Kesihatan

Ibu Bapa Perlu Makluman, Ini Punca Anak-anak Mimisan Semasa Tidur

Mimisan pada kanak-kanak, terutama ketika tidur, sering mencetuskan rasa panik. Apakah punca sebenar mimisan semasa tidur?

Secara amnya, ibu berasa takut akan perkara yang tidak diingini seperti penyakit yang tidak diketahui. Walau bagaimanapun, pendarahan hidung aka mimisan (epistaksis) sangat biasa.

Semua jenis mimisan

Ketahui lebih lanjut mengenai mimisan, Ibu! Foto: Shutterstock.com

Kira-kira 60% orang akan mengalami mimisan semasa hidup mereka dan paling kerap berlaku pada kanak-kanak berumur 2-10 tahun dan orang tua sekitar 50-80 tahun.

Dari banyak mimisan yang berlaku, hanya 10% mimisan yang merupakan gejala keadaan perubatan yang lebih serius.

Terdapat dua jenis mimisan, yang paling biasa adalah mimisan anterior, di mana darah berasal dari bahagian depan hidung. Kapilari atau saluran darah kecil di hidung boleh pecah dan berdarah dan mencetuskan mimisan jenis ini.

Yang lain adalah mimisan posterior yang timbul dari bahagian paling dalam hidung. Ia berlaku lebih kerap pada orang dewasa yang mempunyai tekanan darah tinggi dan yang mengalami kecederaan pada hidung dan muka.

Jadi apa yang menyebabkan mimisan pada kanak-kanak semasa tidur?

Baca juga: Jangan ambil ringan, ini adalah 7 gejala demam kepialu pada kanak-kanak yang perlu diperhatikan!

Penyebab mimisan pada kanak-kanak

Mimisan sering dipicu oleh perkara yang tidak berbahaya seperti memetik hidung anda, atau meniup hidung anda terlalu kerap dan keras. Kadang-kadang ia berlaku akibat dipukul semasa bermain.

Punca lain termasuk saluran darah sensitif yang pecah dan berdarah dalam cuaca kering dan panas; jangkitan pada hidung, tekak, dan sinus; alahan; badan asing di hidung; sembelit; dan kesan rawatan tertentu.

Dalam kes yang sangat jarang berlaku, mimisan juga disebabkan oleh gangguan perubatan yang tidak diketahui. Anak-anak kecil boleh mengalami mimisan berkali-kali dalam beberapa minggu.

Pada waktu malam, terdapat beberapa faktor lain yang menyebabkan mimisan pada kanak-kanak seperti pengambilan ubat tertentu, pendedahan kepada sebatian kimia tertentu, alergi dan demam, serta suasana bilik kering dan rumah.

Ya, persekitaran kering sering berlaku semasa musim berubah sebelum tisu di hidung menyesuaikan diri dengan peningkatan atau penurunan kelembapan.

Apa yang perlu dilakukan apabila kanak-kanak mengalami mimisan?

Segera lakukan cara yang betul untuk mengatasi masalah mimisan pada kanak-kanak. Foto: Shutterstock.com

Sekiranya mimisan berlaku, pastikan anda dan anak anda tetap tenang walaupun darah terus keluar dari hidung. Letakkan si kecil anda dalam keadaan duduk tegak di atas kerusi atau di pangkuan anda.

Miringkan kepala sedikit ke depan dan jangan biarkan bersandar kerana ini boleh menyebabkan darah mengalir ke kerongkong dan boleh menyebabkan batuk, tersedak, dan bahkan muntah.

Kemudian peras bahagian hidung yang lembut dengan tisu atau kain bersih selama kira-kira 10 minit sehingga mimisan berhenti. Biarkan anak anda berehat selepas mimisan, dan cubalah untuk tidak memasukkan jari, menggosok, atau cuba meniup darah dari hidung secara paksa.

Baca juga: Kebanyakan Kanak-kanak Terlibat, Seberapa Berbahaya Meningitis?

Bilakah punca mimisan perlu diperiksa oleh doktor?

Sekiranya ini berlaku, segera periksa mimisan pada kanak-kanak kepada doktor. Foto: Shutterstock.com

Dalam beberapa kes, seperti mimisan yang berlaku secara berterusan dalam jangka masa yang panjang, anda harus berjumpa doktor.

Di samping itu, nasihat doktor juga disyorkan apabila corak mimisan berubah dari biasa; berlaku dengan kesesakan hidung kronik atau pendarahan dan lebam terlalu mudah.

Mimisan kecemasan yang mesti dirawat dengan segera oleh doktor berlaku apabila mimisan berterusan lebih dari 20 minit setelah hidung ditekan.

Perhatikan juga jika ini berlaku setelah anak jatuh dan memukul kepala atau muka; disertai dengan sakit kepala yang teruk, demam, atau gejala lain.

Contohnya jika hidung anak kelihatan patah atau cacat; kanak-kanak itu menunjukkan tanda-tanda kehilangan terlalu banyak darah seperti pucat, lemah, pening, dan pingsan; kanak-kanak itu mula batuk dan muntah darah; dan kanak-kanak itu mengalami gangguan darah atau mengambil pengencer darah.

Rundingan kesihatan boleh diminta kepada doktor pakar di Good Doctor pada 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!