Kesihatan

Perbezaan Vitamin D dan D3, yang manakah lebih baik untuk badan?

Semasa wabak COVID-19 sekarang, keperluan orang untuk meningkatkan imuniti mereka sangat penting, tentu saja, vitamin D dan D3 juga diburu.

Tetapi anda perlu tahu bahawa sebenarnya terdapat beberapa perbezaan antara vitamin D dan D3. Ada apa-apa? Inilah penjelasan penuh.

Perbezaan antara vitamin D dan vitamin D3

Anda perlu tahu bahawa sebenarnya istilah yang betul untuk vitamin D adalah vitamin D2. Lalu apa perbezaan antara vitamin D2 dan vitamin D3?

Vitamin D (D2)

Vitamin D (D2) berasal dari sumber tumbuhan, seperti cendawan liar, dan juga makanan yang diperkaya, seperti susu atau produk bijirin.

Kekuatan biasanya diukur dalam unit antarabangsa, yang disingkat sebagai "IU" pada label. 50,000 kapsul IU hanya boleh dibeli dengan preskripsi doktor, sementara kekuatan lebih rendah boleh dibeli tanpa preskripsi doktor.

Vitamin D3

Vitamin D3 berasal terutamanya dari sumber haiwan seperti minyak ikan, ikan berlemak, hati, dan kuning telur. Apabila kulit terkena sinar matahari, ia juga menghasilkan vitamin D3.

Atas sebab ini, vitamin D kadang-kadang disebut sebagai vitamin sinar matahari. Kekuatannya juga diukur dalam unit antarabangsa. Semua bentuk vitamin D3 boleh dibeli tanpa preskripsi.

Mana yang lebih baik antara vitamin D2 dan D3?

Seperti yang dilaporkan dari halaman Garis Kesihatan bahawa vitamin D3 lebih berkesan untuk meningkatkan kadar vitamin D dalam darah. Kedua-duanya berkesan diserap ke dalam aliran darah. Walau bagaimanapun, hati memetabolisme kedua vitamin D ini secara berbeza.

Hati memetabolisme vitamin D2 hingga 25-hidroksivitamin D2, sementara vitamin D3 hingga 25-hidroksivitamin D3.

Kedua-dua sebatian ini, yang secara kolektif dikenal sebagai calcifediol, adalah bentuk peredaran utama vitamin D, dan kadarnya dalam darah mencerminkan simpanan nutrien tubuh.

Seperti yang dilaporkan dari halaman Everlywell, kajian terbaru yang melibatkan dos harian vitamin D2 dan vitamin D3 menunjukkan bahawa kedua-duanya sama-sama berkesan dalam meningkatkan kadar vitamin D untuk tubuh.

Dos pengambilan vitamin D2 dan D3 setiap hari

Melancarkan penjelasan dari halaman RheumatologiWalau bagaimanapun, berapa banyak vitamin D yang anda perlukan sebenarnya bergantung pada usia dan faktor risiko anda. Kecukupan pemakanan yang disyorkan ialah 600 IU sehari untuk orang dewasa sehingga 700, dan 800 IU untuk mereka yang berumur 71 tahun atau lebih.

Beberapa penyelidik telah mencadangkan dos vitamin D yang jauh lebih besar untuk pelbagai manfaat kesihatan, tetapi terlalu banyak juga boleh memudaratkan kesihatan anda. Melebihi 4,000 IU sehari, akan meningkatkan risiko overdosis.

Baca juga: Vitamin D Dapat Meningkatkan Kekebalan Semasa Pandemik, Inilah Senarai Sumber Makanan!

Bahan makanan yang mengandungi vitamin D2 dan D3

1. Bahan makanan yang mengandungi vitamin D2

Melancarkan penjelasan dari halaman WebMDBerikut adalah beberapa makanan yang mengandungi vitamin D2:

  • Jus oren yang baru diperah, jeruk juga merupakan salah satu buah terbaik yang mengandungi vitamin D.
  • Cendawan, satu-satunya jenis sayuran yang menghasilkan vitamin D. Ini kerana cendawan mempunyai pro-vitamin yang disebut ergosterol. Ergosterol akan membantu kulat mensintesis vitamin D2 apabila terkena cahaya matahari.

Bahan makanan lain yang mengandungi vitamin D2 seperti yogurt, dan marjerin.

2. Makanan yang mengandungi vitamin D3

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, vitamin D2 banyak terdapat pada tanaman, sementara D3 berasal dari haiwan. Semasa menyenaraikan jumlah vitamin D dalam makanan, kebanyakan sumber tidak membezakan antara vitamin D2 dan D3.

Sebilangan makanan akan mengandungi campuran kedua-dua bentuk. Makanan berikut kaya dengan vitamin D, dan kerana ia adalah sumber haiwan, kebanyakan mengandungi D3:

1. Ikan pelangi

Hanya 3 auns trout pelangi memberikan 645 IU untuk 81 peratus. Ia juga kaya dengan asid lemak omega-3 yang menyihatkan jantung.

2. Salmon sockeye

Salmon Sockeye mempunyai sedikit kurang daripada ikan trout pada 570 IU dan 71 peratus. Salmon boleh mengandungi merkuri, tetapi beberapa pihak berkuasa mengatakan bahawa manfaat salmon melebihi bahaya, terutama ketika dimakan secara sederhana.

3. Sardin

Hidangan sardin biasa, iaitu kira-kira satu tin, akan memberikan kira-kira 200 IU. Sarden menawarkan nutrien lain, seperti vitamin B12 dan omega-3.

4. Telur

Pada 44 IU dan 6 peratus, vitamin D dalam satu telur hampir sama dengan dua sardin.

5. Hati daging lembu

Sebilangan orang suka hati. Sebilangan orang membencinya, tetapi penuh dengan nutrien, dengan banyak protein, zat besi, dan vitamin A. Seperti telur, hati sapi juga tinggi kolesterol. Vitamin D dalam 3 auns hati adalah 42 IU untuk 5 peratus DV.

Makanan tambahan vitamin D

Sebenarnya, kebanyakan orang sudah mempunyai cukup vitamin D dalam aliran darah mereka untuk kesihatan tulang yang baik. Tetapi bagi anda yang ingin atau perlu meningkatkan pengambilan vitamin D anda, pengambilan makanan tambahan adalah salah satu pilihan.

Sebilangan besar tablet multivitamin mengandungi 400 IU vitamin D. Anda juga boleh mendapatkan vitamin D dengan sendirinya dalam tablet dos tinggi dan digabungkan dengan kalsium.

Rundingan lengkap mengenai COVID-19 di Klinik Terhadap COVID-19 dengan rakan doktor kami. Ayuh, klik pautan ini untuk memuat turun Doktor yang Baik!