Kesihatan

Jenis Luka Bakar dan Cara Rawatan yang Betul

Luka bakar adalah salah satu bentuk kecederaan yang paling biasa dalam kehidupan seharian. Anda boleh mengalami luka ini kerana terdedah kepada cecair panas, pendedahan cahaya matahari dan pelbagai sumber haba yang lain.

Tetapi tahukah anda bahawa luka bakar sebenarnya terbahagi kepada beberapa jenis? Ya, pelbagai jenis, pelbagai cara untuk merawatnya. Mari lihat lebih banyak maklumat!

Apa itu luka bakar?

Luka bakar adalah keadaan yang dicirikan oleh kerosakan kulit yang teruk yang menyebabkan sel kulit yang terkena mati. Anda akan merasakan sensasi terbakar apabila anda mengalami ini.

Kebanyakan orang cepat sembuh setelah mengalami kecederaan. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, kecederaan yang berkaitan dengan panas ini mesti ditangani dengan serius untuk mengelakkan komplikasi dan kematian.

Jenis-jenis luka bakar

1. Tahap pertama

Jenis luka ini adalah luka yang paling sedikit merosakkan tisu kulit berbanding dengan jenis lain. Pada jenis luka ini, luka adalah kulit terluar sehingga sering disebut sebagai luka kecil. Luka jenis ini dicirikan oleh:

 • Kemerahan muncul
 • Bengkak
 • Keradangan ringan
 • Sakit
 • Kulit menjadi kering dan mengelupas ketika luka sembuh

Sekiranya anda mengalami luka bakar jenis ini, jangan risau kerana biasanya luka jenis ini dapat sembuh dalam 7-10 hari tanpa meninggalkan bekas luka atau tisu parut. Luka jenis ini akan hilang bersama dengan kulit yang mengelupas.

Cara merawat luka bakar darjah satu

Luka bakar jenis ini boleh dirawat di rumah sehingga sembuh. Semakin cepat anda merawat luka di kulit anda, semakin cepat luka akan sembuh. Untuk melakukan ini, berikut adalah langkah-langkah yang perlu anda lakukan:

 • Rendam luka dalam air sejuk selama lima minit atau lebih
 • Untuk mengurangkan kesakitan, anda boleh mengambil ubat analgesik seperti ibuprofen atau acetaminophen
 • Keringkan luka dan sapukan gel atau krim lidokain (anestetik) dan lidah buaya untuk menenangkan kulit
 • Gunakan juga salap antibiotik dan kain kasa untuk melindungi kawasan yang cedera

Tetapi perlu diingat bahawa anda perlu berjumpa doktor sekiranya luka yang anda alami besar dan berada di kawasan muka atau sendi. Contohnya, seperti pergelangan kaki, bahu, siku, lengan bawah, kaki dan tulang belakang.

Amaran penting

Elakkan menggunakan ais batu untuk merawat luka bakar tahap pertama. Ini hanya akan menjadikan luka lebih teruk.

Anda juga harus memastikan agar tidak menggunakan kapas di kawasan luka. Ini kerana serat kecil di kapas dapat melekat pada kecederaan dan meningkatkan risiko jangkitan.

Di samping itu, elakkan juga rawatan dengan bahan-bahan dapur seperti mentega dan telur kerana kaedah ini tidak terbukti berkesan.

Baca juga: Komplikasi Luka Bakar yang Perlu Diperhatikan: Jangkitan hingga Kemurungan!

2. Tahap kedua

Perhatikan jenis luka bakar untuk mencari rawatan yang tepat. Foto: Shutterstock.com

Luka bakar tahap kedua adalah jenis kecederaan yang lebih serius kerana kerosakannya dapat menembusi lapisan atas kulit. Luka jenis ini akan menyebabkan kulit melepuh, menjadi sangat merah dan rasa sakitnya lebih teruk.

Luka jenis ini dicirikan oleh kulit terbuka, kelihatan basah dan lembut. Tetapi lama-kelamaan, tisu kulit yang disebut fibrinous exudate akan terbentuk di atas luka.

Tekstur luka ini sebahagiannya basah dan sebahagiannya kering sehingga anda harus benar-benar menjaga kebersihan kawasan luka. Gunakan kain kasa untuk mengelakkan luka menjadi kotor dan jangkitan, ya. Menggunakan kain kasa juga dapat membantu luka sembuh lebih cepat.

Rata-rata, luka bakar tahap kedua memerlukan dua hingga tiga minggu untuk sembuh. Luka boleh sembuh tanpa meninggalkan parut tetapi sering berubah pigmen warna kulit.

Cara merawat luka bakar darjah kedua

Sekiranya anda mengalami luka bakar jenis ini tetapi masih dalam kategori ringan, anda boleh melakukan rawatan di rumah dengan cara berikut:

 • Rendam kulit yang terbakar dalam air sejuk selama 15 minit atau lebih
 • Segera ambil ubat penahan sakit seperti ibuprofen atau acetaminophen
 • Sapukan krim antibiotik untuk merawat lepuh

Sekiranya anda mengalami kecederaan pada muka, tangan, pangkal paha, atau kaki, segera dapatkan bantuan perubatan. Anda juga perlu berjumpa doktor sekiranya luka yang anda alami cukup besar. Doktor anda mungkin memberikan rawatan khas mengikut keadaan anda.

