Kesihatan

Titik Putih di Muka: Sebab dan Cara Mengatasinya

Tompok-tompok putih di wajah yang merupakan tanda perubahan warna kulit sering dialami oleh banyak orang. Kadang-kadang, bintik-bintik ini dapat menutup kawasan permukaan yang lain dan bahkan merebak ke bahagian badan yang lain.

Sejumlah keadaan boleh menyebabkan bintik-bintik putih muncul di wajah dan biasanya tidak perlu dibimbangkan. Walau bagaimanapun, jika anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai penyebab bintik-bintik putih di wajah, mari lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Kenali ciri-ciri kulit kombinasi: Mudah pecah dan kering pada masa yang sama

Apa yang menyebabkan bintik-bintik putih di wajah?

Dilaporkan dari Berita Perubatan Hari ini, bintik-bintik putih boleh mempunyai bentuk yang berbeza bergantung pada penyebabnya. Beberapa penyebab bintik-bintik putih di wajah yang perlu diketahui termasuk yang berikut:

Milia

Milia berkembang apabila keratin terperangkap di bawah kulit. Keratin adalah protein yang membentuk lapisan luar kulit. Ini akan menyebabkan pembentukan sista putih kecil pada kulit.

Di samping itu, milia adalah yang paling biasa pada kanak-kanak dan orang dewasa, tetapi juga dapat dilihat pada bayi baru lahir. Sekiranya bintik-bintik putih disebabkan oleh keratin yang terperangkap, ia disebut sebagai milia primer.

Walau bagaimanapun, sista putih kecil ini juga dapat terbentuk pada kulit akibat luka bakar, kerosakan akibat sinar matahari, atau racun ivy. Di samping itu, sista juga boleh berkembang selepas prosedur pencerahan semula kulit atau selepas menggunakan krim steroid topikal.

Milia boleh berkembang di pipi, hidung, dahi, mulut dan sekitar mata. Benjolan Milia biasanya tidak menyakitkan atau gatal dan akan hilang sendiri tanpa rawatan dalam beberapa minggu.

Pityriasis alba

Pityriasis alba adalah sejenis eksim yang menyebabkan kemunculan kulit bujur berwarna putih dan berwarna. Kelainan kulit ini mempengaruhi kira-kira 5 peratus kanak-kanak, terutama mereka yang berumur antara 3 hingga 16 tahun.

Punca sebenar keadaan ini tidak diketahui, tetapi biasanya dilihat pada keadaan dermatitis atopik. Pityriasis alba boleh berlaku akibat pendedahan cahaya matahari atau kulat yang menyebabkan hipopigmentasi.

Vitiligo

Vitiligo adalah penyakit kulit yang disebabkan oleh kehilangan pigmentasi. Tompok kulit yang depigmentasi ini boleh terbentuk di mana sahaja di badan, termasuk muka, lengan, tangan, kaki, telapak kaki, dan alat kelamin.

Tompok-tompok putih ini pada mulanya mungkin kecil dan secara beransur-ansur akan meningkat sehingga kawasan ini meliputi sebahagian besar badan. Walau bagaimanapun, bintik putih yang meluas ini tidak berlaku dalam semua kes.

Keadaan ini boleh berkembang pada usia berapa pun, walaupun kebanyakan orang tidak menunjukkan gejala penyakit ini hingga usia 20-an. Walau bagaimanapun, risiko terkena vitiligo dapat meningkat jika ada sejarah keluarga penyakit ini.

Tinea versicolor

Keadaan ini biasanya dikenali sebagai pityriasis versicolor, yang merupakan penyakit kulit yang disebabkan oleh pertumbuhan kulat yang berlebihan.

Ragi adalah sejenis jamur yang biasa pada kulit, tetapi pada sesetengahnya boleh menyebabkan ruam. Tompok kerongkong boleh kelihatan bersisik atau kering dan warnanya bervariasi.

Sebilangan orang dengan keadaan ini menyebabkan bintik merah jambu, merah, coklat, dan yang lain berwarna putih. Sekiranya anda mempunyai kulit yang lebih cerah, bintik-bintik putih di wajah anda mungkin tidak kelihatan.

Kelainan kulit ini boleh berlaku pada orang dari semua peringkat umur. Walau bagaimanapun, biasanya memberi kesan kepada orang yang tinggal di iklim lembap, serta orang yang mempunyai keadaan kulit berminyak atau sistem imun yang lemah.

Cara menghilangkan bintik-bintik putih di wajah

Tompok-tompok putih pada wajah biasanya menjadi lebih baik dengan sendirinya. Namun, sebilangan mereka masih memerlukan rawatan daripada doktor. Beberapa rawatan untuk jeragat pada wajah berdasarkan penyebabnya, iaitu:

Milia

Sekiranya keadaan anda tidak bertambah baik dalam beberapa bulan, doktor anda mungkin menetapkan krim retinoid topikal.

Doktor juga boleh mengesyorkan mikrodermabrasi atau pengelupasan asid untuk memperbaiki kulit yang rosak. Doktor boleh menggunakan alat khas untuk mengeluarkan benjolan.

Pityriasis alba

Pityriasis alba hilang sendiri dalam beberapa bulan, tetapi perubahan warna dapat bertahan hingga tiga tahun.

Sekiranya anda mengalami simptom keadaan, sapukan krim pelembap ke mana-mana tempat kering dan gunakan steroid topikal yang dijual bebas, seperti hidrokortison untuk melegakan gatal atau kemerahan.

Vitiligo

Rawatan untuk vitiligo bergantung kepada keparahan keadaan. Doktor anda mungkin mengesyorkan krim topikal, terapi sinar ultraviolet, atau ubat oral untuk membantu memulihkan warna kulit dan menghentikan tompok-tompok putih daripada merebak.

Tinea versicolor

Keadaan kulit ini disebabkan oleh pertumbuhan kulat yang berlebihan sehingga ubat antijamur adalah garis pertahanan utama. Doktor anda mungkin menetapkan ubat antijamur oral, seperti fluconazole untuk menghentikan dan mencegah pertumbuhan kulat.

Baca juga: Mahukan Bulu Mata Panjang dan Sihat? Inilah Cara Semula Jadi Yang Boleh Dilakukan!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!