Kesihatan

Terkenal dengan Khasiat Kaya, Bolehkah Minum Minyak Eucalyptus?

Minyak kayu putih sangat popular di kalangan masyarakat. Penggunaan minyak kayu putih biasanya digunakan pada kulit, tetapi ada sebilangan orang yang percaya bahawa minyak kayu putih dapat diminum untuk merawat keadaan perubatan tertentu. Jadi, bolehkah minyak kayu putih diminum?

Minyak kayu putih atau lebih dikenali sebagai minyak kayu putih terbuat dari daun pokok kayu putih. Daun dikeringkan, dihancurkan, dan disuling untuk mengekstrak minyak pati. Setelah minyak diekstrak, ia mesti dicairkan sebelum boleh digunakan sebagai ubat.

Untuk mengetahui sama ada minyak kayu putih boleh diminum atau tidak, mari lihat penjelasan lengkap di bawah.

Khasiat minyak kayu putih

Banyak faedah minyak kayu putih menjadikannya minyak pelbagai fungsi. Berikut adalah beberapa kelebihan minyak kayu putih sebagai ubat luaran yang digunakan secara topikal, iaitu:

Mengurangkan simptom batuk

Minyak kayu putih telah lama diketahui membantu melegakan batuk. Pada masa ini, beberapa ubat batuk yang dijual di pasaran dengan menggunakan minyak kayu putih sebagai bahan aktif, misalnya, Vicks Vaporub yang mengandung 1.2 persen minyak kayu putih.

Penggunaan minyak kayu putih sebagai ubat luaran biasanya digunakan pada dada dan tekak untuk melegakan gejala batuk atau selesema.

Mencegah jangkitan

Tahukah anda bahawa minyak kayu putih juga dapat merawat luka dan mencegah jangkitan? Ya, minyak kayu putih dapat digunakan pada kulit untuk melawan keradangan dan mempercepat penyembuhan.

Malah Orang Asli Australia telah lama menggunakan daun kayu putih untuk merawat luka.

Untuk mendapatkan faedah ini, anda boleh membeli krim atau salap yang mengandungi minyak kayu putih.

Melegakan pernafasan

Salah satu faedah minyak kayu putih yang paling popular adalah bahawa ia dapat melegakan pernafasan. Minyak kayu putih dapat mengurangkan simptom beberapa keadaan pernafasan seperti asma dan sinusitis dengan menyedut wap di mana minyak kayu putih ditambahkan.

Minyak bertindak balas dengan membran mukus, bukan sahaja membantu mengurangkan lendir tetapi juga membantu melonggarkannya.

Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai alergi terhadap minyak kayu putih, anda harus berhati-hati, kerana boleh membuat keadaan menjadi lebih teruk. Oleh itu, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu.

Melegakan sakit sendi

Banyak salap dan krim bebas untuk menghilangkan kesakitan dari osteoartritis dan artritis reumatoid mengandungi minyak pati ini. Minyak kayu putih membantu mengurangkan kesakitan dan keradangan yang berkaitan dengan banyak keadaan.

Minyak pati ini juga dapat membantu seseorang yang sakit belakang atau mereka yang pulih dari kecederaan sendi atau otot.

Jadi, bolehkah minyak kayu putih diminum?

Bolehkah minyak kayu putih diminum sekarang menjadi persoalan bagi banyak orang. Terutama baru-baru ini, minyak kayu putih dipercayai dapat menyembuhkan COVID-19. Walau bagaimanapun, berita ini tidak benar.

Dipetik dari kompas.comSejauh ini, tidak ada bukti saintifik yang dijumpai bahawa kayu putih, yang merupakan bahan mentah untuk minyak kayu putih, dapat membunuh SARS-CoV-2 (virus COVID-19).

Dalam dunia perubatan, kelas bahan seperti minyak kayu putih termasuk dalam kumpulan hidrokarbon kerana mengandungi zat minyak. Minyak Eucalyptus selamat digunakan, tetapi hanya sebagai ubat luaran yang digunakan secara topikal, tidak diminum.

Dilaporkan dari NCBI, dalam laporan bertajuk Keracunan Minyak Eucalyptus, ketoksikan yang melampau setelah memakan minyak kayu putih didokumentasikan dengan baik, tetapi kesedaran masyarakat umumnya kurang.

Bahkan dalam laporan tersebut menunjukkan bahawa seorang budak lelaki berusia 3 tahun menunjukkan status epilepticus (keadaan sawan yang berpanjangan) dalam masa 10 minit setelah secara tidak sengaja menelan 5 ml minyak kayu putih.

Baca juga: Faedah Minyak Eucalyptus untuk Corona, Adakah Terdapat Bukti Ilmiah?

Kesan sampingan apa yang boleh disebabkan oleh minum minyak kayu putih?

Meminum minyak kayu putih dalam jumlah kecil boleh membawa maut, terutamanya jika anda meminumnya dalam jumlah yang banyak.

Terdapat beberapa gejala yang boleh disebabkan jika anda minum minyak kayu putih. Bahkan boleh dikatakan bahawa gejala keracunan muncul dengan cepat, ini termasuk:

  • Sensasi terbakar di mulut dan tekak
  • Sakit perut
  • Muntah tiba-tiba

Selain itu, rangsangan sistem saraf pusat (CNS) juga dapat terjadi, yang dicirikan oleh:

  • Pening
  • Ataxia (gangguan keseimbangan atau koordinasi yang disebabkan oleh masalah dengan otak)
  • Disorientasi diikuti dengan kehilangan kesedaran yang berlangsung selama 10-15 minit

Untuk sawan sendiri, gejala ini jarang berlaku pada orang dewasa, tetapi biasa pada kanak-kanak. Pada orang dewasa yang berani mengkonsumsi minyak kayu putih sebanyak 30 ml, risiko kematian boleh berlaku.

Dalam laporan yang diterbitkan oleh NCBI, juga menyebutkan bahawa dari 109 anak yang mengonsumsi minyak kayu putih, 59 peratus daripadanya mengalami gejala.

Keracunan ringan (ataksia, muntah, dan sakit perut) menyumbang 30 peratus, keracunan sederhana 25 persen, dan keracunan utama yang boleh menyebabkan koma menyumbang 4 persen.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!