Kesihatan

Adakah benar pengambilan susu berkesan mengatasi bronkitis?

Hingga kini banyak orang percaya bahawa pengambilan susu dapat membersihkan paru-paru dari bahan berbahaya yang boleh merosakkan organ ini. Tetapi adakah benar bahawa minum susu untuk bronkitis berkesan?

Apa itu bronkitis?

Bronkitis adalah keadaan yang berlaku apabila saluran bronkus (tiub yang membawa udara ke paru-paru) meradang. Tiub membengkak, menyukarkan udara untuk melewati dan menyukarkan anda untuk bernafas.

Ia disebabkan oleh virus selsema dan selesema, selalunya bermula dengan gejala seperti sakit tekak dan hidung berair.

Bronkitis disebabkan oleh jangkitan yang bergerak dari hidung dan tekak ke paru-paru, menyebabkan pembengkakan dan keradangan pada saluran bronkus.

Keadaan ini menyebabkan batuk, yang boleh kering, tetapi sering menghasilkan lendir (kahak) yang berwarna kelabu-kuning atau hijau.

Gejala bronkitis lain yang biasa termasuk:

 • Keletihan.
 • Batuk.
 • Hidung berair atau tersumbat.
 • Demam ringan.
 • Menggigil.
 • sakit.
 • Sakit kepala.
 • Pengeluaran sputum.
 • Kesesakan dada atau ketidakselesaan.

Sebilangan besar kes bronkitis akut biasanya bertambah baik selepas sekitar 7 hingga 10 hari dan gejala awal bronkitis akut seperti kesesakan hidung, sakit kepala, dan demam tahap rendah biasanya bertambah baik dalam masa ini.

Tetapi batuk boleh bertahan selama dua minggu atau lebih. Sekiranya gejala awal ini berlangsung lebih dari beberapa hari, anda mesti berjumpa doktor dengan segera untuk merawat komplikasi seperti radang paru-paru.

Adakah benar bahawa minum susu untuk bronkitis dapat menyembuhkan?

Sebenarnya, susu telah lama dimakan oleh banyak orang kerana mempunyai banyak faedah untuk membantu memenuhi keperluan pemakanan dan menyokong pemulihan bagi mereka yang mempunyai penyakit paru-paru.

Tetapi anda perlu tahu bahawa hingga kini sebenarnya belum ada bukti saintifik yang menyatakan bahawa susu untuk bronkitis dapat menyembuhkan dengan berkesan.

Bukan hanya itu, ada beberapa orang yang percaya bahawa pengambilan susu dapat menghilangkan pelbagai pencemaran, asap rokok, asap kenderaan bermotor, asap kilang, dan sebagainya, ini adalah mitos yang belum terbukti benar.

Walaupun belum ada bukti saintifik mengenai susu untuk menyembuhkan penyakit paru-paru, pengambilan susu masih merupakan pilihan yang baik kerana dapat memenuhi keperluan pemakanan harian.

Melancarkan penjelasan dari halaman Garis Kesihatan, dalam satu gelas susu atau kira-kira 250 ml dapat memenuhi banyak keperluan pemakanan orang dewasa selama sehari.

Kandungan susu dapat memenuhi 28% keperluan kalsium, 24% vitamin D, 26% vitamin B2, 10% kalium, 22% fosfor, dan 13% keperluan selenium dalam sehari.

Bukan hanya itu, susu juga merupakan sumber vitamin A, magnesium, zink, vitamin B1, dan asid lemak penting omega-3 yang baik dan kaya dengan protein.

Untuk mencegah pelbagai jenis penyakit paru-paru, anda harus mula menerapkan gaya hidup sihat secara konsisten. Salah satu contoh yang boleh membahayakan penyakit paru-paru adalah merokok, lebih berhati-hati dengan pendedahan kepada bahan kimia berbahaya.

Baca juga: Penyebab Umum Bronkitis Yang Perlu Anda Ketahui

Cara merawat bronkitis

Seperti yang dijelaskan dari halaman WebMDSebelum ini, anda perlu tahu bahawa terdapat dua jenis bronkitis, iaitu akut dan kronik.

Bronkitis akut lebih biasa dan biasanya hilang sendiri dalam beberapa minggu. Tetapi bronkitis kronik terus kembali atau tidak hilang sama sekali. Ini hampir selalu disebabkan oleh merokok.

Bronkitis akut

Untuk mengatasi bronkitis akut, anda boleh memulakan dengan langkah-langkah asas berikut:

 • Minum banyak cecair, terutamanya air. Cuba lapan hingga 12 gelas sehari untuk membantu mengurangkan lendir dan mengurangkan batuk. Sekiranya anda mengalami kegagalan buah pinggang atau jantung, doktor anda biasanya akan menghadkan cecair yang anda minum.
 • Dapatkan rehat yang banyak.
 • Ambil ubat penghilang rasa sakit bebas dengan ibuprofen (Advil, Motrin), naproxen (Aleve), atau aspirin untuk menghilangkan rasa sakit. (Jangan berikan aspirin kepada kanak-kanak.)
 • Baca label amaran dan berbincang dengan doktor anda sebelum meminumnya jika anda menghidap ulser perut atau penyakit buah pinggang. Anda juga boleh menggunakan acetaminophen (Tylenol) untuk melegakan kesakitan dan demam.

Bronkitis kronik

Bronkitis kronik adalah keradangan bronkus jangka panjang dan biasa berlaku pada perokok.

Selain berhenti merokok, anda juga dapat mulai membuat perubahan gaya hidup, fokus pada pernafasan, dan melakukan yang terbaik agar tidak terkena selesema atau selesema. Beberapa perkara yang perlu difikirkan dan dilakukan adalah seperti berikut:

 • Diet, makan banyak buah-buahan, sayur-sayuran, dan biji-bijian. Anda juga boleh makan daging rendah lemak, ayam, ikan, dan produk tenusu rendah lemak atau tanpa lemak.
 • Bersenam, bersama dengan diet yang baik, berat badan anda akan terkawal. Ini adalah masalah besar, kerana berat badan lebih sukar untuk bernafas.
 • Cubalah untuk mengelakkan selesema dan selesema, lakukan yang terbaik untuk menjauhkan diri dari orang yang demam atau selesema, dan basuh tangan anda dengan kerap. Dapatkan suntikan selesema tahunan.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baikdi sini!