Amaran penting

Seperti luka bakar tahap pertama, anda tidak boleh menggunakan kapas di bahagian yang terbakar.

Ini boleh menyebabkan jangkitan kerana serat lembut dari kapas dapat melekat dan kekal di luka. Anda juga harus mengelakkan langkah rawatan yang belum diuji secara klinikal.

Baca juga: Ucapkan Selamat Tinggal kepada Parut, berikut cara menyingkirkannya

3. Tahap ketiga

Jenis kecederaan ini adalah yang paling teruk. Apabila terkena luka seperti ini, anda akan mengalami kerosakan pada kulit dan semua lapisan kulit.

Malah kecederaan seperti ini boleh merosakkan lapisan kulit pada saraf sehingga anda tidak akan mengalami kesakitan. Jenis luka ini boleh dicirikan oleh:

 • Penampilan putih seperti lilin
 • bakar
 • Kulit terdedah, berwarna coklat gelap dan tekstur kasar
 • Lepuh

Sekiranya dilakukan tanpa pembedahan, rawatan luka jenis ini akan meninggalkan bekas luka dan berisiko mencetuskan kontraksi pada otot. Kontraksi akan menyebabkan kekakuan pada tisu badan yang harus lembut dan lentur.

Cara merawat luka bakar darjah tiga

Jenis luka ini tidak dapat diubati sendiri. Anda memerlukan pakar perubatan untuk menyembuhkan dan merawat luka bakar tahap ketiga. Pilihan pembedahan mungkin ditawarkan oleh profesional perubatan untuk memperbaiki kulit yang rosak akibat luka bakar.

Amaran penting

Jangan sekali-kali cuba merawat sendiri jenis luka bakar ini. Segera hubungi bahagian kecemasan sekiranya anda mengalami luka bakar tahap ketiga. Pastikan tidak ada pakaian atau benda yang tersekat pada luka!

Sumber haba yang boleh menyebabkan kecederaan

Terdapat banyak sumber haba yang berpotensi menyebabkan kecederaan pada badan anda. Berikut adalah sumber haba yang boleh mencederakan kulit anda jika bersentuhan:

 • Termal

Termal merujuk kepada api, percikan api, cairan panas, atau benda panas, seperti kuali, seterika, atau perkakas yang dipanaskan.

 • Bahan Kimia

Sebilangan bahan kimia juga boleh menyebabkan sensasi panas dan luka pada kulit. Seperti klorin, amonia, peluntur, asid sulfurik, atau cecair pembersih yang kuat.

 • Elektrik

Apabila badan bersentuhan dengan arus elektrik, kulit boleh cedera. Penyebab terbakar elektrik yang paling biasa adalah apabila penghidap bersentuhan dengan wayar mengelupas. Apabila elektrik mengalir ke seluruh badan anda, anda juga berpotensi mengalami kecederaan di seluruh badan.

 • Sinaran

Pesakit barah yang menjalani terapi radiasi mungkin mengalami luka bakar akibat radiasi. Sinaran bertenaga tinggi digunakan untuk mengecilkan atau membunuh sel barah. Sekiranya anda sering mendapat rawatan radiasi, sel-sel kulit badan berpotensi untuk cedera.

Potensi komplikasi akibat luka bakar

Berbanding dengan luka tahap pertama dan kedua, luka tahap ketiga mempunyai risiko komplikasi yang paling besar.

Komplikasi yang boleh berlaku adalah jangkitan, kehilangan darah, dan kejutan, yang sering menjadi penyebab kematian. Namun, pada masa yang sama, semua luka bakar membawa risiko jangkitan kerana bakteria dapat memasuki kulit yang rosak.

Selain itu, tetanus juga mungkin terjadi pada semua peringkat luka.

Tetanus adalah jangkitan bakteria pada kulit. Ini boleh mempengaruhi sistem saraf, yang akhirnya boleh menyebabkan masalah pengecutan otot. Inilah sebabnya mengapa penting untuk melakukan suntikan untuk vaksin tetanus setiap 10 tahun untuk mencegah kemungkinan jangkitan.

Kecederaan teruk juga membawa risiko hipotermia dan hipovolemia. Hipotermia adalah keadaan apabila suhu badan terlalu rendah. Manakala hipovolemia adalah keadaan ketika jumlah darah rendah.

Cara mencegah luka bakar

Sebilangan besar kes kecederaan berkaitan dengan panas berlaku di rumah. Oleh itu, untuk mengelakkan ini, anda boleh menggunakan perkara berikut:

 • Jauhkan anak-anak dari dapur semasa memasak
 • Gunakan alat pengesan asap
 • Ujian pengesan asap sebulan sekali
 • Sentiasa pastikan pemetik api selamat semasa tidak digunakan
 • Periksa dan buang kabel kuasa yang mempunyai wayar yang terkelupas
 • Jauhkan bahan kimia dari jangkauan isi rumah
 • Sentiasa memakai sarung tangan semasa menggunakan bahan kimia
 • Gunakan pelindung matahari setiap hari dan elakkan berada di bawah sinar matahari dalam cuaca panas

Sekiranya anda mengalami luka bakar, ingatlah untuk selalu merawatnya dengan segera. Ini dapat membuat anda pulih dengan cepat dan bebas dari parut.

Mulai sekarang, tingkatkan kesedaran anda mengenai objek panas atau bahan kimia untuk mengelakkan luka bakar, baik yang ringan maupun yang teruk, ya!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.