Kesihatan

Mengalami kesukaran membuang air kecil, adakah ini tanda yang serius?

Sekiranya kita mempunyai badan yang sihat, biasanya kita akan membuang air kecil (BAK) tanpa mengalami kesukaran. Walau bagaimanapun, seseorang juga sukar membuang air kecil. Keadaan ini mesti diperhatikan kerana ia boleh menjadi tanda serius. Lalu, apa yang menyebabkan kesukaran membuang air kecil?

Sekiranya anda sukar membuang air kecil atau mengekalkan aliran air kencing yang stabil, anda mungkin mengalami pengekalan kencing. Keadaan ini boleh dialami oleh lelaki dan wanita, tetapi lebih kerap berlaku pada lelaki yang lebih tua.

Untuk mengetahui punca kesukaran membuang air kecil, mari lihat ulasan lengkap di bawah.

Apa yang menyebabkan kesukaran membuang air kecil?

Pengekalan air kencing adalah keadaan di mana pundi kencing tidak sepenuhnya kosong walaupun penuh dan membuat anda merasa seperti membuang air kecil tetapi sukar untuk melakukannya. Kesukaran membuang air kecil disebabkan oleh pelbagai keadaan perubatan.

Dilaporkan dari Garis KesihatanBerikut adalah penyebab kesukaran membuang air kecil.

Baca juga: Sebelum terlambat, kenali penyebab kesakitan ketika membuang air kecil

1. Pembesaran prostat, penyebab kesukaran membuang air kecil yang tidak boleh diabaikan

Sekiranya anda seorang lelaki, anda mempunyai kelenjar prostat. Kelenjar prostat mengelilingi uretra. Uretra adalah tiub yang membawa air kencing dari pundi kencing ke bahagian luar badan.

Ramai lelaki mengalami hiperplasia prostat jinak (BPH) atau prostat jinak ketika mereka meningkat usia.

Pembesaran berlaku di bahagian tengah kelenjar prostat, dan ini dapat memberi tekanan pada uretra prostat. Tekanan ini menyukarkan seseorang untuk membuang air kecil atau mengekalkan aliran air kencing yang stabil.

2. Gangguan sistem saraf atau kerosakan saraf

Agar anda membuang air kecil, isyarat dari otak mesti melalui saraf tunjang dan saraf sekitarnya ke pundi kencing dan sfinkter dan kemudian kembali lagi. Sekiranya satu atau lebih isyarat saraf ini tidak berfungsi, ia boleh menyebabkan pengekalan kencing.

Oleh itu, saraf yang rosak atau terganggu juga boleh mengganggu aliran air kencing. Saraf boleh rosak kerana beberapa sebab, seperti:

  • Kemalangan
  • strok
  • Buruh
  • Diabetes
  • Jangkitan otak atau saraf tunjang

Keadaan lain seperti multiple sclerosis (MS) dan gangguan sistem saraf lain juga boleh menyebabkan seseorang mengalami kesukaran membuang air kecil.

3. Operasi

Pembedahan juga boleh menyebabkan seseorang sukar membuang air kecil. Anestesia yang diberikan sebelum pembedahan boleh mengganggu sebahagian sistem saraf di dalam badan. Ini boleh menyebabkan kesukaran membuang air kecil selepas pembedahan.

Bukan hanya itu, pembedahan pada pundi kencing, buah pinggang, atau uretra juga dapat membuat tisu parut yang menyempitkan uretra. Ini mengakibatkan kesukaran dalam BAK

4. Jangkitan

Prostatitis adalah perkara biasa pada lelaki. Keadaan ini adalah keradangan kelenjar prostat yang mungkin disebabkan oleh jangkitan. Ini boleh menyebabkan prostat membengkak dan memberi tekanan pada uretra, menyukarkan seseorang untuk membuang air kecil

Jangkitan lain yang boleh berlaku di dalam badan, seperti jangkitan saluran kencing (UTI) dan jangkitan kelamin (STI) juga boleh menyebabkan masalah dengan aliran air kencing pada lelaki dan wanita.

5. Paruresis

Dalam kes yang jarang berlaku, kesukaran membuang air kecil adalah tanda keadaan psikologi yang dikenali sebagai sindrom pundi kencing pemalu (paruresis).

Keadaan ini adalah keadaan yang membuat anda merasa tidak selesa ketika membuang air kecil di hadapan orang lain. Jadi ini juga boleh membuatkan anda tidak senang membuang air kecil dalam keadaan lain.

Contohnya, anda mungkin mengalami kesukaran membuang air kecil ketika menggunakan tandas awam.

6. Punca kesukaran membuang air kecil kerana dadah

Siapa sangka bahawa penyebab kesukaran membuang air kecil juga boleh disebabkan oleh pengambilan ubat-ubatan tertentu.

Beberapa ubat yang boleh menyebabkan keadaan ini termasuk ubat sejuk, dekongestan hidung, atau bahkan ubat anti-alergi yang boleh mempengaruhi kencing.

Antikolinergik, yang digunakan untuk mengobati kekejangan perut, kekejangan otot, dan inkontinensia juga dapat menyebabkan pengekalan kencing dan ragu-ragu untuk membuang air kecil. Bukan hanya itu, ubat seperti antidepresan juga boleh mempengaruhi tabiat membuang air kecil.

Seseorang mengalami kesukaran ketika membuang air kecil memang disebabkan oleh keadaan tertentu. Oleh itu, jika anda mengalami keadaan ini, segera berjumpa doktor.

Ini kerana kesukaran membuang air kecil boleh menyebabkan keadaan lain yang lebih serius yang boleh membahayakan tubuh jika tidak dirawat dengan segera.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!