau memperbaiki fungsi zakar. Doktor tidak akan mengesyorkan pembedahan untuk membesarkan atau memanjangkan zakar.

Pembedahan pembesaran zakar ini adalah prosedur yang jarang dan kontroversial. Terdapat risiko jangkitan, parut, dan kehilangan fungsi zakar.

Walaupun berfungsi, ia mungkin hanya menambah sentimeter pada zakar. Namun, setakat ini, belum ada kajian yang cukup untuk menjelaskan risiko atau faedah operasi ini, terutama mengenai keselamatan dan keberkesanannya.

Berdasarkan fungsinya, operasi ini terbahagi kepada dua jenis, iaitu:

Memanjangkan operasi

Prosedur yang biasa dilakukan adalah memotong ligamen yang menghubungkan zakar ke tulang pelvis. Ini akan menjadikan batang alat kelamin kelihatan lebih panjang kerana ikatannya tidak terikat.

Sebenarnya, ini bukan operasi untuk memanjangkan zakar, kerana hanya memisahkan tisu yang telah tersembunyi sejak sekian lama.

Untuk memastikan ligamen tidak tersambung, anda memerlukan alat untuk meregangkan zakar setiap hari selama 6 bulan.

Operasi pembesaran

Mitos mengenai cara membesarkan zakar dilakukan sekiranya anda merasakan diameter batang zakar terlalu kecil. Prosedur ini lebih kontroversial, kerana menanam lemak, silikon, atau tisu baru.

Nah, itulah pelbagai fakta dan mitos mengenai cara membesarkan zakar yang masih dipercayai oleh ramai lelaki. Daripada menggunakan kaedah yang tidak terbukti berkesan, cubalah menjaga berat badan dan mengambil makanan berkhasiat untuk menjaga kesihatan zakar.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!