Kesihatan

Penyelesaian Plasenta

Gangguan plasenta adalah keadaan perubatan berbahaya yang boleh berlaku pada wanita hamil. Komplikasi kehamilan ini adalah kes yang jarang berlaku tetapi boleh memberi kesan yang sangat berbahaya.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai gangguan plasenta, dari sebab, gejala, rawatan, dan cara mencegahnya, mari lihat penjelasan berikut.

Apa itu gangguan plasenta?

Gangguan plasenta atau gangguan plasenta adalah keadaan di mana plasenta yang menghubungkan dinding rahim dengan bayi dipisahkan sebelum melahirkan.

Plasenta adalah organ yang berkembang di rahim semasa kehamilan. Struktur ini menyediakan oksigen dan nutrien untuk bayi yang sedang membesar.

Detasmen plasenta ini dapat mengurangkan atau menyekat bekalan oksigen dan nutrien kepada bayi dan menyebabkan pendarahan berat pada ibu.

Keadaan detasmen plasenta ini boleh berlaku secara tiba-tiba. Sekiranya tidak dirawat, ia boleh membahayakan keselamatan ibu dan bayi.

Apa yang menyebabkan gangguan plasenta?

Ilustrasi Penyelesaian Placental (Sumber Foto: Tommy's PregnancyHub)

Punca sebenar gangguan plasenta tidak diketahui. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor yang meningkatkan risiko gangguan plasenta.

Berikut adalah beberapa keadaan yang boleh meningkatkan risiko melepaskan plasenta sebelum melahirkan:

 • Trauma atau kecederaan teruk pada perut
 • Kejatuhan atau kemalangan
 • Kehilangan cecair ketuban yang mengelilingi dan menenangkan bayi di dalam kandungan

Siapa yang lebih berisiko mengalami gangguan plasenta?

Sekiranya anda mempunyai atau mengalami beberapa keadaan di bawah, maka anda berisiko tinggi mengalami gangguan plasenta:

 • Umur lebih tua dari 35 tahun
 • Anak mengandung lebih dari 1
 • Mengalami kecederaan traumatik, seperti kemalangan kereta, jatuh, atau keganasan fizikal
 • Mempunyai sejarah tekanan darah tinggi
 • Masalah berkaitan dengan hipertensi semasa mengandung, termasuk preeklamsia, sindrom HELLP atau eklampsia
 • Mengalami komplikasi kehamilan, seperti jangkitan rahim, masalah tali pusat, atau jumlah air ketuban yang tinggi
 • Pecahnya membran awal, yang menyebabkan cecair amniotik bocor sebelum akhir kehamilan
 • Jangkitan pada rahim semasa mengandung (chorioamnionitis)
 • Merokok, kajian menunjukkan bahawa wanita yang merokok sebelum hamil meningkatkan peluang mereka untuk mengembangkan keadaan ini sebanyak 40 peratus
 • Menggunakan ubat haram, seperti kokain. 10 peratus wanita yang menggunakan kokain pada trimester kehamilan terakhir berisiko mengalami komplikasi kehamilan ini
 • Adakah anda pernah mengalami gangguan plasenta sebelum ini?

Lancarkan March of Dimes, seorang wanita yang pernah mengalami gangguan plasenta pada masa lalu mempunyai kemungkinan 10 persen untuk mengalaminya pada kehamilan yang akan datang.

Malah doktor tidak mengetahui punca sebenar pembuangan plasenta sebelum kelahiran ini. Mempunyai satu atau lebih faktor risiko di atas tidak bermaksud anda akan mengalami gangguan plasenta dengan segera. Walau bagaimanapun, anda harus berjumpa doktor sekiranya anda mengalami keadaan di atas.

Apakah gejala dan ciri-ciri gangguan plasenta?

Gejala utama gangguan plasenta adalah pendarahan faraj. Walau bagaimanapun, kadang-kadang darah dapat terperangkap di belakang plasenta, dan 20 peratus wanita tidak mengalami pendarahan vagina.

Jumlah darah mungkin berbeza. Hanya kerana tidak banyak darah, tidak bermaksud keadaannya tidak parah. Kerana kadang-kadang, darah terperangkap di rahim.

Berikut adalah beberapa gejala yang harus anda perhatikan:

 • Sakit di bahagian belakang dan perut
 • Pengecutan cepat dan berulang di rahim
 • Rahim lembut
 • Pendarahan faraj
 • Masalah dengan degupan jantung bayi

Gejala ini akan bertambah buruk dari masa ke masa. Hubungi doktor anda sekiranya anda mengalami gejala di atas. Ini benar terutamanya jika anda mengalami pendarahan faraj pada trimester ketiga.

