Kesihatan

Selalunya Keliru, Kenali Perbezaan Halusinasi, Ilusi, dan Khayalan

Apabila sel otak tidak berkembang sebagaimana mestinya, otak dapat mengubah indera anda untuk membuat anda berfikir anda melihat, mendengar, merasakan, atau mencium sesuatu yang sebenarnya tidak ada.

Orang biasa sering mentafsirkan keadaan sedemikian dengan istilah halusinasi. Walaupun ada pelbagai faktor yang boleh menyebabkan gangguan mental lain seperti khayalan, atau khayalan.

Agar tidak salah dalam menentukan, mari baca ulasan di bawah untuk mengetahui perbezaan antara khayalan, khayalan, dan halusinasi.

Baca juga: Semasa Memutuskan Bunuh Diri, Itu Terjadi pada Otak Manusia!

Apakah halusinasi?

Dilaporkan dari Garis Kesihatan, halusinasi adalah pengalaman deria yang kelihatan nyata tetapi diciptakan oleh fikiran anda sendiri. Ini boleh mempengaruhi penglihatan, bau, rasa, pendengaran, dan sensasi badan.

Contohnya, anda mungkin mendengar suara yang tidak dapat didengar oleh orang lain di dalam bilik. Atau anda mungkin melihat gambar yang sebenarnya tidak ada.

Perkara yang menyebabkan halusinasi

Dalam kes yang paling mudah, anda mungkin lebih cenderung kepada halusinasi jika anda tidak tidur selama beberapa hari.

Bagi kes yang lebih kompleks, penyakit mental adalah salah satu penyebab halusinasi yang paling biasa. Skizofrenia, demensia, dan kecelaruan adalah beberapa contoh.

Di samping itu, penggunaan bahan tertentu seperti alkohol atau kokain juga boleh mencetuskan halusinasi. Mengambil ubat untuk penyakit Parkinson, kemurungan, psikosis, dan epilepsi juga kadang-kadang boleh mencetuskan gejala halusinasi.

Bagaimana merawat halusinasi?

Doktor secara amnya dapat mengesyorkan bentuk rawatan terbaik setelah mereka mengetahui apa yang menyebabkan halusinasi. Sebahagian daripadanya adalah:

  1. Ubat-ubatan: rawatan untuk halusinasi akan bergantung kepada penyebabnya. Sekiranya halusinasi berlaku kerana kesan minum alkohol, doktor anda mungkin menetapkan ubat-ubatan yang membantu menenangkan sistem saraf.
  2. Kaunseling: ini mungkin juga merupakan sebahagian daripada rancangan rawatan, terutama jika penyebab halusinasi adalah gangguan kesihatan mental.

Mengenai ilusi

Ilusi ditakrifkan sebagai persepsi yang berlaku apabila rangsangan deria disalahtafsirkan. Contohnya, seperti mendengar angin ketika seseorang menangis, atau melihat seseorang di sudut, walaupun hanya penyangkut kot di sudut bilik.

Setiap orang kadang-kadang mengalami ilusi. Tetapi ilusi sangat biasa pada orang dengan skizofrenia.

Ilusi berbeza dengan halusinasi kerana ia berlaku tanpa rangsangan luaran. Tetapi seperti halusinasi, ilusi tidak selalu menjadi tanda keadaan psikiatri, dan sesiapa sahaja dapat mengalaminya.

Sebab ilusi

Ilusi boleh berlaku dengan pelbagai alasan, seperti pengaruh cahaya pada objek, maklumat sensori yang tidak mencukupi tentang objek, atau kesalahan dalam memproses perincian sensori individu.

Ilusi tertentu, yang dikenali sebagai pseudohallucination, boleh menjadi tanda gangguan jiwa. Seseorang mungkin mengalaminya dalam keadaan ketakutan atau kegelisahan. Ilusi juga boleh menjadi ciri keadaan kesihatan mental tertentu, seperti skizofrenia.

Pengendalian yang boleh dilakukan

Pada dasarnya, jika ilusi dikesan sebagai bahagian dari gangguan mental, rawatan terbaik yang boleh dilakukan adalah dengan meminta pertolongan tenaga perubatan profesional.

Secara amnya, terapi dan ubat akan diberikan untuk membantu orang yang mempunyai khayalan menangani masalah mental.

Baca juga: 3 Perkara mengenai Kesan Halo dan Kesannya terhadap Kehidupan

Menyedari khayalan

Dilaporkan dari Fikiran Sangat Baik, khayalan dicirikan oleh kepercayaan yang tidak tergoyahkan pada perkara yang tidak benar. Banyak khayalan juga melibatkan tahap paranoia.

Sebagai contoh seseorang mungkin berpendapat bahawa pemerintah mengawal setiap pergerakan kita melalui gelombang radio, walaupun ada bukti sebaliknya.

Faktor penyebab

Penyelidik tidak terlalu yakin apa yang menyebabkan keadaan khayalan. Tetapi nampaknya pelbagai faktor genetik, biologi, psikologi, dan persekitaran berperanan untuk menyebabkan keadaan ini.

Khayalan juga sering menjadi sebahagian daripada gangguan mental. Ini mungkin berlaku bersama dengan halusinasi, yang melibatkan memerhatikan sesuatu yang sebenarnya tidak ada.

Mengendalikan langkah

Penting bagi sesiapa yang mengalami khayalan untuk mendapatkan bantuan profesional. Ini boleh menjadi sangat mencabar, kerana orang yang mengalami khayalan sering percaya bahawa pengalaman mereka adalah fakta.

Sebagai tambahan kepada terapi dan ubat-ubatan, dalam beberapa kes, hospitalisasi psikiatri juga diperlukan untuk membantu orang yang mengalami khayalan stabil. Ini amat diperlukan sekiranya mereka membahayakan diri sendiri atau orang lain.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!