Kesihatan

Adakah anda hamil? Inilah Yang Harus Dilakukan dan Dielakkan

Program kehamilan adalah rangkaian usaha yang dilakukan oleh pasangan untuk mempercepat mendapatkan bayi. Ini boleh dilakukan secara semula jadi atau dengan bantuan perubatan.

Bagi sesetengah pasangan, mungkin kehamilan untuk mendapatkan keturunan dapat diusahakan dengan mudah. Tetapi ada juga beberapa pasangan lain yang perlu melakukan lebih banyak usaha untuk hamil.

Baca Juga: Mengalami Mimisan Semasa Kehamilan, Sekiranya Wanita Hamil Bimbang?

Perkara yang perlu dilakukan semasa program kehamilan

Bagi anda yang menjalankan program kehamilan, berikut adalah beberapa perkara yang dapat anda lakukan pada masa yang sama yang harus dielakkan, agar rancangan kehamilan anda dengan pasangan anda berjalan lancar.

1. Periksa kesihatan anda bersama-sama

Perkara pertama yang harus anda dan pasangan lakukan ialah memeriksa kesihatan masing-masing kepada doktor. Tujuannya adalah jika hasil ujian kesuburan dan ujian darah adalah normal, maka anda dan pasangan anda dapat menjalankan program kehamilan secara semula jadi.

2. Catat dan hitung tempoh subur

Perancangan untuk melakukan hubungan seks pada waktu paling subur juga penting. Anda boleh merakam dan mengira tempoh subur dengan pasangan anda untuk saling mengingatkan.

Biasanya, tempoh subur bermula dari tiga hari sebelum ovulasi dan tiga hari selepasnya. Atau hubungan suami isteri dilakukan setiap dua hari, bermula dari hari ke-10 setelah pasangan selesai haid.

Sekiranya anda dan pasangan anda tidak pasti tentang kapan masa subur anda, atau kapan waktu yang tepat untuk menjalin hubungan suami isteri, ada baiknya berjumpa doktor untuk mendapatkan konsultasi mendalam.

3. Semasa anda hamil, lakukan senaman secara berkala

Senaman penting untuk menjaga tubuh lebih sihat dan bugar, senaman dapat menjadikan anda dan pasangan lebih subur. Bersenam secara berkala dengan pasangan juga dapat meningkatkan aliran darah ke organ pembiakan yang diperlukan untuk persenyawaan.

Tetapi itu mesti dipertimbangkan, lakukan senaman ringan. Elakkan melakukan senaman yang berlebihan dan berat kerana boleh menggagalkan program kehamilan. Disarankan melakukan sukan seperti berjalan kaki atau berjoging.

4. Lelakipengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan

Makan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran juga baik untuk menyokong program kehamilan yang lancar. Terdapat beberapa buah dan sayur-sayuran yang dapat mengekalkan kualiti sperma.

Pilih untuk makan sayur-sayuran berdaun hijau kerana mengandungi folat (vitamin B kompleks). Ini dapat mengelakkan sperma mengalami kromosom yang tidak normal, sehingga janin menghindari kecacatan.

Makan buah-buahan yang mengandung banyak vitamin C yang juga dapat menjadi pilihan, seperti buah sitrus, tomato, juga dapat meningkatkan kualitas sperma.

Pelbagai perkara harus dielakkan semasa program kehamilan

Setelah mengetahui bila masa subur dan kapan baiknya melakukan hubungan seks. Perkara lain yang juga penting ialah sperma suami dan telur isteri mestilah berkualiti.

Sekarang untuk mendapatkan kualiti yang baik, anda dan pasangan harus mengelakkan beberapa perkara ini semasa program kehamilan.

1. Minuman beralkohol

Mengonsumsi alkohol dalam jumlah besar terutama setiap hari dapat mengurangkan kadar testosteron dan jumlah sperma. Pengambilan alkohol akan menyebabkan kualiti sperma tidak optimum.

2. Merokok

Sekiranya anda mempunyai tabiat merokok, lebih baik meninggalkannya terlebih dahulu. Merokok boleh menyebabkan fungsi sperma yang lemah. Merokok boleh mengurangkan kesuburan untuk anda dan pasangan.

Adalah perlu untuk berhenti merokok semasa menjalankan program kehamilan supaya kemungkinan hamil meningkat.

3. Kafein

Mengurangkan atau mengelakkan berlebihan kafein juga perlu. Sekiranya anda dan pasangan anda adalah orang yang tidak boleh minum kopi setiap hari, ini perlu dipertimbangkan.

Ketergantungan kafein boleh membuat orang merasa pening atau murung. Tetapi, untuk anda dan pasangan anda, hadkan jumlah pengambilan kafein ketika anda menjalani program kehamilan.

Kafein tidak hanya dalam kopi, minuman bersoda, minuman tenaga, tetapi juga mengandungi kafein.

Melaporkan dari healthline.com, pengambilan lebih daripada 200 mg kafein setiap hari dapat meningkatkan risiko keguguran. Tidak ada yang salah bagi anda yang menjalani rancangan kehamilan untuk mengurangkan kafein mulai sekarang, sehingga nanti ketika anda hamil, anda boleh meninggalkan kafein.

4. Tekanan

Bagi anda yang melakukan program kehamilan, juga penting untuk mengelakkan tekanan. Kerana dapat mengurangkan peluang hamil. Semasa menjalankan program kehamilan, anda dan pasangan mesti tetap tenang dan tidak berfikir terlalu keras.

Nikmati sahaja prosesnya, dan cari cara untuk mengelakkan tekanan. Anda dan pasangan anda mungkin dapat melakukan aktiviti yang menyeronokkan bersama atau mengikuti kelas yoga. Atau juga menonton siri kegemaran anda atau mendengar muzik.

Kerjasama, kesungguhan, dan sokongan daripada rakan kongsi untuk menjalankan program kehamilan tentunya sangat diperlukan.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!