Kesihatan

Minum Susu di Suhoor, Apa Yang Ditambah dan Minus?

Minum susu pada waktu subuh adalah rutin yang banyak dilakukan orang untuk menambah tenaga semasa berpuasa. Harap maklum, agar tidak merasa lemah ketika berpuasa, pemilihan makanan dan minuman pada waktu subuh mestilah tepat.

Namun, makanan atau minuman yang dimakan kadangkala mempunyai kesan sampingan tersendiri, termasuk susu. Nah, untuk mengetahui faedah dan kesan sampingan dari minum susu pada waktu subuh, mari lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Petua untuk Mencegah Asid Perut Meningkat Semasa Berpuasa

Adakah baik minum susu pada waktu subuh?

Dilaporkan dari Berita Perubatan Hari Ini, susu adalah sumber nutrien penting yang baik termasuk kalsium, protein, dan vitamin D. Pelbagai nutrien dalam susu dapat membantu memberi tenaga kepada tubuh untuk bertahan lama berpuasa.

Biasanya, sebilangan orang hanya akan makan sedikit makanan pada waktu subuh. Untuk itu, minum susu pada waktu subuh sangat sesuai dilakukan sebagai penyelesaian untuk memenuhi keperluan protein tubuh.

Adakah terdapat kelebihan dan kekurangan minum susu di suhoor?

Perlu diingat, minum susu pada waktu subuh ternyata mempunyai kelebihan dan kekurangannya sendiri. Oleh itu, anda perlu memilih jenis susu yang sesuai dan sesuai untuk sahur. Beberapa kelebihan dan kekurangan pengambilan susu pada waktu subuh, termasuk yang berikut:

Kelebihan minum susu pada waktu subuh

Kajian terbaru yang diterbitkan dalam Jurnal Pemakanan Klinikal Amerika mendapati bahawa minum susu tanpa lemak pada waktu pagi dapat membantu meningkatkan rasa kenyang. Selain itu, ada manfaat lain dari memakan susu, yaitu:

Sebagai bahan bakar badan

Susu adalah sumber protein yang kaya dengan hanya satu cawan yang mengandungi 8 gram. Protein dalam susu diperlukan untuk banyak fungsi penting tubuh, termasuk pertumbuhan, pengembangan, pembaikan sel, dan pengaturan sistem kekebalan tubuh.

Bukan hanya itu, susu dianggap sebagai protein lengkap yang bermaksud mengandungi semua sembilan asid amino penting yang diperlukan oleh tubuh untuk berfungsi pada tahap optimum.

Protein whey dalam susu juga mengandungi asid amino rantai bercabang yang berfungsi untuk membekalkan bahan bakar untuk tubuh.

Cegah kenaikan berat badan

Ketika berpuasa, sangat mudah untuk menambah berat badan kerana pola makan yang tidak teratur. Dengan mengambil susu pada waktu subuh, anda mempunyai risiko kenaikan berat badan yang rendah kerana anda mendapat jumlah protein yang sesuai dengan keperluan anda.

Kandungan protein yang tinggi dalam susu diketahui dapat membantu anda merasa kenyang dalam jangka masa yang lebih lama dan dapat mencegah makan berlebihan.

Asid linoleat konjugasi dalam susu juga dapat mendorong penurunan berat badan dengan menghalang pengeluaran lemak.

Minimum minum susu pada waktu subuh

Ramai orang mengambil susu tanpa mengalami kesan sampingan. Walau bagaimanapun, orang lain berisiko mengalami reaksi buruk. Sebilangan sisi negatif yang mungkin dialami setelah minum susu pada waktu subuh, seperti:

Intoleransi laktosa

Sebilangan orang tidak menghasilkan enzim laktase, yang menjadikan susu sukar dicerna. Bagi orang yang tidak bertoleransi laktosa, setelah memakan susu boleh menyebabkan kembung atau cirit-birit.

Alahan susu

Alergi susu berbeza dengan intoleransi laktosa. Seseorang yang alah kepada susu akan mengalami reaksi imunologi yang tidak normal di mana sistem imun menghasilkan antibodi alergi, seperti imunoglobulin E.

Pesakit yang mengalami alahan susu biasanya akan mengalami muntah, cirit-birit, gatal-gatal, hingga darah di dalam najis.

Makanan sedap dimakan pada waktu subuh

Susu sangat baik untuk dimakan secara berkala pada waktu subuh. Namun, ingat bahawa susu yang dimakan semasa sahur hanya sebagai pelengkap. Agar puasa dapat berjalan dengan lancar, makanan utama mesti merangkumi beberapa makanan, seperti:

  • Buah-buahan dan sayur-sayuran. Ia sangat penting dimakan semasa berpuasa kerana meningkatkan rasa kenyang dan membantu mencegah sembelit. Buah-buahan dan sayur-sayuran juga mengandungi vitamin, mineral, dan fitokimia yang baik untuk kesihatan.
  • Makanan karbohidrat. Semasa berpuasa, makanan berkarbohidrat berserat tinggi seperti beras perang dan roti gandum boleh dimakan. Ini kerana sebilangan makanan ini memakan masa lebih lama untuk dicerna, yang membantu mengekalkan tahap tenaga.
  • Daging dan alternatifnya. Ayam dan ikan adalah sumber protein yang baik sambil mengehadkan pengambilan lemak. Selain itu, daging juga dapat membantu memperbaiki dan membina tisu badan, serta sistem imun.

Baca juga: Bilakah Mengambil Vitamin Semasa Berpuasa, Semasa Sahur atau Iftar?

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!