Kesihatan

Vertigo

Vertigo boleh menjadi masalah serius bagi sesetengah orang, baik yang muda maupun yang tua. Rawatan serius perlu dilakukan apabila gejala dirasakan semakin teruk.

Sekiranya dibiarkan, ini boleh mengganggu kelangsungan aktiviti harian. Jadi apa simptom, penyebab, rawatan, dan pencegahannya? Lihat ulasan berikut:

Apa itu vertigo?

Vertigo adalah keadaan di mana seseorang merasa seolah-olah dia terapung dan persekitarannya berputar.

Keadaan ini menyukarkan seseorang yang mengalami vertigo untuk menjaga keseimbangan, baik untuk berdiri dan berjalan.

Kementerian Kesehatan Indonesia menjelaskan bahawa vertigo bukanlah penyakit, tetapi hanya suatu keadaan yang dapat terjadi secara tiba-tiba dan dapat bertahan untuk jangka waktu tertentu.

Apa yang menyebabkan vertigo?

Vertigo terbahagi kepada beberapa jenis, masing-masing mempunyai sebab yang berbeza. Namun, menurut Kementerian Kesihatan, secara umum, ini boleh berlaku kerana gangguan pada otak dan telinga dalam.

Terdapat dua jenis faktor yang dapat mempengaruhi berlakunya penyakit ini, yang keduanya mempunyai beberapa klasifikasi mengikut penyebabnya sendiri. Dua jenis vertigo berdasarkan faktor utama yang berbeza adalah vertigo periferal dan vertigo tengah.

Baca juga: Kesan Minum Vitamin C untuk Orang dengan Darah Rendah

Vertigo Periferal

Vertigo periferal adalah jenis yang paling biasa dialami oleh banyak orang. Sakit kepala vertigo jenis ini disebabkan oleh gangguan yang berlaku di telinga dalam, yang mempunyai fungsi mengatur keseimbangan tubuh manusia.

Telinga dalam berfungsi dengan menghantar isyarat ke otak untuk menjaga keseimbangan badan. Gejala boleh berlaku apabila anda merasa sakit dan pening, kerana gangguan atau ketidakstabilan organ ini. Ini boleh disebabkan oleh keradangan atau jangkitan virus.

Vertigo periferal itu sendiri terbahagi kepada beberapa klasifikasi derivatif, iaitu:

1. Neuronitis vestibular

Neuronitis vestibular adalah keradangan pada saraf telinga yang bersambung terus ke otak. Keradangan ini timbul kerana jangkitan virus yang secara amnya berlaku secara tiba-tiba. Keadaan ini boleh berlangsung berjam-jam dalam sehari. Seseorang akan kehilangan keseimbangan dan berasa mual.

2. BPPV (Vertigo kedudukan paraxysmal jinak)

BPPV lebih sering terjadi pada orang yang menjalani pembedahan telinga, pulih dari penyakit, atau mengalami jangkitan telinga. BPPV terhasil dari telinga vestibular yang terganggu dengan perubahan pergerakan dan kedudukan kepala secara tiba-tiba, seperti:

 • Kepala dinaikkan secara tiba-tiba atau refleks
 • Menundukkan kepala secara tiba-tiba dari kedudukan tegak
 • Bangun dari posisi berbaring

Semasa pergerakan kepala ini dilakukan, serpihan kristal karbonat dilepaskan dari dinding saluran di telinga dalam. Kristal ini menempati telinga tengah, mewujudkan ilusi pergerakan.

Apabila pergerakan kepala berlaku secara tiba-tiba, kristal akan memasuki telinga dalam di mana terdapat cecair keseimbangan. Di sinilah perasaan berputar di kepala bermula seolah-olah melayang.

Keadaan ini biasanya berlangsung dalam jangka masa yang agak singkat, dan lebih terdedah pada orang tua. Namun, ada kemungkinan ia boleh berlaku pada orang muda.

3. Penyakit Meniere

Penyakit Ménière adalah gejala yang jarang berlaku yang mempengaruhi telinga dalam. Walaupun jarang berlaku, keadaan ini boleh menyebabkan berulang yang agak teruk. Dalam beberapa kes, seseorang akan merasa berdering di telinga dan juga kehilangan pendengaran.

4. Sejarah kecederaan dan labirinitis

Sekiranya anda pernah mengalami kecederaan di kepala, anda cenderung mengalami sakit kepala vertigo. Begitu juga apabila terdapat jangkitan pada telinga dalam yang menyebabkan radang atau labirinitis.

Keseimbangan akan terganggu dan anda akan merasa seolah-olah anda sedang mengambang.

