Kesihatan

Mesti tahu! Ini adalah pelbagai penyebab mata merah dan berair yang mudah

Matau merah dan berairIni boleh menjadi tanda bahawa mata anda bersentuhan dengan bahan yang menyebabkan keradangan. Keadaan ini juga boleh menjadi tanda sekiranya mata anda mengalami alahan.

Beberapa bahan yang boleh menyebabkan mata menjadi merah dan berair adalah virus, bakteria, debu hingga debunga. Pada sesetengah orang yang mempunyai alahan, bahan ini dikenali sebagai alergen.

Baca Juga: Diet Makanan Mentah Boleh Membuat Anda Lebih Sihat, Tetapi Adakah Terdapat Risiko?

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai penyebab mata merah dan berair, anda harus merujuk kepada maklumat yang dikumpulkan dari sumber berikut:

Mata merah dan berair kerana konjungtivitis alergi

Konjungtivitis alergi adalah tindak balas imun yang merugikan yang berlaku ketika mata bersentuhan atau bersentuhan dengan bahan yang menyebabkan kerengsaan mata.

Bahan ini dikenali sebagai alergen. Alergen boleh menjadi asap, debunga atau habuk. Biasanya kekebalan tubuh berperanan melawan bakteria dan virus, tetapi apabila kekebalan tubuh secara keliru mengenali alergen sebagai bahan berbahaya, sistem kekebalan tubuh akan membuat bahan untuk melawan alergen walaupun kesannya boleh memudaratkan tubuh.

Ini boleh menyebabkan gejala seperti mata gatal, merah dan berair.

Mata kering

Keadaan ini boleh berlaku apabila badan anda tidak mengeluarkan air mata yang mencukupi kerana keadaan perubatan tertentu, perubahan hormon atau ubat-ubatan.

Air mata diperlukan kerana berfungsi melincirkan mata dan memberi khasiat kepada mata. Sekiranya air mata tidak dapat melakukan ini, mata anda boleh menjadi jengkel dan meradang. Ini boleh menyebabkan kemerahan dan mata berair.

Mata merah dan berair kerana blepharitis

Blepharitis adalah keadaan yang menyebabkan keradangan kelopak mata sebagai tindak balas terhadap antigen yang dihasilkan oleh bakteria staphylococcal dan mungkin tungau kelopak mata.

Walaupun tidak menular, mata boleh menyakitkan dan menyebabkan mata kemerahan dan berair.

Penyumbatan kelenjar minyak di mata

Kelenjar kecil di pinggir kelopak mata disebut kelenjar meibomian, menghasilkan minyak untuk kesihatan mata, yang merupakan minyak yang dihasilkan untuk mengelakkan mata kering terlalu cepat.

Tetapi jika saluran ini tersekat, dan minyak tidak dihasilkan dengan betul, mata akan mudah marah dan berair.

Masalah kelopak mata

Kelopak mata seperti pengelap pada kereta. Apabila anda berkedip, dia akan menyebarkan air mata ke seluruh permukaan mata dan memberikan kelembapan tambahan.

Dalam beberapa kes, fungsi ini tidak dapat berfungsi dengan baik, kelopak mata akan melipat ke dalam sehingga bulu mata tumbuh ke arah mata, keadaan ini disebut entropion.

Terdapat juga keadaan yang disebut ectropion, iaitu ketika kelopak mata melengkung ke luar dan mencegah kelopak mata sampai ke seluruh mata ketika berkelip.

Kedua-dua perkara di atas boleh menyebabkan mata anda menjadi merah dan berair. Untuk memperbaikinya, biasanya anda memerlukan pembedahan untuk memperbaikinya secara kekal.

Menggaru mata

Debu, pasir dan kanta lekap boleh menyebabkan calar pada bahagian luar bola mata anda yang disebut kornea. Sekiranya ini berlaku, mata anda akan menyiram, sakit, dan kelihatan merah dan sensitif terhadap cahaya.

Keadaan ini biasanya akan sembuh dalam satu atau dua hari. Namun, anda mungkin memerlukan rawatan untuk mencegah jangkitan.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!