Kesihatan

Selain segar dan manis, apa faedah sirsak untuk wanita hamil?

Tahukah anda bahawa buah sirsak mempunyai banyak manfaat kesihatan, termasuk untuk wanita hamil. Ya, selain disukai kerana rasanya manis yang khas, sirsak juga bermanfaat untuk kesihatan ibu hamil.

Ini kerana terdapat kandungan nutrien yang tinggi di dalamnya. Ini termasuk vitamin B2, vitamin C, kalsium, fosforus, karbohidrat, dan serat.

Nilai pemakanan sirsak

Mengonsumsi 225 gram sirsak dapat menghasilkan 1.4 mg mangan; 46.4 mg vitamin C; 37.89 gram karbohidrat; 0.193 mg tembaga, 1.35 mg zat besi dan 626 mg kalium.

Selain itu, terdapat juga asam amino, iaitu 0,025 gram triptofan; 0.135 lisin dan 0.016 gram metionin.

Apa faedah sirsak untuk wanita hamil?

Berbeza dengan mitos yang ada, asalkan dimakan dalam jumlah yang cukup, buah sirsak sebenarnya mempunyai manfaat yang baik untuk wanita hamil.

Berikut adalah beberapa kelebihan sirsak untuk kehamilan:

Mencegah loya

Mempunyai rasa manis dan masam, buah sirsak sangat sesuai untuk dimakan oleh wanita yang mengalami mual pada awal kehamilan. Ini kerana, rasa masam dan manis akan merangsang pengeluaran air liur sehingga loya akan segera hilang.

Rasa manis buah sirsak juga dapat meningkatkan selera makan. Seperti yang diketahui, tempoh awal kehamilan menjadikan sebilangan ibu cenderung mengalami penurunan selera makan.

Meningkatkan imuniti

Dalam buah sirsak masak, kandungan vitamin C sangat tinggi. Ini dapat digunakan sebagai antioksidan untuk menangkal radikal bebas.

Sekiranya anda sering melakukan aktiviti di luar rumah, memakan buah sirsak sebagai pencuci mulut sekurang-kurangnya seminggu sekali dapat mengelakkan panas dalaman.

Melancarkan sistem pencernaan

Buah sirsak mempunyai manfaat lain, iaitu untuk membantu mengatasi masalah sembelit atau sembelit. Kenapa begitu? Sirsak mempunyai banyak serat sehingga dapat membantu melancarkan sistem pencernaan untuk wanita hamil.

Merangsang pengeluaran susu

Sama seperti daun suropus androgen, sirsak juga mampu merangsang pengeluaran susu pada wanita hamil. Oleh itu, bersiaplah lebih awal untuk pengeluaran susu yang lancar dengan memakan sirsak pada trimester kehamilan terakhir.

Menguatkan tulang janin

Buah sirsak juga dapat membantu menguatkan perkembangan tulang janin di dalam rahim. Perkembangan tulang pada janin memerlukan banyak kalsium, mineral, dan vitamin pemakanan dalam tubuh ibu.

Mengonsumsi buah sirsak dan diproses sebagai jus dapat membantu tulang janin yang baru tumbuh lebih kuat.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!

Baca Juga: Keguguran Tanpa Pendarahan, Adakah Mungkin? Inilah Penjelasannya!