Vertigo tengah

Sekiranya vertigo periferal disebabkan oleh gangguan telinga dalam, vertigo tengah adalah keadaan yang dipicu oleh cerebellum atau cerebellum. Vertigo pusat boleh berlaku kerana sebab berikut:

 • Tumor otak mempengaruhi otak kecil
 • Neuroma akustik atau tumor jinak yang timbul di vestibular, saraf yang menghubungkan otak ke telinga. Biasanya, ini dipicu oleh gangguan genetik
 • Migrain atau sakit kepala. Kesakitan berdenyut lebih kerap berlaku di kalangan orang muda
 • Penyumbatan saluran darah di otak atau biasanya dikenali sebagai strok
 • Sklerosis berganda atau gangguan sistem saraf pusat yang dipengaruhi oleh sistem imun

Siapa yang lebih berisiko untuk vertigo?

Secara amnya, penyakit ini akan menyerang wanita yang berumur lebih dari 50 tahun. Tetapi bukan hanya itu, bagi anda yang mengalami kecederaan di kepala, minum ubat tertentu untuk mempunyai sejarah keluarga, anda juga boleh menghidap penyakit ini.

Apakah simptom dan tanda vertigo?

Seperti disebutkan pada poin pertama, vertigo adalah suatu keadaan di mana seseorang akan merasakan sensasi melayang dan benda-benda di sekelilingnya berputar. Disorientasi pergerakan adalah gejala utama yang akan muncul.

Keadaan ini boleh mencetuskan beberapa gejala lain yang dapat dirasakan oleh badan seperti peluh sejuk, wajah pucat, badan terasa lemah, kepala terasa sangat ringan, mual dan muntah, dan pergerakan mata yang tidak normal.

Gejala ini boleh berlaku dalam beberapa minit atau bahkan beberapa jam. Gejala juga boleh berterusan atau berkala.

Apakah kemungkinan komplikasi vertigo?

Penyakit ini membuat anda kehilangan keseimbangan kerana pening yang tidak dapat ditanggung. Bukan hanya itu, anda juga boleh mengalami dehidrasi kerana kekurangan cecair setelah mengalami muntah.

Bagaimana mengatasi dan merawat vertigo?

Penanganan gejala yang muncul sendiri boleh dibahagikan kepada dua, iaitu rawatan semula jadi di rumah dan rawatan di doktor.

Rawatan semula jadi boleh dilakukan sendiri ketika keadaan masih dalam tahap normal. Sekiranya teruk, rawatan perubatan dari doktor akan diperlukan.

Baca juga: Jangan jahil, 5 gejala anemia ini boleh membawa maut

Cara mengatasi vertigo secara semula jadi di rumah

Pengurusan diri boleh dilakukan apabila gejala yang muncul tidak terlalu parah. Biasanya, rawatan jenis ini dilakukan apabila timbulnya gejala dalam beberapa minit. Ubat semula jadi di rumah adalah seperti berikut:

 • Rehatkan badan anda dengan menyedut dan menutup mata anda
 • Cari posisi yang selesa untuk badan, sama ada duduk atau berbaring. Ini akan membantu mengembalikan keseimbangan pada badan
 • Semasa berbaring, jaga kedudukan sehingga rasa vertigo mereda atau hilang
 • Setelah simptom-simptom tersebut dirasakan hilang secara beransur-ansur, condongkan badan secara perlahan. Ini membuat anda merasa sama ada gejala telah hilang sepenuhnya atau masih berlaku
 • Sekiranya kepala masih hilang keseimbangan, tekan air suam sambil menenangkan nafas
 • Sekiranya semua langkah di atas tidak memberikan hasil, jangan ragu untuk mengunjungi pekerja kesihatan

Rawatan vertigo pada doktor

Semasa anda mengunjungi pegawai perubatan, doktor akan memberikan rawatan berdasarkan gejala atau penyebab yang menyebabkan vertigo. Doktor akan melakukan pemeriksaan yang akan berakhir dengan diagnosis.

Perkara yang hampir pasti, anda akan mendapat ubat, sama ada ubat yang diambil secara lisan dan ubat luaran untuk kulit. Walau bagaimanapun, jika penyebab vertigo adalah jangkitan bakteria dan penyakit Meniere, doktor akan memberi antibiotik dan nasihat diet khas.

Yang paling teruk, doktor akan melakukan pembedahan yang melibatkan pakar ENT (telinga, hidung, dan tekak). Sekiranya anda berada di tahap ini, anda akan berada di bawah pengawasan doktor untuk jangka masa tertentu.

Apakah ubat vertigo yang paling biasa digunakan?

Rawatan di rumah hanya dapat dilakukan apabila anda telah mendapat diagnosis dan berada di bawah pengawasan doktor. Rawatan rumah merangkumi:

 • Manuver Epley, terapi fizikal yang melibatkan pergerakan kepala dan badan, dilakukan semasa duduk di tempat tidur. Duduk di atas katil dengan kaki lurus di hadapan anda dan kepala anda ke atas. Letakkan bantal untuk menyokong leher anda
 • Ambil suplemen vitamin D mengikut dos yang disyorkan oleh doktor anda
 • Minum banyak air
 • Ambil ubat herba seperti ketumbar dan halia. Kedua-duanya dapat mengurangkan gejala vertigo
 • Akupunktur dapat melegakan gejala beberapa jenis vertigo
 • Elakkan kafein, alkohol, dan tembakau. Bahan ini mempengaruhi peredaran darah dan saraf

Bagaimana cara mencegah vertigo?