Tanda-tanda dan gejala di atas biasanya berlaku apabila keadaannya teruk. Walau bagaimanapun, gangguan plasenta juga dapat terjadi secara beransur-ansur, dalam dunia perubatan ini disebut "abruption kronik." Gejala:

 • Anda mengalami pendarahan faraj ringan yang berlaku secara dalaman dan luaran
 • Jumlah cecair amniotik yang rendah
 • Janin tidak tumbuh secepat yang sepatutnya

Apa kemungkinan komplikasi gangguan plasenta?

Sekiranya hanya sebahagian kecil plasenta terlepas, ia mungkin tidak menimbulkan banyak masalah. Namun, jika sebahagian besar atau seluruh plasenta berpisah dari rahim, ia boleh menyebabkan masalah serius pada janin.

Komplikasi berikut yang mungkin berlaku pada janin:

 • Kelahiran pramatang. Ini bermakna anak anda dilahirkan sebelum 37 minggu. Kira-kira 10 peratus bayi yang dilahirkan oleh ibu yang mengalami gangguan plasenta termasuk dalam kategori ini.
 • Masalah dengan perkembangan. Sekiranya bayi dilahirkan sebelum waktunya kerana keadaan ini, dia cenderung menghadapi masalah kesihatan pada awal dan kemudian hari.
 • kelahiran mati. Ini bermakna bahawa janin anda mati di dalam rahim sebelum kehamilan 20 minggu.

Selain janin, komplikasi kehamilan yang satu ini juga boleh memberi kesan kepada ibu. Berikut adalah beberapa komplikasi gangguan plasenta pada ibu:

 • Ibu kehilangan banyak darah dan memerlukan pemindahan darah
 • Kejutan akibat kehilangan darah
 • Masalah dengan pembekuan darah
 • Kegagalan buah pinggang atau kegagalan organ lain
 • Dalam kes yang jarang berlaku, wanita hamil mungkin memerlukan histerektomi, jika pendarahan rahim tidak dapat dikawal
 • Kematian

Bagaimana merawat dan merawat gangguan plasenta?

Plasenta yang telah terpisah dari dinding rahim tidak dapat dipasang kembali atau dipasang kembali. Cara merawat dan merawat gangguan plasenta bergantung pada seberapa parah keadaannya, usia kehamilan, dan status kesihatan ibu dan bayi.

Rawatan gangguan plasenta di doktor

Rawatan untuk gangguan plasenta pada doktor bergantung pada seberapa parah keadaannya, usia kehamilan, dan status kesihatan ibu dan bayi.

1. Sekiranya berlaku pada kehamilan 24-34 minggu

Sekiranya gejala anda kelihatan ringan, degupan jantung bayi anda normal, dan terlalu awal untuk kelahiran bayi, anda mungkin dimasukkan ke hospital untuk pemantauan rapi.

Sekiranya pendarahan berhenti dan keadaan bayi stabil, anda mungkin dapat berehat di rumah. Doktor boleh memberi ubat untuk mempercepat perkembangan paru-paru bayi dan membiarkannya terus berkembang.

2. Sekiranya ia berlaku pada usia kehamilan 34 minggu ke atas

Apabila sudah hampir tiba waktu kelahiran, doktor anda mungkin dapat menyebabkan bersalin atau melakukan pembedahan caesar.

Sekiranya bayi mempunyai masa untuk berkembang, kelahiran awal dapat mengurangkan risiko komplikasi selanjutnya.

3. Keadaan ringan hingga kronik

Keterukan gangguan plasenta ini dapat dicirikan oleh jumlah kehilangan darah dan komplikasi yang signifikan pada ibu dan bayi yang hamil. Kes kronik biasanya memerlukan kelahiran segera, selalunya melalui pembedahan caesar.

Cara merawat gangguan plasenta secara semula jadi di rumah

Apabila anda didiagnosis dengan keadaan ini, anda tidak boleh mencuba kaedah rawatan termasuk ubat semula jadi atau ubat tradisional.

Terutama jika anda melakukannya tanpa berunding dengan doktor. Kaedah terbaik untuk merawat gangguan plasenta adalah mendapatkan rawatan doktor profesional.

Ini dilakukan untuk mengelakkan komplikasi kehamilan lain yang boleh membahayakan keadaan ibu dan bayi.

Apakah ubat penghilang plasenta yang biasa digunakan?

Ubat yang digunakan biasanya diberikan dengan tujuan mempercepat perkembangan bayi. Berikut adalah beberapa jenis ubat yang biasanya digunakan dalam rawatan gangguan plasenta.

