Kesihatan

Kulit gatal akibat gigitan tungau, mengenali ciri, kesan dan cara menanganinya

Adakah anda tiba-tiba merasa gatal dan ruam merah muncul di kulit anda? Ia mungkin disebabkan oleh gigitan hama. Gigitan tungau boleh berlaku di mana sahaja pada kulit, dan kerana tungau sangat kecil, kita cenderung tidak menyedari bahawa kita telah digigit.

Selain menyebabkan gatal, gigitan tungau juga boleh menyebabkan beberapa kesan lain yang sangat tidak selesa bagi kita selama beberapa minggu.

Untuk mengetahui lebih banyak maklumat mengenai tungau dan gigitannya, mari kita lihat ulasannya di bawah!

Apa itu tungau?

Tungau adalah istilah yang biasa digunakan untuk merujuk kepada sekumpulan organisma seperti serangga. Sebahagian daripada mereka menggigit atau menyebabkan kerengsaan pada manusia.

Tungau sukar dikesan kerana ukurannya yang kecil. Arthropoda mikroskopik ini dianggarkan berukuran hanya 1/4 hingga 1/3 milimeter. Anda hanya dapat melihat tungau di bawah mikroskop, sebenarnya mereka kelihatan seperti makhluk labah-labah putih kecil.

Tungau lelaki boleh hidup lebih dari sebulan, sementara hama betina dapat hidup hingga 90 hari. Semasa mendarat, tungau meninggalkan kulit dan kotoran yang juga boleh mencetuskan alergi dan gatal-gatal yang membuat kita tidak berhenti menggaru.

Terdapat beberapa tungau yang boleh menyebabkan alahan pada manusia, seperti:

  • Chigger
  • Tungau habuk rumah
  • Sarcoptes scabiei
  • Demodex

Tungau jenis ini adalah yang paling biasa dan menyebabkan kegatalan. Terdapat juga beberapa tungau lain yang juga boleh menyebabkan gatal atau membuat kulit kering dan biasanya dialami oleh mereka yang menjaga kebun atau ternakan seperti tungau burung, tungau tikus, tungau babi, dan tungau jerami.

Ilustrasi tungau. Foto www.pixabay.com

Tanda gigitan hama

Gigitan tungau. Foto www.pixabay.com

Gigitan tungau sering sukar dikenali. Anda mungkin tidak akan merasakan gigitan sehingga ia berlaku, dan mungkin menyebabkan rasa tidak selesa. Sementara itu, gejala yang anda rasakan akan berbeza-beza bergantung pada tungau yang menggigit anda.

Terdapat beberapa sifat umum yang dapat membantu anda mengenal pasti gigitan tungau, seperti:

  • Tanda seperti merah dan ruam pada kulit
  • Benjolan kecil muncul yang boleh menjadi keras dan meradang
  • Kerengsaan, gatal-gatal, dan sakit di dekat tanda ruam, atau lebam
  • Kulit bengkak atau melepuh berhampiran gigitan

Selain itu, gigitan tungau juga boleh menyebabkan reaksi alahan. Reaksi alergi ini sendiri adalah biasa, anda mungkin merasa sesak, batuk, dan sakit dada kerana alahan tungau.

Kesan gigitan hama

Gigitan tungau bukan sahaja menyebabkan gatal tetapi terdapat pelbagai kesan lain yang disebabkan oleh gigitan tungau. Kesan ini juga berbeza-beza bergantung pada spesies tungau yang menggigit anda.

1. Jangkitan dan demam

Jangkitan dan demam adalah kesan gigitan Chiggers tungan. Tungau yang satu ini biasanya menggigit anda di beberapa bahagian badan seperti pinggang, ketiak, dan pergelangan tangan kita.

Gigitan itu akan menjadi lebam merah dalam sehari, dan bekas luka ini akhirnya mengeras dan meradang. Cuba jangan menggaru secara berlebihan untuk mengelakkan jangkitan.

