Kesihatan

Vena yang Menonjol Boleh Disebabkan Oleh Pelbagai Faktor, Bolehkah Ia Diubati?

Penyebab pembengkakan urat boleh disebabkan oleh beberapa faktor, mulai dari meningkatnya usia hingga keadaan perubatan tertentu. Kemudian, adakah urat yang menonjol berbahaya?

Anda perlu tahu bahawa urat (saluran darah) mempunyai injap yang berfungsi sebagai penutupan sehala untuk mengelakkan darah mengalir ke belakang ketika bergerak naik ke kaki.

Vena yang menonjol dapat terjadi apabila injap tidak berfungsi dengan baik, menyebabkan darah mengumpul dan membesar vena.

Baca juga: Trombosis Vena Dalam (DVT)

Faktor yang menyebabkan urat menonjol

Vena yang menonjol atau urat yang menonjol boleh disebabkan oleh beberapa keadaan. Berikut adalah faktor yang menyebabkan pembengkakan urat yang perlu diketahui.

1. Penuaan

Faktor pertama yang menyebabkan urat menonjol adalah usia. Dengan bertambahnya usia, kulit boleh menjadi lebih nipis dan keanjalan kulit juga dapat berkurang, ini dapat menjadikan urat atau saluran darah lebih kelihatan.

Bukan hanya itu, peningkatan usia juga boleh mempengaruhi injap pada saluran darah menjadi lemah. Ini boleh menyebabkan darah mengumpul di vena untuk jangka masa yang panjang, yang boleh menyebabkan pembesaran urat.

2. Badan kurus

Badan yang terlalu kurus juga boleh menjadi faktor pembuluh darah yang menonjol. Kerana, lapisan lemak yang terlalu sedikit dapat membuat saluran darah lebih menonjol dan kelihatan.

3. Kehamilan

Kehamilan dapat meningkatkan jumlah darah dalam badan, tetapi aliran darah dari kaki ke pelvis dapat dikurangkan. Pengurangan aliran darah dari kaki boleh menyebabkan urat membengkak atau lebih menonjol di kaki.

4. Sukan

Semasa anda bersenam, tekanan darah anda dapat meningkat dan saluran darah anda dapat mendekati kulit anda. Apabila tekanan darah kembali normal, saluran darah juga tidak kelihatan lagi.

Bukan hanya itu, senaman yang berat seperti mengangkat berat juga boleh menyebabkan otot menonjol. Mengangkat berat dapat membina otot, tetapi latihan ini juga memberi tekanan pada saluran darah. Akibatnya, urat menjadi lebih kelihatan.

Pada dasarnya, mengangkat berat tidak secara langsung mempengaruhi saluran darah. Walau bagaimanapun, ia mempengaruhi otot-otot di sekitarnya, dan peningkatan jisim dan kepadatan otot menjadikan urat atau saluran darah membengkak.

5. Vena varikos

Urat varikos lebih kerap terjadi pada kaki berbanding tangan. Dipetik dari perkhidmatan kesihatan Kebangsaan (NHS), urat varikos biasanya disebabkan oleh dinding dan injap urat yang lemah.

Sebagaimana diketahui bahawa di urat terdapat injap sehala untuk mengalirkan darah, dan tutup lagi untuk mengelakkan darah mengalir ke belakang.

Kadang-kadang, dinding saluran darah menjadi tegang atau kehilangan keanjalannya, menyebabkan injap menjadi lemah.

Sekiranya injap tidak berfungsi dengan baik, ini boleh menyebabkan darah mengalir ke belakang. Apabila ini berlaku, darah dapat berkumpul di urat dan menyebabkan urat atau urat melebar.

Baca juga: Vena varikos membuat anda tidak selesa? Berikut adalah Pelbagai Pilihan Rawatan

6. Keadaan perubatan tertentu

Berdasarkan Garis KesihatanTerdapat beberapa penyebab vena yang menonjol di tangan, termasuk:

 • Phlebitis: Sekiranya jangkitan di tangan, trauma, atau penyakit autoimun menyebabkan keradangan urat, urat boleh membengkak
 • Trombophlebitis dangkal: Trombophlebitis superfisial adalah keradangan pada urat dangkal (phlebitis) yang disebabkan oleh pembekuan darah (trombus)
 • Trombosis urat dalam (DVT): Urat-urat yang menonjol di tangan juga boleh disebabkan oleh gumpalan darah atau gumpalan jauh di dalam urat lengan

Adakah pembengkakan urat berbahaya?

Seperti yang telah dijelaskan bahawa terdapat beberapa faktor yang menyebabkan urat menonjol. Dalam beberapa kes, urat yang menonjol mungkin tidak berbahaya atau tidak mempengaruhi peredaran darah.

Walau bagaimanapun, menurut Tahap Kesihatan, dalam beberapa kes, pembuluh darah yang membonjol juga dapat menjadi gejala keadaan yang lebih serius, seperti gumpalan darah, tumor, atau jangkitan dan ini harus diperhatikan.

Rawatan perubatan juga harus dilakukan dengan segera sekiranya urat yang menonjol disertai dengan gejala tertentu, seperti:

 • Pendarahan di saluran darah
 • Perubahan saluran darah, seperti saluran darah menjadi merah, bengkak, sakit atau panas ketika disentuh
 • Perubahan warna atau tekstur kulit
 • Kemunculan ruam pada kulit
 • Vena varikos yang menyakitkan atau disertai dengan gejala lain

Bolehkah urat yang menonjol dirawat?

Rawatan untuk membengkak urat bergantung kepada penyebabnya. Sekiranya terdapat urat yang menonjol di tangan, pilihan rawatan adalah serupa dengan rawatan urat varikos, termasuk:

 • Skleroterapi: Proses menyuntik larutan kimia ke urat yang terkena
 • Terapi ablasi endovenous: Juga dikenali sebagai terapi laser, prosedur ini dilakukan pada urat yang lebih kecil. Prosedur ini menggunakan gelombang cahaya atau radio yang diperkuat untuk menutup saluran darah
 • Flebektomi ambulatori: Prosedur ini dilakukan untuk menghilangkan urat yang terkena melalui sayatan kecil. Ia juga melibatkan anestesia tempatan

Sementara itu, jika penyebab vena yang menonjol disebabkan oleh keadaan perubatan tertentu. Rawatan akan disesuaikan dengan keadaan perubatan yang mendasari.

Itulah beberapa maklumat mengenai penyebab vena yang menonjol. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai keadaan ini, jangan ragu untuk berjumpa doktor, OK!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!