Ubat gangguan plasenta di farmasi

Ubat ini hanya boleh diambil dengan preskripsi doktor. Walaupun anda dapat menemuinya di pasaran, jangan sekali-kali mencuba mengambilnya tanpa berunding dengan doktor anda.

Jenis ubat yang biasa diberikan oleh doktor adalah tocolytics. Ubat ini membolehkan pemberian glukokortikoid yang berkesan kepada janin preterm untuk mempercepat pematangan paru-paru janin.

Dalam kes-kes kronik, ubat-ubatan ini juga dapat membantu melambatkan kelahiran pada usia kehamilan ketika komplikasi pramatang tidak teruk.

Penyelesaian plasenta semula jadi

Tidak ada ubat semula jadi atau tradisional yang dapat berfungsi dengan berkesan untuk mengatasi komplikasi kehamilan ini.

Ibu sangat disarankan untuk hanya menggunakan kaedah rawatan dan rawatan yang diberikan oleh doktor untuk mengelakkan komplikasi lebih lanjut

Baca Juga: Mesti Tahu! Ini adalah 6 makanan yang dilarang untuk wanita hamil

Apakah makanan dan pantang larang bagi orang yang mengalami gangguan plasenta?

Untuk mengurangkan risiko komplikasi kehamilan ini, Ibu disarankan untuk menghindari makanan yang menjadi faktor pencetus.

Elakkan makanan berkolesterol tinggi yang dapat memicu tekanan darah tinggi, jangan merokok, jangan gunakan ubat.

Anda juga dapat menjaga kesihatan plasenta dengan jenis makanan tertentu, termasuk:

1. Telur

Telur rebus, telur dadar, telur orak-arik, atau telur hancur, adalah makanan ringan yang sangat serba boleh dan lazat untuk wanita hamil.

Bukan hanya telur yang enak, diproses juga kaya dengan protein dan sumber zat besi dan kolin yang baik untuk plasenta, yang penting untuk perkembangan otak janin.

2. Ubi keledek

Ubi jalar adalah salah satu makanan terbaik yang boleh anda makan untuk plasenta yang sihat. Ubi jalar kaya dengan karbohidrat sihat yang penuh dengan serat, kalium, zat besi dan vitamin A. Bekalan vitamin A ke plasenta sangat penting untuk perkembangan mata, tulang dan kulit bayi.

3. Kacang

Kacang-kacangan berfungsi sebagai makanan ringan yang enak, menyediakan plasenta dengan lemak, protein, dan serat yang sihat.

Kacang juga kaya dengan magnesium, yang penting untuk plasenta yang sihat. Tahap magnesium yang tinggi mengurangkan risiko kelahiran prematur di samping membantu perkembangan sistem saraf bayi.

4. Sayuran hijau

Sebaiknya anda menggandakan pengambilan zat besi anda selama kehamilan. Oleh itu, makanan kaya zat besi seperti bayam, brokoli dan kangkung sangat penting semasa mengandung.

Tahap zat besi yang rendah boleh menyebabkan kekurangan dan menghalang pemindahan oksigen dan nutrien ke plasenta.

5. Yogurt

Sebagai sumber kalsium dan zink yang kaya, yogurt memberikan banyak faedah untuk plasenta yang sihat. Khususnya, yogurt penuh dengan protein dan kalsium, dan berfungsi sebagai makanan super yang baik untuk mengekalkan plasenta yang sihat.

Apabila anda didiagnosis mengalami gangguan plasenta dan perlu menjalani rawatan di rumah, anda boleh berjumpa dengan doktor mengenai apa yang boleh dan tidak boleh anda makan.

Baca juga: Ini adalah senarai makanan sihat untuk wanita hamil

Bagaimana untuk mengelakkan gangguan plasenta?

Kami tidak dapat mencegah gangguan plasenta, tetapi anda dapat mengurangkan faktor risiko tertentu. Menjaga kesihatan dan keselamatan dapat membantu mencegah anda daripada mengalami gangguan plasenta, termasuk:

 • Jangan merokok
 • Jangan gunakan ubat haram seperti kokain
 • Menjaga tekanan darah pada tahap yang sihat
 • Lakukan gaya hidup sihat
 • Sentiasa memakai tali pinggang keledar semasa memandu
 • Sekiranya anda mengalami trauma perut akibat kemalangan kereta, jatuh, atau kecederaan lain, segera dapatkan rawatan perubatan

Sekiranya anda mempunyai tekanan darah tinggi, berjumpa dengan penyedia perkhidmatan kesihatan untuk memantau keadaannya.

Sekiranya anda pernah mengalami gangguan plasenta sebelumnya, dan merancang kehamilan, berbincanglah dengan doktor anda sebelum hamil untuk mengetahui apakah ada cara untuk mengurangkan risiko gangguan lain.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!