Kesihatan

Apa itu Nebulizer dan Siapa yang Memerlukannya?

Beberapa penyakit seperti asma atau keadaan lain yang berkaitan dengan masalah pernafasan mungkin disyorkan untuk dirawat dengan nebulizer.

Penggunaan nebulizer adalah rawatan menggunakan mesin, di mana mesin membantu menukar ubat cair menjadi wap. Mari ketahui lebih lanjut mengenai nebulizer.

Apa itu nebulizer?

Nebulizer adalah alat yang digunakan untuk menukar ubat dalam bentuk cecair menjadi wap. Wap kemudian disedut dan memasuki paru-paru.

Secara amnya, nebulizer digunakan untuk merawat asma. Tetapi nebulizer juga dapat digunakan untuk mengatasi batuk dan selsema. Ini juga dapat digunakan untuk keradangan atau jangkitan pernafasan.

Ketahui jenis-jenis nebulizer

Terdapat tiga jenis nebulizer utama yang biasa digunakan. Tiga jenisnya adalah:

Jenis jet: Nebulizer ini menggunakan gas termampat untuk membuat aerosol. Ubat tersebut akan menjadi zarah-zarah kecil di udara dan akan memasuki paru-paru apabila disedut.

Ultrasonik: Jenis kedua menghasilkan aerosol melalui getaran frekuensi tinggi. Zarah-zarah yang dihasilkan lebih besar daripada yang dihasilkan oleh jet nebulizer.

Bersih: Terakhir adalah nebulizer mesh. Mesin jenis ini akan menjadikan cecair ubat melewati jaring halus dan membentuk aerosol. Nebulizer jenis ini membuang zarah terkecil. Itulah yang menjadikan nebulizer ini paling mahal.

Kerana terdapat beberapa jenis nebulizer, cubalah berjumpa dengan doktor anda jika anda ingin menggunakannya di rumah. Supaya anda memilih jenis yang sesuai mengikut keperluan anda.

Bagaimana nebulizer berfungsi

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, penggunaan nebulizer biasanya untuk merawat serangan asma. Apabila asma menyerang, saluran udara menjadi sempit, anda akan sukar untuk menarik nafas lega.

Dalam keadaan ini, alat sedut yang biasa digunakan pada pesakit asma menjadi kurang berkesan. Itulah sebabnya penghidap asma perlu menggunakan nebulizer. Kerana nebulizer mengubah ubat cair menjadi wap dan memudahkan anda mendapatkan ubat tersebut.

Bagi penderita asma, nebulizer dapat memberikan terapi ubat penyelamat atau dipanggil tindakan pendek dan boleh digunakan untuk pemeliharaan untuk mencegah serangan akut atau tindakan panjang.

Beberapa ubat yang biasa digunakan dalam nebulizer termasuk:

 • Albuterol
 • Ipratropium
 • budesonide
 • Formoterol

Adakah pesakit asma memerlukan nebulizer di rumah?

Biasanya doktor akan menetapkan sebagai rawatan atau terapi bagi penghidap asma. Sekiranya telah diresepkan, ini bermaksud bahawa anda mesti mempunyai alat dan juga ubat-ubatan yang diperlukan untuk rawatan.

Penggunaannya juga harus sesuai dengan apa yang telah disarankan oleh doktor. Umumnya, penggunaan nebulizer ditujukan untuk kanak-kanak yang belum cukup umur untuk menggunakan alat sedut untuk rawatan asma.

Terapi Nebulizer juga boleh diresepkan untuk orang dewasa dengan asma lanjut.

Bagaimana cara menggunakan nebulizer?

Untuk menggunakannya, anda perlu memilih alat nebulizer yang betul terlebih dahulu. Alat Nebulizer biasanya terbahagi kepada dua jenis, iaitu peranti yang menggunakan kuasa bateri dan juga menggunakan elektrik.

 • Setelah alat tersedia, pastikan tangan anda bersih semasa menyediakan alat.
 • Langkah seterusnya, sediakan hos penyambung. Satu sisi disambungkan ke nebulizer, satu sisi tiub disambungkan ke tiub ubat.
 • Kemudian masukkan ubat ke dalam tiub mengikut preskripsi doktor.
 • Selepas itu, sambungkan bahagian tiub ubat dengan topeng untuk menyedut wap ubat.
 • Hidupkan nebulizer mengikut arahan penggunaan.
 • Kemudian menyedut ubat itu melalui topeng.
 • Sekiranya nebulizer digunakan oleh anak, pastikan topeng terpasang dengan betul. Atau ibu bapa boleh membantu memegang topeng sehingga penyejatan selesai.
 • Proses menggunakan nebulizer biasanya memakan masa sekitar 10 hingga 20 minit dalam satu dos ubat.
 • Pastikan anda menggunakan nebulizer seperti yang diarahkan atau ditetapkan oleh doktor anda. Dalam keadaan tertentu, doktor boleh menetapkan ubat yang dihirup untuk beberapa kegunaan.

Apakah faedah yang dirasakan setelah menggunakan nebulizer?

Seperti yang dijelaskan di atas, nebulizer membantu ubat masuk terus ke paru-paru. Bagi penghidap asma, lebih mudah masuk ubat apabila sukar menggunakan inhaler.

Sementara untuk rawatan lain, seperti mengubati batuk dan selsema, stim nebulizer berguna untuk memecahkan lendir yang mengganggu pernafasan.

Manfaat yang dirasakan adalah bahawa gejala batuk dan selsema mereda, termasuk hidung tersumbat atau bernafas. Hidung, yang cenderung kering kerana tersumbat, boleh menjadi lebih lembap dan membantu lendir menjadi lebih nipis dan lebih mudah dikeluarkan.

Selain itu, penggunaan nebulizer juga dianggap lebih mudah daripada harus memberikan alat sedut genggam kepada anak.

Oleh itu, maklumat mengenai nebulizer dan faedahnya bagi penghidap asma dan penyakit lain yang berkaitan dengan masalah pernafasan.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!