Kesihatan

Dam Dental: Peranti Perlindungan Seks Mulut untuk Mencegah Penularan STI

Setakat ini, kebanyakan orang hanya mengetahui bahawa alat keselamatan yang boleh digunakan untuk melakukan hubungan seks adalah kondom. Malangnya, kondom tidak cukup berkesan apabila digunakan untuk aktiviti seks oral pada wanita. Penyelesaiannya, anda boleh mencuba menggunakan empangan pergigian.

Rasanya empangan pergigian itu? Bagaimana nak guna? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

Baca juga: Adakah benar seks oral boleh mencetuskan barah tekak? Inilah Fakta Lengkap!

Apakah empangan pergigian?

empangan pergigian adalah sekeping susu getah yang nipis dan lentur, berfungsi untuk mengelakkan sentuhan langsung mulut ke organ genital dan dubur semasa melakukan aktiviti seksual. Dengan cara itu, mulut akan terlindung dari cecair yang berasal dari kedua bahagian badan ini.

Sesuai dengan penjelasan di atas, dapat disimpulkan bahawa empangan pergigian adalah alat keselamatan yang serupa dengan kondom. Perbezaannya adalah, jika kondom digunakan untuk melapisi alat kelamin, empangan pergigian digunakan di mulut semasa seks oral.

Bolehkah ia mengurangkan rangsangan?

Setakat ini, kebanyakan orang enggan menggunakan kondom semasa hubungan seks dengan alasan penurunan rangsangan yang diberikan. Sesungguhnya, perlindungan pada alat keselamatan mencegah hubungan fizikal berlaku.

Hanya itu, menurut Garis kesihatan, empangan pergigian mengaku masih membenarkan memberi rangsangan yang mencukupi, baik pada kelentit wanita maupun dubur. Ini adalah kerana empangan pergigian diperbuat daripada getah nipis, sehingga tidak akan banyak memberi kesan pada gairah seksual.

Tujuan menggunakan empangan pergigian

Tujuan utama penggunaan empangan pergigian adalah untuk meminimumkan penularan jangkitan kelamin melalui seks oral.

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) dijelaskan, seks oral adalah aktiviti yang melibatkan mulut untuk memberi rangsangan pada zakar (fellatio), faraj (cunnilingus), atau dubur (anilingus).

Objek rangsangan mampu menghasilkan cecair (cecair) yang boleh menjadi media penyebaran bakteria, virus, parasit, dan kulat. Penularan jangkitan kelamin yang sering berlaku melalui kaedah ini termasuk:

 • Sifilis
 • Gonorea
 • Chlamydia
 • Hepatitis
 • HIV

Bukan itu sahaja, empangan pergigian juga dapat mencegah penyebaran bakteria seperti E coli dan Shigella, dan elakkan sentuhan mulut dengan najis.

Ianya hanya, empangan pergigian mungkin tidak berkesan untuk mencegah jangkitan menular seksual yang tidak menular melalui cairan, tetapi sentuhan kulit, seperti: Human papillomavirus (HPV), ketuat kemaluan, kutu kemaluan, dan herpes yang lukanya tidak dilindungi oleh penghalang pelindung.

Baca juga: Waspadalah terhadap 9 Penyakit Menular Seksual yang Sering Berlaku di Indonesia

Cara menggunakan empangan pergigian

Bagaimana nak guna empangan pergigian. Sumber gambar: www.glamour.com

Petikan dari Berita Perubatan Hari Ini, empangan pergigian sangat senang digunakan. Cukup buka getah dan letakkan di atas vulva, vagina atau dubur sebelum melakukan seks oral. Pastikan memasang empangan pergigian dari awal hingga akhir aktiviti seks oral.

empangan pergigian hanya boleh digunakan apabila objek seks oral adalah vulva atau dubur. Sekiranya seks oral ditujukan pada zakar, maka penggunaan kondom dianggap lebih berkesan.

Berikut adalah beberapa petua untuk digunakan empangan pergigian:

 • Gunakan pelincir berasaskan air. Elakkan produk berasaskan minyak seperti losyen dan Jeli petroleum, kerana boleh membuat empangan pergigian menjadi kurang berkesan. Sapukan pelincir di antara kulit dan empangan pergigian untuk mengelakkan kegatalan.
 • Hanya gunakan empangan pergigian untuk kegunaan tunggal. Sekiranya ia telah digunakan, buang dan jangan sekali-kali menggunakannya lagi.
 • berjimat empangan pergigian dengan betul di tempat yang sejuk dan kering. Periksa tarikh luput sebelum digunakan.
 • Berhati-hati dengan alahan terhadap susu getah. pilih empangan pergigian diperbuat daripada poliuretana jika satu pasangan mempunyai alahan lateks.
 • Membazir empangan pergigian yang rosak. Sekiranya berkerut dan terkoyak semasa seks oral, ganti dengan yang baru.

Cara membuat empangan gigi anda sendiri

Bagaimana cara untuk membuat empangan pergigian kondom. Sumber gambar: www.healthline.com

Berbanding dengan kondom, empangan pergigian adalah produk yang sangat jarang dijual di kaunter di farmasi. Jadi, anda boleh membuatnya sendiri di rumah dengan bahan yang mudah dijumpai, iaitu kondom getah. Caranya adalah:

 1. Keluarkan bungkusan kondom dan buka.
 2. Potong setiap hujung kondom yang digulung.
 3. Potong menggunakan gunting sebelah sisi kondom memanjang (melintang).
 4. Kondom akan berubah menjadi bentuk persegi dan siap digunakan sebagai empangan pergigian.

Nah, itulah tinjauan mengenai empangan pergigian bersama dengan faedah dan cara menggunakannya. Sentiasa amalkan seks yang selamat untuk meminimumkan risiko penularan jangkitan kelamin, ya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!