Kesihatan

Memahami Stunting: Sebab-sebab Langkah Pencegahan

Stunting adalah masalah serius yang dialami oleh kanak-kanak kecil di Indonesia. Berdasarkan data Pertubuhan Kesihatan Sedunia atau WHO, saat ini Indonesia berada dalam keadaan darurat.

Istilah stunting masih asing bagi masyarakat Indonesia. Ini juga merupakan penyebab peningkatan kadar stunting di Indonesia.

Apa sebenarnya stunting? Seperti apa simptomnya? Apa yang menyebabkan stunting? Dan apa yang boleh kita lakukan untuk mencegah stunting? Lihat sahaja perbincangan berikut, OK!

Apa itu stunting?

Kajian Rujukan Pertumbuhan Multicentre WHO. Sumber Foto: Youtube WHO

Stunting adalah keadaan kekurangan zat makanan kronik yang dicirikan oleh perawakan pendek pada kanak-kanak di bawah 5 tahun. Kanak-kanak yang mengalami stunting akan dilihat pada usia 2 tahun.

Seorang kanak-kanak dikatakan terbantut jika ketinggian dan panjang badannya minus 2 dari standard Kajian Rujukan Pertumbuhan Multicentre atau sisihan piawai median standard pertumbuhan kanak-kanak WHO.

Sebagai tambahan, Kementerian Kesehatan Indonesia menyatakan bahawa stunting adalah anak di bawah lima tahun dengan skor z kurang dari -2 SD / sisihan piawai (terbantut) dan kurang daripada -3SD (terbantut teruk). Jadual grafik ini terdapat di buku kesihatan ibu dan anak.

Memahami keadaan darurat di Indonesia

Berdasarkan data Pemantauan Status Pemakanan yang dikeluarkan dari situs web Kementerian Kesehatan Indonesia, pada tahun 2016 kadar prevalensi yang mengejutkan di Indonesia adalah 27.5 persen. Ini bermaksud bahawa sekitar 1 dari 3 balita di Indonesia terbantut. Malah pada tahun 2017 angka itu meningkat kepada 29.6 peratus.

Angka ini meletakkan Indonesia dalam status kronik. Kerana WHO mengklasifikasikan sebuah negara sebagai mempunyai status kronik jika kadar prevalensinya melebihi 20 peratus.

Angka ini juga menjadikan Indonesia berada di puncak kadar aksi terburuk di Asia Tenggara. Negara jiran kita, Malaysia, mempunyai kadar prevalensi hanya 17.2 peratus.

Kesan stunting pada kanak-kanak

Selain pertumbuhan terbantut, stunting adalah masalah pada anak-anak yang menyebabkan kesihatan sosial pada masa akan datang juga memerlukan perhatian. Dilaporkan oleh Stunting Bulletin Kementerian Kesehatan Indonesia pada tahun 2018, berikut adalah beberapa kesan stunting.

Kesan jangka pendek stunting pada kanak-kanak:

 • Meningkatkan potensi penyakit dan kematian pada kanak-kanak
 • Perkembangan kognitif, motorik, dan lisan kanak-kanak terhambat dan tidak optimum
 • Meningkatkan kos kesihatan.

Kesan jangka panjang stunting pada kanak-kanak:

 • Postur yang tidak optimum sebagai orang dewasa, lebih pendek daripada orang yang seusianya
 • Meningkatkan risiko kegemukan dan penyakit tidak berjangkit (PTM) seperti darah tinggi, penyakit jantung, diabetes, barah, dan lain-lain.
 • Kesihatan pembiakan yang merosot
 • Kapasiti dan prestasi pembelajaran yang tidak optimum pada waktu persekolahan
 • Produktiviti dan kapasiti kerja tidak optimum ketika dewasa.

Menurut laporan Pasukan Nasional untuk Percepatan Pengurangan Kemiskinan (TNP2K), stunting juga memberi kesan jangka panjang terhadap pertumbuhan negara.

Dari produktiviti yang rendah, ia dapat mengakibatkan pertumbuhan ekonomi yang terhambat yang seterusnya dapat meningkatkan kadar kemiskinan dan meluaskan ketidaksamaan ekonomi.

Punca terbantut

Stunting tidak hanya berlaku, tetapi bermula dari janin sehingga anak berusia 2 tahun. Kekurangan pengambilan nutrien pada usia 1,000 Hari Pertumbuhan Kanak-kanak (HPK) adalah faktor utama yang menyebabkan stunting pada kanak-kanak.

1. Kurangnya pendidikan mengenai pengambilan nutrien semasa kehamilan

Kekurangan pengetahuan ibu yang berkaitan dengan kesihatan, pentingnya pemakanan semasa mengandung, dan pemenuhan pemakanan anak adalah faktor penting. Selain kekurangan pendidikan, kekurangan pemakanan juga boleh dikaitkan dengan status ekonomi keluarga.

