Kesihatan

Ini adalah makanan yang menyebabkan sista yang harus anda hindari

Cyst adalah keadaan yang dicirikan oleh benjolan yang berisi cecair, udara, atau bahan. Kista boleh disebabkan oleh beberapa faktor, salah satunya adalah jangkitan. Namun, adakah makanan yang boleh menyebabkan kista?

Baca juga: Makanan untuk Mengelakkan Kista Payudara, Wanita Harus Tahu!

Apa itu sista?

Seperti yang diketahui bahawa kista adalah gumpalan seperti kantung tisu membran yang dipenuhi dengan cecair, udara, atau pepejal. Kista boleh muncul di mana sahaja di badan atau di bawah kulit. Kista boleh menjadi sangat kecil hingga besar.

Sebilangan besar kista adalah jinak atau bukan barah. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, kista juga boleh menjadi barah atau prakanker. Anda perlu tahu bahawa kista bukanlah bahagian normal tisu di mana ia berada.

Kista mempunyai membran yang berbeza dan dipisahkan dari tisu bersebelahan. Terdapat beberapa jenis sista, salah satu kista yang paling biasa adalah sista ovari.

Sebelum mengetahui makanan yang menyebabkan sista, ketahui terlebih dahulu gejalanya

Tanda dan gejala sista bergantung kepada jenis sista. Dalam kebanyakan kes, gejala utama adalah benjolan yang tidak normal, terutamanya ketika kista berada di bawah kulit.

Kista dalaman, seperti di ginjal atau hati, tidak selalu menyebabkan gejala dan mungkin tidak dapat dilihat sehingga ujian pencitraan seperti: pengimejan resonans magnetik (MRI) atau tomografi berkomputer (CT Scan) mengesannya.

Apabila kista berkembang di otak, ia boleh menyebabkan gejala tertentu, seperti sakit kepala. Sementara itu, jika sista berlaku di payudara, kadang-kadang ini boleh menyebabkan kesakitan.

Penyebab sista

Kista boleh berlaku di mana sahaja di badan. Selalunya sista disebabkan oleh jangkitan. Adapun beberapa penyebab lain dari kista yang perlu diketahui termasuk:

  • Ketumbuhan
  • Faktor genetik
  • Keabnormalan dalam perkembangan embrio
  • Keabnormalan sel
  • Keadaan keradangan kronik
  • Penyumbatan yang berlaku di saluran dalam badan yang menyebabkan penumpukan cecair
  • Parasit
  • Kecederaan yang merosakkan saluran darah

Baca juga: Agar tidak menjadi lebih teruk, jauhi makanan pantang Endometriosis ini!

Adakah terdapat makanan yang boleh menjadi faktor penyebab kista?

Pada dasarnya, tidak ada makanan yang secara langsung berkaitan dengan kejadian sista. Walau bagaimanapun, diet tertentu boleh mempengaruhi perkembangannya.

Sebagai contoh, dalam kes sista ovari, pengambilan nutrien boleh mempengaruhi fungsi ovari dan hormon yang mengatur sistem pembiakan.

Di samping itu, diet juga berperanan dalam menangani sindrom ovari polikistik (PCOS), yang merupakan sindrom klinikal yang dicirikan oleh kegemukan, haid tidak teratur, tahap hormon tidak normal, dan pembentukan sista pelbagai pada ovari.

Apakah faktor makanan atau minuman yang menyebabkan kista perlu dielakkan?

Seperti yang telah dijelaskan bahawa makanan tidak berkaitan langsung dengan menyebabkan kista. Namun, ada makanan tertentu yang dikatakan dapat mengurangkan risiko keparahan sista dan ada yang harus dielakkan.

Terdapat beberapa faktor makanan yang menyebabkan kista yang harus dielakkan oleh penghidap sista, termasuk:

1. Daging merah

Dipetik dari halaman Sains Langsung, bukti awal menunjukkan bahawa diet tertentu boleh meningkatkan risiko terkena sista ovari. Oleh itu, faktor makanan yang menyebabkan sista ini perlu dielakkan.

Sebagai contoh, daging merah dan keju dapat meningkatkan risiko jenis sista ovari tertentu. Sementara itu, pengambilan sayur-sayuran hijau mempunyai kesan perlindungan. Menurut kajian yang diterbitkan di Jurnal Obstetrik, Ginekologi dan Biologi Reproduktif Eropah.

2. Karbohidrat dan makanan yang diproses

Karbohidrat atau makanan yang diproses seperti roti putih, kentang, makanan yang diperbuat daripada tepung putih, pastri, mufin, atau makanan manis juga harus dielakkan.

Ini kerana makanan ini dapat menyumbang kepada ketahanan insulin, yang boleh memberi kesan jika anda mempunyai PCOS.

Daripada memakan makanan ini, anda harus makan makanan yang tinggi serat, protein tanpa lemak, dan makanan anti-radang, seperti tomato.

3. Makanan dengan kandungan garam yang tinggi

Makanan dengan kandungan garam yang tinggi juga harus terhad dalam penggunaan jika anda memilikinya penyakit buah pinggang polikistik (PKD). PKD adalah keadaan yang menyebabkan kista terbentuk di buah pinggang.

Mengambil terlalu banyak natrium dapat meningkatkan tekanan darah. Bagi penghidap PKD, tekanan darah tinggi dapat mempercepat perkembangan penyakit dan meningkatkan risiko kerosakan buah pinggang.

4. Minuman Berkafein

Selain makanan, penghidap kista tertentu juga harus menghindari minuman berkafein. Contohnya, dalam kes sista payudara. Kafein sendiri sebenarnya tidak menyebabkan kista payudara dan tidak ada bukti yang menunjukkan kaitan antara kafein dan barah payudara.

Namun, sebilangan wanita melaporkan bahawa gejala sakit payudara mereda ketika mereka berhenti mengambil kafein atau mengurangkan jumlah kafein yang dimakan.

Itulah beberapa maklumat mengenai makanan yang menyebabkan sista yang harus dielakkan. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai sista, jangan ragu untuk berjumpa doktor, okey?

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!