Kesihatan

Suara Whooping di Hati, Adakah Berbahaya?

Bunyi deringan di jantung boleh disebabkan oleh beberapa faktor. Keadaan ini boleh berlaku pada kanak-kanak dan orang dewasa. Adakah bunyi jantung berpusing berbahaya? Apakah gejala yang boleh disebabkan? Dapatkan maklumat lanjut di sini.

Baca juga: Awas! Ini adalah 7 Komplikasi Kerana Hipertensi yang Perlu Diperhatikan

Kenali bunyi deringan di hati

Suara berdenyut di hati (gumaman jantung atau gumam jantung) adalah suara yang dikeluarkan oleh darah bergelora di atau dekat jantung. Bunyi ini boleh terdengar seperti bunyi whirring atau whistling. Doktor dapat mendengar bunyi ini melalui stetoskop.

Denyutan jantung yang normal dapat membuat dua bunyi "lub-dupp" ketika injap jantung ditutup. Murmur jantung boleh berlaku semasa kelahiran atau kongenital. Walau bagaimanapun, keadaan ini juga boleh berlaku di kemudian hari.

Apa yang menyebabkan bunyi dering di jantung?

Punca murmur jantung dapat dikenal pasti mengikut jenisnya. Berikut ini adalah penjelasan lengkap mengenai penyebab kerengsaan jantung.

1. Gumam jantung yang tidak bersalah

Seseorang dengan gumam tidak bersalah mempunyai hati yang normal. Murmur jantung ini secara amnya mempengaruhi bayi yang baru lahir atau kanak-kanak. Gumam tidak bersalah Ia boleh berlaku apabila darah mengalir lebih cepat daripada biasa melalui jantung.

Beberapa keadaan boleh menyebabkan darah mengalir dengan cepat ke jantung, termasuk:

 • Aktiviti fizikal atau sukan
 • Kehamilan
 • Demam
 • Anemia adalah keadaan yang berlaku apabila anda tidak mempunyai sel darah merah yang cukup sihat untuk membawa oksigen ke tisu badan anda
 • Hormon tiroid yang berlebihan (hipertiroidisme)
 • Fasa pertumbuhan pesat, seperti remaja

Selalunya dengan masa, gumam hati yang tidak bersalah boleh pergi dengan sendiri. Lain daripada itu, gumam hati yang tidak bersalah Ia juga dapat bertahan seumur hidup, tetapi tidak menyebabkan masalah kesihatan lebih lanjut.

2. Gumam jantung yang tidak normal

Sebab gumaman jantung yang tidak normal berbeza pada orang dewasa dan kanak-kanak. Pada orang dewasa, murmur jantung jenis ini sering disebabkan oleh masalah pada injap jantung.

Manakala pada kanak-kanak, gumaman jantung yang tidak normal Ia boleh berlaku kerana masalah struktur dengan jantung atau kecacatan jantung kongenital.

Kecacatan jantung kongenital yang boleh menyebabkan gumaman jantung yang tidak normal antara lain adalah:

Terdapat lubang di hati

Bergantung pada ukuran dan lokasi lubang, keadaan ini boleh menjadi serius atau tidak.

Jantung jantung

Keadaan ini berlaku apabila terdapat aliran darah yang tidak normal di antara ruang jantung atau saluran darah.

Masalah injap jantung kongenital

Contohnya, seperti injap yang tidak membenarkan darah yang cukup untuk melewati atau stenosis dan injap yang bocor (regurgitasi).

Pada orang dewasa dan kanak-kanak yang lebih tua, penyebabnya gumaman jantung yang tidak normal boleh merangkumi jangkitan dan keadaan yang mempengaruhi struktur jantung, seperti:

Pengelasan injap

Pengerasan atau penebalan injap ini seperti pada stenosis mitral atau stenosis injap aorta, yang dapat terjadi seiring bertambahnya usia.

Injap boleh menjadi sempit (stenotik), menjadikan darah lebih sukar mengalir melalui jantung dan menyebabkan jantung bergumam.

Endokarditis

Jangkitan lapisan dalam jantung dan injap ini boleh berlaku apabila bakteria atau kuman dari bahagian lain badan menyebar melalui aliran darah dan kemudian melekat pada jantung.

demam reumatik

Demam reumatik adalah keadaan serius yang berlaku apabila jangkitan radang tekak tidak dirawat dengan cepat. Secara kekal, ini boleh mempengaruhi injap jantung dan mengganggu aliran darah normal melalui jantung.

Baca juga: Bolehkah Serangan Jantung Disebabkan oleh Tekanan?

Adakah bunyi jantung berpusing berbahaya?

Berbunyi atau tidak bunyi deringan di jantung bergantung kepada penyebabnya. Berdasarkan Penjagaan Kesihatan Aurora, gumam hati yang tidak bersalah tidak memudaratkan. Selain itu, gumam tidak bersalah bukanlah tanda penyakit jantung.

Manakala, gumaman jantung yang tidak normal adalah keadaan yang perlu diperhatikan dan memerlukan pemeriksaan lebih lanjut untuk menentukan penyebabnya.

Walau bagaimanapun, seseorang harus segera menghubungi doktor jika mereka mengalami gejala tertentu, seperti sakit dada, sesak nafas, keletihan, atau berdebar-debar jantung.

Gejala murmur jantung

Sekiranya berlaku gumam hati yang tidak bersalah, ia mungkin tidak menyebabkan gejala. Sementara itu, bergantung kepada penyebabnya, gumaman jantung yang tidak normal boleh menyebabkan simptom, seperti:

 • Kulit kebiruan, terutama di hujung jari dan bibir
 • Peningkatan berat badan yang berlaku secara tiba-tiba
 • Susah bernafas
 • Batuk kronik
 • Pembesaran jantung
 • Sakit dada
 • Pening

Itulah beberapa maklumat mengenai bunyi deringan di hati. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai keadaan ini, jangan ragu untuk berjumpa doktor, OK!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!