Kesihatan

Inilah kelebihan ketumbar untuk jantung yang perlu anda ketahui

Apa faedah ketumbar untuk jantung? Anda mesti mula tertanya-tanya, bukan? Daripada keliru, Ayuh, lihat ulasan berikut.

Jantung adalah organ yang sangat sensitif, dan merawatnya adalah penting. Salah satu makanan terbaik yang boleh anda konsumsi untuk mengekalkan jantung yang sihat adalah ketumbar (Coriandrum Sativum).

Penyelidikan ketumbar untuk kesihatan jantung

Khasiat ketumbar. Sumber Foto: healthline.com

Kajian yang diterbitkan di Jurnal Makanan Tambahan mendapati bahawa ramuan ini memberikan kesan perlindungan terhadap kegagalan jantung.

Penyelidik di Institut Sains dan Penyelidikan Perubatan (HIMSR) Hamdard dan Jamia Millia Islamia University di India melakukan kajian pada tikus untuk melihat kesan terapi dan perlindungan ekstrak ketumbar terhadap kegagalan jantung.

Penyelidikan menyediakan isoproterenol pada tikus untuk menyebabkan kegagalan jantung. Isoproterenol adalah ubat sintetik yang boleh menyebabkan degupan jantung lebih cepat dan peningkatan output jantung.

Hasil kajian menunjukkan bahawa ekstrak ketumbar dapat melindungi jantung secara signifikan dari kegagalan jantung.

Kesan pelindung ketumbar ini dapat dikaitkan dengan kemampuannya untuk meningkatkan fungsi dan kepekaan ventrikel kiri baroreflex, mengurangkan peroksidasi lipid, dan mengatur ekspresi reseptor endotelin.

Berdasarkan hasil kajian, para penyelidik menyimpulkan bahawa memakan ketumbar dapat melindungi jantung dari kerosakan seperti kegagalan jantung.

Mengenai ketumbar

Orang menggunakan ketumbar sebagai penambah rasa untuk sup, salad, kari dan hidangan lain.

Di beberapa tempat di dunia, ketumbar biasanya digunakan sebagai rempah untuk memasak, baik daun ketumbar dan biji ketumbar.

Ketumbar (Coriandrum Sativum) adalah sebahagian daripada keluarga Apiaceae, yang mengandungi 3,700 spesies, termasuk wortel, saderi, dan pasli.

Semua bahagian tanaman boleh dimakan, tetapi orang sering menggunakan daun segar dan biji kering untuk memasak.

Ketumbar juga merupakan sumber antioksidan yang baik. Menggunakan ketumbar untuk makanan dapat mendorong orang untuk menggunakan lebih sedikit garam serta mengurangkan pengambilan natrium.

Manfaat ketumbar untuk kesihatan jantung

Selain menambahkan rasa pada pelbagai hidangan, ketumbar juga menawarkan manfaat kesihatan ketika dimakan, terutama kesihatan jantung.

Di Amerika Syarikat (AS), lebih daripada 610,000 orang mati kerana penyakit jantung setiap tahun. Itu bererti 1 dari setiap 4 kematian disebabkan oleh penyakit jantung.

Namun, berita baiknya ialah memakan makanan yang kaya dengan sayur-sayuran berdaun dapat melindungi jantung. Dan ketumbar adalah salah satu rempah makanan dan sayur-sayuran yang dapat memberi kelebihan kepada kerosakan oksidatif.

Bukti menunjukkan bahawa fitokimia di ketumbar dapat melindungi jantung dari kerosakan oksidatif yang membantu menjaga kesihatan.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa ketumbar dapat menurunkan faktor risiko penyakit jantung, seperti tekanan darah tinggi dan kadar kolesterol LDL (buruk).

Ekstrak ketumbar nampaknya bertindak sebagai diuretik, membantu badan membersihkan natrium dan air yang berlebihan. Ia dapat menurunkan tekanan darah anda kamu tahu.

Beberapa kajian juga menunjukkan bahawa ketumbar dapat membantu menurunkan kolesterol. Satu kajian mendapati bahawa tikus yang diberi biji ketumbar mengalami penurunan kolesterol LDL (buruk) dan peningkatan kolesterol HDL (baik).

Pada populasi yang memakan ketumbar dalam jumlah besar, antara lain rempah-rempah, kadar penyakit jantung cenderung lebih rendah, terutama jika dibandingkan dengan orang yang menggunakan lebih banyak garam dan gula.

Pemakanan dalam ketumbar

Satu cawan ketumbar mentah seberat kira-kira 16 gram (g) memberikan:

 • 3.68 kalori
 • 0,083 gram (g) lemak
 • 0,587 g karbohidrat
 • 0.341 g protein

Ketumbar juga mengandungi vitamin C, provitamin A, dan K, serta sejumlah nutrien lain seperti

 • folat
 • potasium
 • mangan
 • kolin
 • Beta karotena
 • beta-cryptoxanthin
 • lutein
 • zeaxanthin

Ketumbar dalam jus

Menyertakan ketumbar dalam makanan anda adalah cara terbaik untuk menambahkan rasa pada hidangan atau sayur-sayuran tanpa menambahkan kalori, lemak, atau natrium tambahan.

Sekiranya anda ingin terus menggunakan ketumbar, anda boleh menambahkannya dalam jus hijau yang diproses digabungkan dengan buah-buahan / sayur-sayuran segar yang lain.

Persediaan hijau organik yang mengandungi pelbagai sayur-sayuran atau buah-buahan yang boleh anda campurkan smoothie, atau boleh dihidangkan dalam mangkuk sarapan.

sekarangSekarang anda sudah mengetahui faedah ketumbar untuk jantung. Dengan memakan ketumbar (biji atau daun) anda dapat menghindari risiko penyakit jantung, sambil tetap kreatif menggunakan ketumbar untuk pemprosesan sayur atau daunnya untuk membuat jus.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!