Vertigo menjadikan seseorang mengalami kehilangan keseimbangan. Rawatan yang paling teruk adalah pembedahan pada THT (telinga, hidung, tekak).

Atas sebab ini, sangat penting untuk mengambil langkah berjaga-jaga untuk mengelakkan gejala yang boleh muncul.

Menurut Kementerian Kesehatan Indonesia, ada beberapa cara efektif yang dapat mengurangi risiko vertigo. Secara umum, cara ini berkaitan dengan gaya hidup atau tingkah laku harian, seperti:

 • Tidur dengan kepala lebih tinggi daripada bahagian badan yang lain. Anda boleh menggunakan satu atau dua bantal untuk menopang kepala anda
 • Jangan bangun sebaik sahaja bangun dari tidur. Laraskan badan anda perlahan-lahan untuk duduk dalam keadaan selesa terlebih dahulu
 • Elakkan membongkok, terutama ketika mengambil sesuatu
 • Jangan memaksa diri untuk mengambil barang yang berada di tempat tinggi. Ia akan membuatkan leher anda terasa sakit
 • Jangan cepat menggerakkan kepala. Maksudnya, gerakkan kepala anda dengan kawalan penuh perlahan-lahan, dan lembut
 • Jangan mengambil minuman beralkohol
 • Mempunyai masa rehat yang mencukupi

Langkah-langkah ini dapat mengurangkan risiko terkena vertigo jika dilakukan secara teratur dan berdisiplin. Ayuh, terapkan gaya hidup sihat untuk mengelakkan vertigo!

Risiko sakit kepala vertigo pada wanita hamil

Wanita hamil adalah salah satu orang yang paling mudah terkena sakit kepala vertigo. Ini disebabkan oleh perubahan hormon yang mempengaruhi cecair di dalam badan, termasuk telinga dalam. Sangat digalakkan untuk segera mendapatkan kedudukan yang selesa ketika keseimbangan badan mula terganggu.

Satu kajian yang melibatkan 82 wanita hamil yang dijalankan oleh Universiti Persekutuan Santa Maria Brazil pada tahun 2010 menunjukkan bahawa lebih daripada separuh wanita mengalami gejala pening semasa dua trimester pertama. Selebihnya, pening pada trimester ketiga.

Mual pada wanita hamil dipicu oleh perubahan hormon. Tetapi secara umum, ini hanya berlaku pada awal kehamilan. Gejala pening juga berlaku serentak dengan gangguan keseimbangan badan.

Perubahan hormon ini boleh mencetuskan BPPV, yang juga berperanan dalam meningkatkan mual pada kehamilan. Rawatan perubatan dengan ubat-ubatan mungkin sangat membantu, hanya diperlukan cadangan doktor agar tidak menimbulkan kesan sampingan pada janin.

Perkara yang tidak boleh dilakukan apabila vertigo berulang

Apabila vertigo menyerang, anda sangat tidak digalakkan memandu kenderaan dan melakukan aktiviti yang berat. Kedua-duanya hanya akan meningkatkan kemungkinan risiko lain, kerana ketika anda merasa vertigo, keseimbangan tubuh akan berkurang.

Adakah vertigo berkaitan dengan sejarah keluarga?

Sehingga kini, tidak ada bukti saintifik bahawa vertigo adalah gejala yang boleh diwarisi oleh ibu bapa. Walau bagaimanapun, gangguan genetik boleh membuat seseorang terkena vertigo.

Semasa anda berjumpa doktor atau pegawai perubatan, anda akan sering ditanya mengenai sejarah penyakit yang berkaitan dengan kepala, bukan mengenai keturunan. Beberapa penyakit yang menyerang sistem saraf di kepala mempunyai peluang tinggi untuk menyebabkan vertigo.

Bilakah menghubungi pegawai perubatan?

Sebilangan besar kes vertigo tidak berbahaya, kerana ia dapat dirawat secara bebas. Namun, pengurusan diri yang tidak betul akan menyebabkan gejala terasa lebih teruk. Kemudian, bilakah anda harus segera menghubungi pegawai perubatan?

Sejumlah gejala vertigo memaksa seseorang untuk menerima rawatan segera di hospital. Rawatan cepat ini mesti diperoleh segera sekiranya seseorang merasakan:

 • Sakit kepala yang teruk
 • Demam panas
 • Pergerakan mata yang sukar dikawal
 • Lengan dan kaki sukar dikawal
 • Sukar untuk bercakap
 • Tubuh kehilangan kekuatannya sepenuhnya

Bagus, anda tidak pergi ke hospital sendirian, tetapi minta orang di sekitar anda untuk membawa anda. Pergi ke hospital sahaja akan menimbulkan risiko berbahaya yang lain.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!