Kesihatan

Jerawat di kulit kepala, ini adalah rawatan mudah yang boleh dilakukan

Jerawat di kulit kepala paling biasa di sepanjang garis rambut. Biasanya, jerawat ini muncul dengan rasa sakit dan gatal yang cukup menjengkelkan. Penyebab utamanya adalah liang tersumbat, menyebabkan jerawat.

Jerawat yang muncul di kawasan kulit kepala dapat mengembangkan kerak hitam dan meninggalkan parut kekal. Oleh itu, berjumpa doktor sekiranya jerawat telah menyebabkan rambut gugur dan sakit.

Baca juga: Kenali Punca Gula Darah Tinggi, Gejala dan Cara Mengatasinya

Punca jerawat pada kulit kepala

Sebilangan sebab jerawat muncul adalah tidak mencuci rambut dengan betul, menggunakan produk rambut terlalu kerap, aktiviti fizikal seperti bersenam, dan sering memakai topi.

Sama seperti jerawat di tempat lain, jerawat di kulit kepala berlaku apabila pori atau folikel rambut tersumbat dengan sel kulit mati atau sebum.

Bakteria, ragi, atau tungau juga boleh masuk ke liang roma dan menyebabkan jerawat. Kuman spesifik yang boleh menyebabkan jerawat kulit kepala yang teruk termasuk:

  • Malassezia cutibacterium.
  • Staphylococcus epidermidis.
  • Propionibacterium acnes.
  • Staphylococcus aureus.
  • Demodex folliculorum.

Bukan hanya itu, diet juga berisiko menyebabkan jerawat di bahagian kepala. Satu kajian yang diterbitkan dalam Advances in Dermatology and Allergology menunjukkan bahawa diet tinggi karbohidrat dapat meningkatkan risiko jerawat.

Beberapa keadaan dicirikan oleh jerawat pada kulit kepala, termasuk:

Folikulitis kulit kepala

Folliculitis adalah keadaan yang berkaitan di mana bakteria di kulit kepala menyebabkan folikel rambut dijangkiti dan meradang. Ini boleh mengakibatkan munculnya lebam merah kecil yang sangat gatal.

Dermatitis seborrheic

Keadaan ini secara amnya menyebabkan kelemumur dan sering menjadikan kulit kepala menjadi merah dan bersisik. Kawasan kemerahan ini boleh menyebabkan kecederaan tambahan yang menyebabkan jerawat.

Kista tiang

Kista tiang adalah benjolan keras yang biasanya mengandungi keratin yang terbentuk di dekat akar rambut. Tidak seperti jerawat pada umumnya, lebam ini tidak mempunyai kepala yang putih.

Baca juga: Resipi Mangkuk Smoothies untuk Makanan Sahur, Mudah dan Sihat!

Cara merawat jerawat pada kulit kepala

Kunci utama dalam merawat jerawat adalah untuk mengelakkan liang pori tersumbat. Menjaga kulit kepala bersih sangat penting, terutama memastikan syampu atau perapi tidak menyebabkan jerawat.

Sekiranya kemunculan jerawat disyaki disebabkan oleh penggunaan syampu atau perapi tertentu, maka segera ubah produknya. Sebilangan produk yang tidak menyebabkan jerawat pada kulit kelapa, seperti:

Asid salisilik

Syampu yang mengandungi asid salisilat dapat membantu pengelupasan sel kulit mati sehingga bakteria tidak memasuki liang dan menyebabkan jerawat.

Benzoyl peroksida

Benzoil peroksida diketahui lebih berkesan daripada asid salisilik kerana ia dapat membantu pengelupasan kulit dan membunuh mikro-bakteria.

Minyak jojoba

Walaupun minyak jojoba mungkin tidak menghilangkan jerawat dengan berkesan, syampu dengan ramuan ini dapat membantu mengurangkan keradangan jerawat.

Gunakan produk berasaskan minyak secara sederhana untuk mengelakkan pori tersumbat. Selain itu, anda juga perlu mengurangkan penggunaan produk rambut, seperti pomade dan spray rambut.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!