2. Kudis

Sarcoptes scabiei boleh memberi anda kudis, dengan gatal merah dan berair. Gatal yang berkaitan dengan kudis sering teruk dan boleh bertambah teruk pada waktu malam. Kudis memerlukan rawatan perubatan, jadi penting untuk berjumpa doktor.

3. Masalah kulit

Berdasarkan hasil kajian, tungau demodex dapat menyumbang atau memburukkan keadaan kulit wajah yang ada, seperti kulit gatal atau bersisik, kemerahan pada kulit, peningkatan kepekaan kulit, sensasi terbakar pada kulit, dan kulit terasa kasar seperti kertas pasir.

4. Gangguan pernafasan

Kita boleh mengalami masalah pernafasan akibat tungau debu rumah, ini juga merupakan penyebab masalah asma yang paling biasa dialami oleh anak kecil. Biasanya gangguan pernafasan ini adalah kesan udara yang telah tercemar oleh tungau debu dan tungau debu.

Tungau debu mati juga boleh menyebabkan reaksi alahan.

Baca juga: Kulit Gatal seperti Membakar Boleh Menyakitkan Ekzema, Kenali Sebabnya

Cara mengatasi gigitan tungau

Terdapat pelbagai cara yang boleh anda lakukan apabila digigit tungau. Cara pertama adalah dengan mengawal tungau supaya kesan gigitannya menjadi kurang dan teruk. Di samping itu, doktor biasanya akan menetapkan ubat berikut:

1. Antihistamin

Bahan kimia dalam ubat ini berfungsi dengan menyekat histamin, yang dilepaskan apabila sistem imun anda menghadapi alergen. Ubat ini melegakan gatal, bersin dan hidung berair.

Antihistamin dikelaskan sebagai ubat OTC, yang bermaksud anda boleh membelinya secara bebas tanpa preskripsi doktor. Beberapa antihistamin bebas, seperti fexofenadine, loratadine, cetirizine, dan sirap untuk kanak-kanak.

2. Kortikosteroid

Diberikan sebagai semburan hidung dapat mengurangkan keradangan dan mengawal gejala demam. Ubat ini termasuk fluticasone propionate, mometasone furoate, triamcinolone, ciclesonide. Dos dan kesan sampingan kortikosteroid hidung juga agak rendah berbanding dengan jenis oral.

3. Dekongestan

Dekongestan dapat membantu mengecutkan tisu bengkak di saluran hidung dan memudahkan pernafasan melalui hidung. Beberapa tablet alergi tanpa ubat menggabungkan antihistamin dengan dekongestan.

Walau bagaimanapun, ubat ini tidak boleh digunakan secara sewenang-wenang kerana boleh meningkatkan tekanan darah tinggi dan tidak boleh diambil jika anda mempunyai tekanan darah tinggi, glaukoma, atau penyakit kardiovaskular.

Selain dalam bentuk tablet, dekongestan juga digunakan sebagai penyembur hidung, dan dapat mengurangkan alergi dengan berkesan. Namun, penggunaan selama lebih dari tiga hari berturut-turut dapat membuat hidung tersumbat.

4. Ubat preskripsi

Doktor anda juga boleh menetapkan ubat seperti antagonis reseptor leukotriena oral dan kortikosteroid hidung.

5. Krim Permethrin

Ubat ini dalam bentuk ubat topikal yang tergolong dalam kelas antiparasit. Permethrin yang boleh anda gunakan untuk merawat kudis. Cara ubat ini berfungsi adalah dengan memusnahkan sel-sel parasit sehingga berkesan dalam membunuh tungau.

6. Minyak pokok teh

Minyak pati ini dipercayai dapat merawat dan membunuh tungau demodex. Anda hanya menggosoknya pada kulit kepala.

Sekiranya kerengsaan akibat gigitan hama tidak bertambah dalam beberapa minggu. Anda harus segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan selanjutnya.

Menjaga kebersihan persekitaran adalah salah satu faktor yang dapat mengelakkan kita digigit tungau.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.