Kesihatan

Cara Mengatasi Bintik-bintik Biru di Muka Kerana Penggunaan Pencerah Kulit

Menggunakan pencerah wajah adalah salah satu cara yang paling biasa digunakan untuk memiliki kulit putih yang bercahaya.

Tujuan utamanya adalah untuk mencerahkan kawasan kulit gelap, dan menghasilkan warna kulit yang lebih sekata. Sebilangan produknya termasuk krim pemutih, sabun, pil, dan juga rawatan profesional seperti terapi laser.

Dilaporkan dari Garis KesihatanPada dasarnya, penggunaan produk seperti ini sangat mudah menyebabkan kesan sampingan yang serius. Salah satunya adalah penampilan bintik-bintik biru di wajah, yang dikenal sebagai ochronosis eksogen.

Baca juga: Berhati-hatilah dengan Kesalahan, Inilah 4 Perbezaan Antara Pembersihan pada Muka dan Jangkitan Kulit

Apa yang menyebabkan bintik-bintik biru muncul di wajah?

Ochronosis eksogen adalah penyakit kulit yang dicirikan oleh pigmentasi biru-hitam pada wajah. Bintik-bintik biru yang muncul dapat berupa titik, tetapi juga dapat disebarkan secara merata ke seluruh permukaan wajah. Ini biasanya berlaku kerana penggunaan pencerah kulit yang mengandungi hidrokuinon.

Beberapa perkara yang boleh menyebabkan keadaan ini termasuk:

1. Penggunaan krim pemutih

Kajian di NCBI menyatakan bahawa faktor penyebab utama ochronosis eksogen, adalah komplikasi penggunaan krim pencerah kulit jangka panjang yang mengandungi hidrokuinon.

Hydroquinone adalah bahan kimia yang pada awalnya digunakan untuk merawat masalah hiperpigmentasi seperti melasma. Tetapi lama-kelamaan, ia kemudian disalahgunakan untuk mencerahkan kulit wajah yang gelap.

Walaupun kadar hidrokuinon dalam beberapa krim pemutih wajah hanya 2 peratus. Tetapi ia masih boleh menyebabkan ochronosis eksogen jika digunakan secara berterusan.

2. Sebab-sebab lain

Kehadiran kontak topikal dengan fenol atau resorcinol pada individu berkulit gelap juga boleh menyebabkan gangguan kulit ini. Lain daripada itu, ochronosis eksogen Ia juga boleh berlaku akibat penggunaan antimalarial sistemik seperti kina.

Diagnosis dibuat

Terdapat beberapa langkah yang boleh diambil untuk mendiagnosis penyakit kulit yang sangat sukar untuk diubati. Sebahagian daripadanya adalah:

1. Pemeriksaan lampu Kayu dan fotografi cahaya ultraviolet

Ini adalah teknik pemeriksaan non-invasif yang tidak melibatkan prosedur pembedahan. Tujuannya adalah untuk mendapatkan gambaran awal sama ada pesakit mempunyai melasma atau tidak ochronosis eksogen.

Sayangnya prosedur ini tidak dapat memberikan hasil yang menjanjikan, kerana kedua-dua keadaan kulit dapat terjadi secara serentak.

2. Histopatologi

Walaupun ini adalah prosedur invasif, ini adalah standard emas dalam diagnosis ochronosis eksogen.

Dalam prosedur ini, doktor biasanya akan mengambil sejumlah contoh kulit untuk mengkaji keadaan tisu yang mendasari.

Baca juga: Perubahan kulit yang kerap berubah, adakah ia membahayakan kulit?

Rawatan ochronosis eksogen

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, keadaan ini sangat sukar untuk diubati. Walaupun terdapat beberapa teknik rawatan, hasilnya sering kali tidak konsisten, tidak dapat diramalkan, dan jauh dari memuaskan.

Terdapat beberapa prosedur untuk mengatasi bintik-bintik biru di wajah, termasuk:

1. Berhenti menggunakan krim pemutih

Langkah pertama dan terpenting yang perlu diambil untuk merawat ochronosis eksogen, adalah menghentikan penggunaan produk pencerah kulit selanjutnya.

Selain itu, memakai pelindung matahari secara berkala dan pelindung matahari yang lain juga dikatakan sangat membantu mencegah keadaan ini menjadi lebih teruk.

Jadi jangan lupa memakai skrin matahari, topi bertutup lebar, cermin mata pelindung matahari, dan pakaian pelindung untuk mengelakkan bintik-bintik biru tumbuh di wajah anda.

2. Penggunaan dadah

Pelindung matahari sangat membantu dalam peningkatan bintik-bintik biru pada wajah penderita secara klinikal ochronosis eksogen, terutamanya apabila digabungkan dengan pemberian ubat-ubatan dan prosedur kesihatan yang lain.

Ubat yang diketahui dapat membantu merawat keadaan ini termasuk asid retinoid topikal, asid glikolik, dan kortikosteroid topikal (krim berpotensi rendah). Semua mesti digunakan dengan bijak dan mengikut arahan doktor.

Sebuah laporan menunjukkan bahawa tetrasiklin juga cukup efektif dalam membersihkan ochronosis seperti sarcoid papular.

Bukan hanya itu, antioksidan, Vitamin E dan C dosis tinggi, juga diketahui dapat membantu mencairkan pigmen yang menyebabkan bintik-bintik biru muncul di kulit.

3. Pengupas kimia

Ini melibatkan penggunaan asid glikolat atau asam trikarboksilat untuk memperbaiki pigmentasi yang berlaku pada kulit.

Satu kajian mengatakan bahawa rawatan kombinasi antara teknik lelasan kulit dan laser CO2 menunjukkan peningkatan pada pesakit ochronosis eksogens.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!