Kesihatan

Waspada, ini adalah komplikasi yang boleh disebabkan oleh diabetes

Diabetes adalah keadaan perubatan yang dicirikan oleh kadar gula dalam darah yang tinggi. Sekiranya tidak dirawat dengan betul, terdapat pelbagai komplikasi akibat diabetes yang memudaratkan kesihatan.

Diabetes sendiri ada beberapa jenis, bergantung kepada penyebab dan prestasi insulin di dalam tubuh pesakit. Apa komplikasi yang boleh disebabkan oleh diabetes? Mari kaji satu persatu.

Baca Juga: Mesti Tahu, Ini Terdapat Dadah Diabetes Dan Kesan Sampingannya

Kenali diabetes dan jenisnya

Jenis diabetes. Sumber Foto: Shutterstock

Setakat ini terdapat 3 jenis diabetes yang biasa dan sering dijumpai di masyarakat. Inilah penjelasannya:

1. Diabetes jenis 1

Jenis ini dikelaskan sebagai penyakit autoimun. Kerana sistem imun menyerang dan merosakkan sel-sel di pankreas.

Akibatnya, pankreas pesakit dengan diabetes jenis 1 menghasilkan sedikit atau tidak ada insulin.

Penyebab itu sendiri berkait rapat dengan faktor genetik dan lebih kerap dijumpai pada kanak-kanak.

2. Diabetes jenis 2

Jenis ini juga dikenali sebagai diabetes mellitus. Pada pesakit diabetes jenis 2, pankreas masih menghasilkan insulin secara normal, tetapi tubuh tidak bertindak balas terhadap insulin (resistensi insulin).

Akibatnya, kadar gula darah meningkat kerana tidak dapat diserap oleh sel-sel tubuh. Puncanya sendiri mungkin disebabkan oleh diet dan gaya hidup yang tidak sihat. Jenis ini juga boleh menyerang sesiapa sahaja.

3. Diabetes kehamilan

Jenis ini berlaku pada wanita yang sedang hamil. Tahap gula darah tinggi pada wanita hamil berlaku kerana plasenta menghasilkan hormon yang mempengaruhi pengeluaran hormon insulin.

Untuk mengetahui jenis diabetes ini, ibu-ibu yang hamil harus kerap memeriksa tahap gula dalam darah.

Komplikasi akibat diabetes

Tahap gula yang tinggi dalam darah boleh menyebabkan kerosakan pada organ dan tisu di dalam badan kita. Semakin lama anda menghidap diabetes, semakin tinggi risiko komplikasi anda.

Dilaporkan dari Klinik MayoBerikut adalah beberapa komplikasi yang mungkin berlaku pada pesakit diabetes:

1. Penyakit kardiovaskular

Diabetes dapat meningkatkan risiko seseorang terkena penyakit kardiovaskular seperti penyakit jantung koroner, serangan jantung, strok, dan penyempitan saluran darah (aterosklerosis).

Orang yang menghidap diabetes lebih cenderung menderita penyakit jantung atau strok.

2. Kerosakan saraf (neuropati)

Tahap gula darah yang tinggi boleh mencederakan dinding saluran darah kecil (kapilari), terutama pada kaki. Keadaan ini boleh menyebabkan kesemutan, mati rasa, sensasi terbakar, atau sakit yang biasanya bermula dari hujung jari kaki dan memancar ke kaki atas.

Sekiranya tidak dirawat dengan segera, anda boleh mengalami kebas pada saraf yang terkena. Kerosakan saraf pada sistem pencernaan dapat menyebabkan mual, muntah, cirit-birit, atau sembelit, pada lelaki juga boleh menyebabkan disfungsi ereksi.

3. Kerosakan buah pinggang (nefropati)

Tahukah anda, buah pinggang kita terdiri daripada berjuta-juta kelompok saluran darah kecil (glomerulus) yang bertugas menyaring toksin dan sisa dalam darah. Diabetes boleh merosakkan sistem penapisan halus ini.