2. Kekurangan pemakanan ketika bayi dilahirkan hingga usia 2 tahun

Kurangnya pendidikan ibu yang berkaitan dengan pengetahuan tentang kehamilan dan anak-anak, mengakibatkan kekurangan pemenuhan pemakanan anak pada 1.000 hari pertama kehidupan.

1000 HPK bermaksud bermula dari saat janin tumbuh sehingga anak dilahirkan dan mencapai usia 2 tahun. Menurut data dari Pasukan Nasional untuk Percepatan Pengurangan Kemiskinan atau TNP2TK, 60 peratus kanak-kanak berusia 0-6 bulan tidak diberi ASI secara eksklusif.

Dan 2 daripada 3 kanak-kanak berusia 0-24 bulan tidak mendapat makanan pelengkap (MPASI). Walaupun bayi memerlukan pemakanan yang mencukupi agar dapat tumbuh dengan optimum.

3. Kesihatan ibu yang lemah

Selain kekurangan pengambilan nutrien untuk wanita hamil, keadaan kesihatan juga dapat meningkatkan potensi stunting. Dilaporkan WHO, ibu yang mengalami malaria, HIV / AIDS, dan cacing usus berpotensi meningkatkan risiko stunting pada anak. Begitu juga dengan ibu yang menghidap darah tinggi.

Selain itu, wanita yang hamil pada usia remaja juga berisiko. Kerana akan ada semacam persaingan untuk pemakanan antara tubuh ibu yang masih dalam peringkat pertumbuhan dan juga bayi.

4. Kebersihan dan kebersihan persekitaran yang buruk

Keadaan sanitasi yang buruk, kebersihan persekitaran, dan akses ke air bersih dapat meningkatkan potensi jangkitan penyakit. Seperti cirit-birit dan malaria.

Kebersihan yang minimum ini menyebabkan tubuh terpaksa mengeluarkan tenaga tambahan untuk melawan sumber penyakit ini. Penyakit berjangkit yang disebabkan oleh kebersihan atau sanitasi yang buruk boleh mengganggu penyerapan nutrien dalam sistem pencernaan.

5. Akses ke air bersih

Keperluan untuk air bersih juga dapat mencegah anak-anak dan keluarga mereka dari risiko jangkitan penyakit. Setiap keluarga mesti mempunyai sumber air yang betul.

Sumber air yang mencukupi bermaksud ketersediaan air minum, hidran awam, terminal air, penampang air hujan, mata air / telaga terlindung, atau lubang / pam, yang berjarak 10 meter dari kumbahan atau pembuangan sampah.

6. Jangkitan penyakit

Dilaporkan WHOSalah satu penyebab stunting adalah penyakit berjangkit. Penyakit seperti cirit-birit, penyakit pernafasan seperti pneumonia, dan cacing usus, boleh mempengaruhi pertumbuhan anak-anak.

Data menyebutkan, seorang kanak-kanak yang mengalami cirit-birit lebih dari 5 kali sebelum berumur 2 tahun menjadi penyebab 25 peratus kanak-kanak yang mengalami cirit-birit di dunia.

Penyakit berjangkit dan pendedahan berlebihan terhadap bakteria ini juga menyebabkan kesan perubatan lain pada kanak-kanak. Bermula dari keradangan, kerosakan pada sistem pencernaan, dan penurunan kemampuan menyerap nutrien.

Penyelesaian untuk mencegah stunting di Indonesia

WHO mengatakan bahawa stunting adalah masalah kesihatan yang tidak dapat disembuhkan, tetapi kita dapat mencegahnya. Berikut adalah beberapa langkah yang boleh diambil sebagai usaha mencegah stunting.

1. Kesihatan ibu yang baik

Untuk melahirkan bayi yang sihat, seorang ibu juga harus memastikan keadaan kesihatan yang optimum.

Kerana ada kitaran atau kitaran antara generasi penyebab stunting berterusan dari generasi ke generasi. Ia sangat berisiko pada wanita yang mengalami masalah kesihatan berikut:

 • Malnutrisi semasa kelahiran
 • Mengalami stunting semasa kecil
 • Hamil semasa remaja
 • Terlalu banyak bekerja semasa mengandung
 • Akan melahirkan bayi dengan berat lahir rendah
 • Dan tidak dapat memberikan susu ibu yang optimum.

Oleh itu, jika anda adalah calon ibu yang sudah ingin mempunyai anak, mulailah menjaga kesihatan anda mulai sekarang dan didiklah diri anda dengan baik.

2. Memenuhi pengambilan nutrisi wanita hamil

Pemenuhan pemakanan anak mesti bermula dari janin. Oleh itu, ibu mesti memastikan bahawa dia makan makanan pemakanan yang seimbang. Pengambilan nutrien yang tidak mencukupi boleh menyebabkan pertumbuhan janin tidak optimum. Pertumbuhan janin yang tidak optimum dapat meningkatkan risiko keguguran.