Kerosakan yang teruk boleh mengakibatkan kegagalan buah pinggang yang tidak dapat dipulihkan. Sekiranya ini berlaku, anda memerlukan penderma buah pinggang dari orang lain.

4. Kerosakan pada Mata

Diabetes boleh menyebabkan kerosakan mata (retinopati), salah satunya adalah retinopati diabetes. Yaitu kerosakan saluran darah di retina mata kita. Hasil terburuk adalah kehilangan penglihatan.

Di samping itu, diabetes juga meningkatkan risiko gangguan penglihatan lain seperti katarak dan glaukoma.

5. Komplikasi di kaki

Kerosakan pada saraf kaki, dan aliran darah yang lemah ke kaki dapat meningkatkan pelbagai komplikasi.

Contohnya, apabila kaki mempunyai lepuh, masa penyembuhan akan panjang dan potensi jangkitan meningkat. Jangkitan yang teruk boleh mengakibatkan amputasi.

6. Masalah kulit

Diabetes akan menjadikan penderita lebih mudah terkena pelbagai masalah kulit. Kedua-dua jangkitan disebabkan oleh bakteria dan kulat.

7. Komplikasi akibat diabetes pada pendengaran

Komplikasi akibat diabetes juga sering terjadi pada penderita diabetes adalah masalah pendengaran.

8. Penyakit Alzheimer

Orang yang menghidap diabetes jenis 2 mempunyai risiko tinggi menghidap demensia seperti penyakit Alzheimer. Semakin rendah pengendalian gula darah, semakin tinggi risikonya.

9. Berpotensi untuk kemurungan

Sebaik sahaja anda menghidap diabetes, anda mesti hidup dengannya, selama-lamanya! Gejala kemurungan sering dijumpai pada orang dengan diabetes jenis 1 dan jenis 1.

Kemurungan ini boleh mempengaruhi pengurusan diabetes pesakit sendiri.

Baca Juga: Ketuat Muncul di Badan, Bagaimana Mengubati?

Komplikasi dari diabetes kehamilan

Secara umum, wanita hamil dengan diabetes kehamilan melahirkan bayi yang sihat.

Walau bagaimanapun, jika diabetes tidak dapat diatasi dengan betul semasa kehamilan, beberapa risiko ini boleh berlaku:

1. Komplikasi akibat diabetes pada bayi

  • Tahap glukosa yang tinggi dapat mengalir melalui plasenta yang memicu pankreas bayi untuk menghasilkan insulin tambahan. Kesannya, bayi akan tumbuh terlalu besar (makrosomia).
  • Gula darah rendah. Kadang kala bayi yang dilahirkan oleh ibu dengan diabetes kehamilan akan mengalami gula darah rendah (hipoglikemia) sejurus selepas kelahiran.
  • Diabetes jenis 2. Bayi yang dilahirkan oleh ibu yang menghidap diabetes kehamilan mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menghidap diabetes jenis 2 pada masa akan datang.
  • Kematian. Diabetes kehamilan yang tidak dirawat boleh mengakibatkan kematian bayi sebelum atau tidak lama selepas kelahiran.

2. Komplikasi akibat diabeteskepada ibu

  • Preeklampsia. Keadaan ini dapat dicirikan oleh gejala tekanan darah tinggi, protein berlebihan dalam air kencing, dan pembengkakan kaki dan kaki. Preeklampsia boleh menyebabkan komplikasi yang membahayakan nyawa ibu dan bayi.
  • Diabetes kehamilan pada kehamilan berikutnya. Peluang anda menghidap diabetes kehamilan pada kehamilan anda seterusnya akan meningkat sekiranya anda pernah mengalaminya sebelum ini. Di samping itu, anda juga berisiko menghidap diabetes jenis 2 dengan usia.

Diabetes tidak dapat disembuhkan, tetapi rawatan dan disiplin rawatan yang tepat dapat mengawal kadar gula dalam darah. Inilah yang membuat pesakit diabetes sihat, sehingga mengurangkan risiko menghindari komplikasi akibat diabetes.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!