Dilaporkan oleh Kementerian Kesehatan Indonesia, wanita hamil pada umumnya kekurangan tenaga dan protein. Oleh itu, disyorkan untuk makan makanan yang tinggi TKPM, alias tinggi kalori, protein, dan mikronutrien.

Jangan lupa juga untuk melakukan pemeriksaan kesihatan dan pemeriksaan kebidanan secara berkala dengan doktor, bidan, atau pegawai perubatan lain yang kompeten.

3. Kepentingan penyusuan susu ibu secara eksklusif untuk pencegahan stunting

Semasa bayi dilahirkan, sangat disarankan untuk melakukan IMD atau Permulaan Awal Penyusuan. Di mana dalam jangka masa 1 jam selepas kelahiran, letakkan bayi di dada ibu dalam keadaan rawan.

Beri bayi penyusuan eksklusif, kerana pada tahap ini susu ibu mengandung banyak kolostrum yang sangat baik untuk pertumbuhan dan sistem imun bayi pada masa akan datang.

SIAPA mengesyorkan agar ibu memberikan penyusuan susu ibu secara eksklusif sejak bayi dilahirkan sehingga bayi berusia 6 bulan. Kemudian teruskan sehingga anak berusia 2 tahun.

Tahukah anda, dilaporkan oleh WHO terdapat kesan buruk kepada bayi di bawah 6 bulan yang tidak diberi susu ibu secara eksklusif. Mereka 15 kali lebih mungkin mati pneumonia, dan 11 kali risiko mati akibat cirit-birit.

4. Sediakan makanan pelengkap untuk susu ibu (MPASI)

Setelah bayi melewati usia 6 bulan, disarankan untuk mula memberi makanan pelengkap kepada susu ibu. WHO mengesyorkan agar bayi berusia 6-23 bulan mengambil sekurang-kurangnya 4 daripada 7 kumpulan makanan.

Bermula dari bijirin / ubi, kacang, produk tenusu, telur, sumber protein lain, sayur-sayuran dan buah-buahan yang kaya dengan vitamin A, sayur-sayuran dan buah-buahan lain.

Pemberian MPASI juga tidak boleh sewenang-wenangnya, harus sesuai dengan ketentuan MinimumKekerapan Makan (MMF) disyorkan oleh WHO. Inilah keterangannya:

Kekerapan pemberian makanan pelengkap kepada bayi yang masih diberi susu ibu:

 • Umur 6-8 bulan: 2 kali sehari atau lebih
 • Umur 9-23 bulan: 3 kali sehari atau lebih

Kekerapan memberi makanan pelengkap kepada bayi yang tidak diberi susu ibu:

 • Umur 6-23 bulan: 4 kali sehari atau lebih

5. Rajin pergi ke posyandu

Ketika bayi masih dalam 1,000 hari pertama kehidupan, jangan lupa kerap mengunjungi posyandu dan kemudahan perubatan lain. Periksa kesihatan dan pertumbuhan bayi anda secara berkala.

Jangan lupa untuk berunding dengan perkembangan setiap anak dengan pegawai perubatan untuk mencegah stunting. Di samping itu, jangan lupa memberikan imunisasi yang lengkap agar kanak-kanak lebih kebal terhadap pelbagai penyakit berjangkit.

6. Menjaga kebersihankebersihan dan persekitaran

Semasa wanita hamil melahirkan dan menyusui, pastikan untuk sentiasa menjaga persekitaran dan kebersihan yang bersih. Mulakan dengan tabiat sederhana seperti mencuci tangan dengan sabun.

Semasa anak dilahirkan, pastikan sentiasa menjaga kebersihan semua peralatan bayi. Bermula dari pakaian, peralatan mandian, peralatan makan, dan lain-lain.

Langkah menjaga kebersihan ini dapat mengelakkan ibu dan bayi terkena pelbagai penyakit yang disebabkan oleh jangkitan bakteria, seperti cirit-birit.

Baca juga: Ibu Mesti Tahu! Ini adalah 6 penyebab stunting pada kanak-kanak yang sering diabaikan

7. Jaga kebersihan makanan

Selain kebersihan dan kebersihan persekitaran, jangan lupa menjaga kebersihan makanan yang dimakan oleh ibu dan bayi. Kerana makanan yang tidak dijaga kebersihannya boleh terdedah mikotoksin.

Mycotoxins adalah bahan kimia berbahaya yang dihasilkan oleh kulat yang terdapat dalam makanan. Bahan ini boleh menyebabkan penyakit berjangkit yang mengganggu pertumbuhan.

Pastikan juga makanan disimpan di tempat tertutup, dalam bekas bersih, dan pada suhu yang baik. Kerana jika tidak, bakteria dapat tumbuh dan berkembang.

Sekiranya itu berlaku, risiko jangkitan anak meningkat. Ini boleh mempengaruhi pertumbuhan anak-anak yang tidak dapat berkembang dengan optimum.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!